Reeskont kredilerinde `elektronik` dönem başlıyor

Türk Eximbank, bir yeniliği daha hayata geçiriyor. Bugünden itibaren reeskont kredilerinde e-bono uygulamasına geçiliyor. Kurum ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası arasındaki kredi prosedürü artık elektronik olarak ilerleyecek. Kredinin hangi aşamada olduğu online olarak takip edilebilecek.

20.07.2018 Cuma 09:33

Güncelleme : 22.07.2018 Cuma 10:14

Merkez Bankası, bugün e-bono işlemleri sistemini uygulamaya geçiriyor. Türk Eximbank da reeskont kredileri kapsamında aynı gün bu sistemi uygulamaya başlayacak. Daha önce iki kurum arasında fiziksel ortamda işlem gören kredi evrakı, her iki kurumun sistemlerinin entegrasyonunu sağlanması neticesinde bugünden itibaren elektronik ortama aktarılacak ve hem kredi onayları hem de süreç takibi sistem üzerinden gerçekleştirilecek. Kredinin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) nezdinde hangi aşamada olduğu online olarak rahatlıkla takip edilebilecek.
 
E-Bono Sisteminin uygulamaya girmesiyle reeskont kredisi işlemlerine hız kazandırılacağını ve maliyet tasarrufu sağlanacağını belirten Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım, şöyle konuştu:

“Türk Eximbank ihracatı destekleme misyonu çerçevesinde ihracatçılarımıza sağladığı finansman desteklerini artırmak için yoğun bir gayret içerisindedir. İhracata desteğinin yanında, işlemleri hızlandırmak ve maliyetleri düşürmek amacıyla e-dönüşüm uygulamalarına hız vermiştir. Elektronik dönüşüm kapsamında, işlemleri kolaylaştırmak ve hızlandırmak, işlem maliyetlerini düşürmek, işlem güvenliğini artırmak amaçlarıyla 4 Temmuz 2018’de başlattığımız E-Teminat Mektubu uygulamasından sonra ikinci bir adım olarak E-Bono uygulamasına bugün başlıyoruz. Yıl sonunda doğru elektronik dönüşüm sürecinin son adımı olarak E-taahhüt kapama sistemi uygulamasını da hayata geçirecek şekilde hazırlık yapıyoruz.
 
HEM HIZ, HEM TASARRUF SAĞLAYACAK
 
Eximbank olarak bundan böyle en çok talep gören TCMB kaynaklı reeskont kredileri kapsamında TCMB ile aynı anda E-bono uygulamasına geçiliyor. Daha önce iki kurum arasında fiziksel ortamda işlem gören kredi evrakı, her iki kurumun sistemlerinin entegrasyonunu sağlanması neticesinde bu günden itibaren elektronik ortama aktarılacak ve hem kredi onayları hem de süreç takibi sistem üzerinden gerçekleştirilecek. Böylelikle ihracatçı firmalarımız tarafından sunulan ıslak imzalı belgeler saatler içinde değil tek tuşla anında TCMB’ye ulaştırılacak. Daha önce de belirttiğim gibi hem hız kazanmış olacağız hem de operasyonel maliyetlerden önemli ölçüde tasarruf edeceğiz.
 
KREDİ ONLİNE OLARAK TAKİP EDİLECEK
 
Ayrıca, bu uygulama ile belgeler üzerinde her iki taraf için de kontrol kolaylığı sağlanmış olacak. Kredinin TCMB nezdinde hangi aşamada olduğu ise yine online olarak rahatlıkla takip edilebilecek. Geçtiğimiz yıl 10 binin üzerinde işlem hacmi ile 17,5 milyar ABD doları düzeyinde finansman sağlanan reeskont kredilerimizde, bu yılın ilk yarısı itibariyle gerçekleşen işlem sayısı 5 bini geçti. Bu kapsamda yıllık 10 binin üzerinde işlemi daha hızlı ve daha düşük maliyetle gerçekleştirebileceğiz. 
 
Böylece, 2018 yılı hedeflerimize ulaşmak için ihracatın finansmanını artıracak ve işlemleri hızlandıracak bir adım daha atmış oluyoruz. İhracatın finansmanında bürokrasinin azaltılması için üzerinde çalıştığımız yeni projeleri önümüzdeki dönemde aşama aşama devreye alacağız."
 

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Euro Bölgesi`nde işsizlik sabit kaldı

Nisan ayı dış ticaret rakamları açıklandı

Enflasyon rakamları belli oldu

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi

`Hedge fonlar daha savunmacı hale geliyor`

`ECB muhtemelen üç kez faiz düşürecek`

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

Societe Generale net karını açıkladı

`Faiz patikasına taahhütte bulunmuyoruz`

Coinbase Global net gelirlerini artırdı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak