Ruhsatsız fırınların tamamı kapatılacak

Belediye ruhsatı olmadan tarım il müdürlüklerinin verdiği işletme izniyle ülke genelinde faaliyet gösteren fırınların tamamının kapısına kilit vurulacak.

14.05.2016 Cuma 11:55

Güncelleme : 14.05.2016 Cuma 13:05

Belediye ruhsatı olmadan tarım il müdürlüklerinin verdiği işletme izniyle ülke genelinde faaliyet gösteren fırınların tamamının kapısına kilit vurulacak
Belediyeden ruhsatı olmayan, tarım il müdürlüklerinin işletme izniyle ekmek üretip satan fırınların tamamı kapatılacak. Sabah'tan Pınar Çelik Nacar2ın haberine göre Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın başlattığı çalışmayla ilgili bilgi veren Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, bir süredir Bakanlık ile bu konuda çalışma yaptıklarını ve ülkede ciddi bir ekmek israfı olduğunu söyledi.

İSRAFIN YÜZDE 45'İ FIRINLARDA

Ruhsat alınana kadar işletme izni verilen fırınların istenen evrak ve altyapı çalışmalarını tamamlamaları için bir süre verileceğini bu süre bittiğinde hazır olmayan fırınların tamamının kapatılacağını vurgulayan Balcı, "Türkiye'de ciddi bir ekmek israfı var. 4 milyon 900 bin ekmeğin yüzde 40-45'i fırınlardaki fazla üretimden dolayı israf oluyor. Bunun önüne geçmek için 7-10 bin kişiye bir fırın düzenlemesi planlanıyor. Bunun yanı sıra fırınların birbirlerinden en az 1000 metre uzaklıkta açılmaları üzerinde çalışılıyor" diye konuştu. 7 bin nüfus ve altındaki semt ve beldelerde ise tekel oluşmaması için 3 fırın açılmasının tesis edileceğini kaydeden Balcı, "Bu şekilde tek bir fırının kafasına göre fiyat belirlemesinin de önüne geçilmiş olacak" dedi.

İSTANBUL'DA 1000 FIRIN KAÇAK

İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Fahri Özer ise sadece İstanbul'da bine yakın ruhsatsız fırının faaliyet gösterdiğini söyledi. İsrafın yanı sıra sağlıksız üretim riskinin de olduğunu dile getiren Özer, bu fırınların kapatılmasıyla haksız rekabetin de önüne geçileceğini söyledi. Ekmek Sanayii İşverenler Sendikası Genel Sekreteri Cihan Kolivar ise, İstanbul'da 3 bine yakın fırın bulunduğunu, bunların 4'te birinin ruhsatsız ve kaçak olduğunu söyledi.

İSRAF FIRINDAN BAŞLIYOR

Ekmek Sanayii İşverenler Sendikası Genel Sekreteri Cihan Kolivar şunları söyledi: "Kaçak fırınlar istediği kadar ekmek üretiyor. Fırınlar bakkala, markete ekmeği götürüp 'Satabildiğini sat, kalanı alırım' diyor, fiyatı düşürüyor. Çünkü fırın kaçak. Sigortası, vergisi, hiçbir şeyi yok. 1 liralık ekmeği 50 kuruşa düşürür. O zaman oraya ekmek veren ruhsatlı fırının ekmeği kenarda kalır. O bakkal kaçak olmayan fırının ekmeğini geri verir. Ve bütün ekmekler elde kalarak israf olur."

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Euro Bölgesi`nde işsizlik sabit kaldı

Nisan ayı dış ticaret rakamları açıklandı

Enflasyon rakamları belli oldu

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi

`Hedge fonlar daha savunmacı hale geliyor`

`ECB muhtemelen üç kez faiz düşürecek`

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

Societe Generale net karını açıkladı

`Faiz patikasına taahhütte bulunmuyoruz`

Coinbase Global net gelirlerini artırdı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak