Rus ekonomisi istikrar arayışında

Rusya Merkez Bankası Başkanı Nabiullina "Resesyon sonlanmadı ama ekonomi istikrarlı hale gelmeye çok yaklaştı "Enflasyondaki gerileme istikrara kavuştuğu zaman faiz oranlarını düşürmeye başlayabiliriz” dedi.

07.04.2016 Cuma 12:26

Güncelleme : 07.04.2016 Cuma 12:39

Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina,  bankanın yüzde 11’lik faiz oranının ülkedeki piyasa güvenini arttırdığını  belirterek, “Ekonomi istikrarlı hale gelmeye çok yaklaştı.” dedi.

Rusya Bankalar Birliği toplantısında konuşan Nabiullina, Rusya Merkez  Bankasının uzun süredir yüzde 11’lik faiz oranını sabit tutmasıyla ilgili birçok  eleştiri aldıklarını ancak bu sayede ülke piyasasının tekrar güven kazandığını  söyledi.

Nabiullina, Rus ekonomisindeki zorlukların devam ettiğine işaret  ederek, “Ancak en büyük korkularımız gerçekleşmedi. Resesyon henüz sonlanmadı ama  ekonomi istikrarlı bir hale gelmeye çok yaklaştı” ifadelerini kullandı.

Faiz oranını yüzde 11’de sabit tutarak enflasyonun düşmesine yardımcı  olduklarını belirten Nabiullina, “Enflasyondaki gerileme istikrara kavuştuğu  zaman biz de Merkez Bankası olarak faiz oranlarını düşürmeye başlayabiliriz”  dedi.

Finans piyasalarındaki durumun da 2014-2015 yıllarına kıyasla daha  istikrarlı olduğunu anlatan Nabiullina, piyasa dalgalanmalarında düşüş ve mali  varlık değerlerinde ise artış yaşandığını dile getirdi.

Geçtiğimiz yılın başından bu yana faiz oranlarını yüzde 17  seviyesinden kademeli olarak indiren Rusya Merkez Bankası, temmuzda politika  faizini yüzde 11'e kadar düşürmüştü.

Rusya Merkez Bankası, 2016 yılında ham petrol fiyatını varil başına 30  dolar olarak baz alıyor, ekonominin ise bu yıl yüzde 1.3 ila 1.6 daralacağını  öngörüyor.

 

   

"
En Çok Okunan Haberler

Bankacılık sektörünün net karı belli oldu

Rekabet Kurulu`ndan META`ya para cezası

OECD bölgesinde enflasyon yükseldi

Bakanlıktan altın ithalatı kotasıyla ilgili açıklama

`ABD enflasyonu hisseler için önem taşıyor`

Euro Bölgesi`nde yatırımcı güveni toparlanıyor

`Temel göstergelere göre enflasyon yavaşlıyor`

S. Arabistan petrolde fiyat artışına gitti

`Haziranda faiz indirimi ihtimali güçlendi`

Avustralya`da iş ilanları sayısı artış gösterdi

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi