Rusya Batı`ya direniyor

Batı, Rusya`ya karşı mal varlığını dondurma, seyahat yasağı, kurum ve sektörleri hedef alan ekonomik yaptırımlar gibi tedbirler alsa da somut bir sonuç alınmıyor.

31.12.2016 Cuma 10:38

Güncelleme : 02.01.2017 Cuma 14:05


Uygulanan  yaptırımlara rağmen Rusya, Ukrayna politikasını değiştirmiyor. Batı, Rusya'ya  karşı mal varlığını dondurma, seyahat yasağı, kurum ve sektörleri hedef alan  ekonomik yaptırımlar gibi tedbirler alsa da somut bir sonuç alınmıyor.

Avrupa Birliği (AB), Rusya'ya yönelik ekonomik  yaptırımları tekrar uzatırken, bu kısıtlamaların Rusya üzerindeki etkileri  sınırlı kalmaya devam ediyor. 
Rusya'nın 2014 yılında Kırım'ı ilhak etmesi ve ortaya çıkan krizin  ardından AB, Rusya'ya karşı önce şahısların mal varlığını dondurma ve seyahat  yasağı içeren, daha sonra ise kurum ve sektörleri hedef alan yaptırımları hayata  geçirdi. Bu çerçevede, özel firmalar, şahıslar, bankacılık, enerji sektörü ve  savunma sanayisi, yaptırımlarla karşı karşıya kaldı.

Yaptırımlarla, bankacılık, enerji ve savunma sektörlerinde bazı Rus  resmi kuruluşlarının AB'deki finans  piyasa ve hizmetlerine erişimi  sınırlandırılırken, petrol arama ve üretim alanlarında da bazı yüksek teknoloji  ürünlerin Rusya'ya ihraç edilmesine ambargo kondu. Ayrıca, Rusya'ya bazı askeri  ekipmanların satışı engellendi.

ABD ve Kanada ile iş birliği halinde hareket eden AB, bu  yaptırımlarla, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı saldırgan tutumuna son vermesi için  Batı ülkeleri arasında blok oluşturmayı ve Rusya'yı müzakere etmeye zorlamayı  amaçladı.

ORTADOĞU VE ASYA ÜLKELERİNE YÖNELDİ

Yaptırımlar nedeniyle Rusya, özellikle finans alanında Çin fonları aracılığıyla açığının bir miktarını kapatmayı başardı. Rusya, Ağustos 2014'te  Batılı ülkelerden gıda ürünlerinin ithaline yasak getirerek misillemede bulundu. Rusya bu ürünleri özellikle Ortadoğu ve Asya ülkelerinden tedarik etmeye  başlayarak önemli bir adım attı. Böylelikle  Batı'nın uyguladığı yaptırımlar,  Rusya'nın Ukrayna politikasını değiştirmekten çok uzak kaldı.

Rusya bir yandan yaptırımlarla boğuşurken, ekonomisindeki krizi  tetikleyen ana unsur küresel petrol fiyatlarındaki düşüş oldu. İhracatının yarıya yakını petrol ve doğalgaza dayalı olan Rus  ekonomisi, son iki yılda yaklaşık yüzde 50'den fazla değer kaybeden petrol  fiyatları nedeniyle büyük sarsıntı yaşadı.

RUS EKONOMİSİ YÜZDE 3,7 KÜÇÜLDÜ

Yaptırım endişesi ve ekonomideki olumsuz koşullar nedeniyle, Rusya'da,  2014 yılında 150 milyar dolar, geçtiğimiz yıl 57 milyar dolar ve 2016'da 20  milyar dolar seviyelerinde sermaye çıkışı gerçekleşti. Bu nedenlerle Rus rublesi  son iki yılda yaklaşık yarı yarıya değer kaybederken, ülkede enflasyon yüzde  12,9'a çıktı. Rus ekonomisi 2015 yılında yüzde 3,7 küçülürken, bu oranın 2016'da  yaklaşık yüzde 0,6 oranında aşağı yönlü devam etmesi bekleniyor.

YAPTIRIMLAR FİNANS VE ENERJİYİ HEDEF ALDI

Rusya'nın ABD'deki başkanlık seçimlerine müdahale ettiğini iddia eden  ve "misliyle karşılık verileceğini" belirten ABD yönetimi, Rusya'ya karşı aldığı yaptırım kararlarını açıkladı ve bu kapsamda başkent Washington ve San  Francisco'da görevli 35 Rus diplomatın 72 saat içinde ülkeyi terk etmesi istendi.
Rusya, 18 Mart 2014'de Kırım Özerk Cumhuriyetini ve Sivastopol şehrini  yasa dışı biçimde ilhak etmişti. Kırım'ın Rusya tarafından ilhak edilmesi ve Ukrayna'nın doğusunda çıkan olaylardan sonra Avrupa Birliği, ABD ve diğer ülkeler  Rusya'ya ekonomik yaptırım uygulamaya başlamıştı.

Özellikle Rusya'nın finans ve enerji sektörlerini hedef alan  yaptırımlar kapsamında, Rus şirketlerin Batılı finans piyasalarına girişi  engellenmiş, ülkenin en önemli ihracat kaynağı petrolde yeni sahaların keşfi için  ihtiyaç duyduğu ileri teknolojik ekipmanlara da erişimi yasaklanmıştı.

  


"
En Çok Okunan Haberler

Borsada yatırımcı sayısında artış devam etti

`Hedefimize ulaşmakta kararlıyız`

1. çeyrek işsizlik rakamları açıklandı

Piyasa katılımcıları anketi yayımlandı

Kamuda tasarruf tedbirleri Resmi Gazete`de

Konut satışları azaldı

Tesla, Berlin`deki fabrikasını genişletiyor

`Enflasyon yüzde 2 hedefine doğru ilerleyecek`

Altın, gümüş ve platinde yükseliş bekleniyor

BYD Electronic, Hang Seng Endeksi`ne eklenecek

`Haziranda faiz indirimi uygun olabilir`

ABD enerji üretim kapasitesini yüzde 80 artıracak

`Faiz indirmeden önce birkaç veriye ihtiyaç var`

Çin`in tüketim ve yatırımları yavaşladı

`Piyasa yumuşak iniş konusunda fazla iyimser`

Ping An, HSBC`deki payını azaltacak

Merkez Bankası`nın rezervleri yükseldi