Rusya tahıl ihracatını durdurdu

25.12.2014 Cuma 09:54

Güncelleme : 25.12.2014 Cuma 13:12

Rusya tahıl ihracatına getirilen kısıtlamalar nedeniyle diğer ülkelere sevkiyatı tamamen durdurdu. Rusya'nın en büyük tahıl alıcıları arasında Türkiye, İran ve Mısır da var.




Rusya'nın güçlü tarım lobisi olan Tahıl Birliği, ülke içindeki arzı korumak için tahıl ihracatına getirilen kısıtlamalar nedeniyle diğer ülkelere sevkiyatın tamamen durduğunu ve büyük çaplı sözleşmelerin tehlikede olduğunu bildirdi. Rusya'nın en büyük tahıl alıcıları arasında Türkiye, İran ve kısıtlamalar karşısında en hassas durumda olan Mısır var. Rusya Başbakanı Dmitry Medvedev Pazartesi günü "Tahıl ihracatına idari kısıtlamalar getirmenin zamanı geldi" demiş ve ülkenin elindeki tahıl stoklarını muhafaza etmesi gerektiğini ifade etmişti.
 


SINIRLAMALARA RAĞMEN DEVAM EDİYOR HABERİ İÇİN TIKLAYINIZ


Medvedev'in yardımcısı Arkady Dvorkovich de aynı gün, getirilecek ihracat vergisinin 24 saat içinde tamamlanacağını söylemişti. Rusya daha sıkı kalite kontrolleri ve demiryolu nakliyatında sınırlanmalar gibi yollarla gayri resmi bir ihracat kısıtlamasını bu ay uygulamaya geçirdi. Tahıl Birliği Başkanı Arkady Zlochevsky, "Geçen hafta Perşembe gününden beri sözleşmeler uyarınca yola çıkması beklenen bir tek gemi dahi çıkmadı" dedi. Zlochevsky, Ocak ayı sonuna kadar ihraç edilmesi beklenen 3 milyon ton kadar buğdayın beklemede olduğunu söyledi.



Yetkililerin ihraç edilen tahıla ayrıca vergi koymayı da düşündüklerini söyleyen Zlochevsky, nasılsa ihracatı caydırıcı düzeyde olacağı için, verginin tam oranının önem taşımadığını belirtti. "Bütün yüklemeler durduruldu, tek eksik uygulamanın yasal hale getirilmesi" diyen Zlochevsky'nin açıklamalarının ardından küresel düzeyde vadeli tahıl fiyatları yükseldi. Rusya 2008 yılında buğday ihracatına vergi getirmiş, 2010 yılındaki kuraklık nedeniyle de resmi bir ihracat yasağı uygulamıştı.

"
En Çok Okunan Haberler

Altın yatırımcılarının gözü Fed faiz kararında

Doğal gaz tarifesinde değişiklik yapılmadı

TL mevduatta stopaj oranları değişti

Binance`ın kurucusuna 4 ay hapis

Temassız ödemelerde limit yükseliyor

Euro Bölgesi ekonomisi ilk çeyrekte büyüdü

Dış ticaret istatistikleri açıklandı

Almanya beklentilerin üzerinde büyüdü

Hizmet Üretici Fiyat Endeksi belli oldu

`Jeopolitik durum enflasyonda risk oluşturuyor`

HSBC CEO`su görevi bırakacak

Musk daha fazla Tesla personelini işten çıkarabilir

Volkswagen`in satışları düştü

`Faiz indiriminden sonra dikkatli olunmalı`

Samsung faaliyet karını 10 kat artırdı

ABD`de haftalık çelik üretimi azaldı

Dolar bugün kaç liradan işlem görüyor?