Rusya`dan kaçan kaçana!

Rusya’da ekonomik krizin patlak vermesiyle birçok ünlü dünya markası ülkedeki yatırımlarını sonlandırmak zorunda kaldı. Peki hangi sektörde hangi şirketler Rusya’yı terk etti?

28.01.2016 Cuma 11:21

Güncelleme : 28.01.2016 Cuma 18:31

Rusya’da ekonomik krizin patlak vermesiyle birçok ünlü dünya markası ülkedeki yatırımlarını sonlandırmak zorunda kaldı. Peki hangi sektörde hangi şirketler Rusya’yı terk etti?

Kommersant gazetesinin haberine göre,  son iki yılda yaklaşık 60 ünlü marka ve şirket Rusya pazarından çıktı. Bu rakam 2008-2009 krizine göre 1,5 kat daha fazla. Onlarca şirketin de ülkeyi terk etme planları yaptıkları belirtiliyor.

İngiliz danışmanlık şirketi Global Counsel’ın verilerine göre, Rusya’da BP, Royal Dutch Shell, Deutsche Bank, Siemens, Lafarge gibi devlerin de aralarında olduğu birçok şirket 2016 yılında Rusya pazarındaki durumlarını gözden geçirmeyi ya da ülkeyi terk etmeyi planlıyor.

Kriz döneminde Rusya pazarını terk eden şirketlerin başında finans ve enerji sektöründe faaliyet gösterenler geliyor.

Raiffeisenbank, Rusya’nın Uzak Doğu bölgesindeki faaliyetlerine son verirken, ülkede otomobil kredisi sağlamayı da sonlandırdı.

ABD’li petrol şirketi ConocoPhillips, “Polyarnoye siyanie” adlı projedeki payını satarak Rusya pazarına 25 yıl sonra veda etti.

Hazır giyim sektöründe de birçok dünya markası Rusya’daki faaliyetlerine son verdi.  Lüks ürün satan markalar krizden neredeyse hiç etkilenmezken, orta gelir grubuna hitap eden markalar en çok zararı gördü.

ABD markası American Eagle’ın Moskova’daki üç mağazası kapandı. İngiliz River Island ve New Look da Rusya pazarına veda etti. 

Moskova’daki en eski mağaza zincirlerinden Finlandiyalı Stockmann, mağazalarını satma kararı aldı. Stockman, Mega alışveriş merkezlerindeki üç büyük mağazasını ve diğer bir markası olan Lindex’in 19 mağazasını da kapattı.

IT sektöründe de krizin etkileri derinden hissedildi. Microsoft, Moskova yakınlarındaki Zelenograd’da bulunan Skype ofisindeki programcılarını Prag ve diğer şehirlere gönderdi. Google’ın Rusya’daki programcıları da ABD ve Avrupa’ya transfer edildi. Game Insight Rusya’daki ofisini tamamen kapattı, Luxoft yüzlerce programcısını başka ülkelere gönderdi.

Otomotiv sektöründe ise Opel ve Seat Rusya pazarını terk etti. Chevrolet ve Honda çoğu modelinin satışını durdurdu.

Elektronik eşya sektöründe Japon Toshiba, Samsung ve LG ile rekabet edemediğini itiraf ederek Rusya pazarından çıktı.

ABD’li fast food devi Werndy’s, 2011 yılında büyük umutlarla girdiği Rusya pazarında tutunamayarak ülkedeki faaliyetlerini durdurdu

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Euro Bölgesi`nde işsizlik sabit kaldı

Nisan ayı dış ticaret rakamları açıklandı

Enflasyon rakamları belli oldu

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi

`Hedge fonlar daha savunmacı hale geliyor`

`ECB muhtemelen üç kez faiz düşürecek`

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

Societe Generale net karını açıkladı

`Faiz patikasına taahhütte bulunmuyoruz`

Coinbase Global net gelirlerini artırdı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak