`Rusya`nın, Yunanistan`dan gıda ithalatı Türkiye`yi etkilemez`

Türkiye Yaş Meyve Sebze İhracatçı Birliği Başkanı Kavak "Rusya`nın AB`ye uyguladığı ambargo sadece kağıt üzerinde, bu sebeple de söz konusu gelişmelerin Türkiye`nin ihracatı üzerinde çok büyük bir etkisi olmayacaktır" dedi.

09.04.2015 Cuma 11:12

Güncelleme : 09.04.2015 Cuma 11:25

Türkiye Yaş Meyve  Sebze İhracatçı Birliği Başkanı Ali Kavak,  Rusya'nın Yunanistan'a uyguladığı  gıda ithalatı ambargosunu kaldırmasının Türkiye'nin ihracatı üzerinde çok büyük  bir etkisinin olmayacağını bildirdi.

 


Rusya'nın Ekonomik Kalkınma Bakanı Aleksey Ulyukayev Yunanistan  Başbakanı Alexis Çipras'la çarşamba günü gerçekleştirdiği görüşmede,  Yunanistan'dan ithal edilen yaş meyve ve sebze ile su ürünlerindeki kısıtlamayı  sonlandıracak bir kaç farklı tasarı üzerinde çalıştıklarını açıklamıştı.

 


Kavak, söz konusu gelişmenin Türkiye'nin Rusya'ya yaş meyve ve sebze  ihracatını nasıl etkileyeceğine ilişkin, AA muhabirinin sorularını yanıtladı.  Rusya'nın AB üyesi ülkelerden ithal ettiği sebze ve meyveler ile Türkiye'den  ithal ettiklerinin farklı olduğunu belirten Kavak, Rusya'nın AB'ye uyguladığı  ambargonun gerçeğe yansımadığını, el altından getirilen AB ülkelerinde üretilen  yaş sebze ve meyvelerin, Rusya'da marketlerde satıldığını ifade etti. Kavak, bu  sebeple ambargonun, Türkiye'nin Rusya'ya yaş sebze ve meyve ihracatını olumlu  yönde etkilemediğini kaydetti.

 


İhracatın artmasına yönelik Türkiye'de yüksek bir beklentinin  oluştuğuna dikkati çeken Kavak, "Rusya'ya ihracat artacak şeklinde yüksek  beklentiler oluştu. Dahilde fiyatlar yükseldi ancak bu fiyatlarla alınan ürünler  Rusya pazarında değerini bulmadı. Bunu da rublenin yüzde 60-70'lere varan değer  kaybı izledi. Dolayısıyla yaş sebze ve meyve ihracatçısı, bu 2014-2015 yılında  umduğunu bulamadı. Bizim ihracatçılarımız Rusya'ya genellikle ruble bazında ve  2-3 ay vadeli satışlar yapıyorlar. Bu sebeple rublede yaşanan değer kaybı  sonucunda ihracatçıların alacaklarının yarısı eridi" diye konuştu.

 


Kavak, şu an Rusya'daki marketler ve sebze hallerinde, AB ülkelerinin  ürünlerinin hemen hemen hepsinin bol miktarda satıldığını ifade ederek,  ambargonun sadece kağıt üzerinde  olduğunu, bu sebeplerle Yunanistan ile ilgili  söz konusu gelişmelerin Türkiye'nin ihracatı üzerinde çok büyük bir etkisi  olmayacağını söyledi.

 


Geçen yıl Türkiye'nin Rusya'ya yaş sebze ve meyve ihracatının yaklaşık  1 milyar dolar olduğunu vurgulayan Kavak, "2015 yılı için ihracatımızı yüzde  15-20 artırmak istiyoruz ancak şu aralar önümüz çok karanlık, pazarı net  göremiyoruz" dedi.

 


BİZİM LOJİSTİK OLARAK AVANTAJIMIZ VAR

 


Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim  Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan da Rusya'nın ABD ve AB ülkelerine gıda ithalatında  uyguladığı ambargoyu, Rusya'daki ekonomik sıkıntılar nedeniyle çok iyi  değerlendiremediklerini ifade etti.
 
İhraç edilen su ürünlerinin Rusya  vatandaşlarına pahalı geldiğini, bu sebeple söz konusu avantajı yeterince  kullanamadıklarını dile getiren Kızıltan, Yunanistan ile Rusya'nın ihracat  konusunda anlaşması durumunda Türkiye'nin ihracatının çok fazla etkilenmeyeceğini  belirtti. Kızıltan, "Bizim Rusya'ya lojistik olarak avantajımız var.  Yunanistan'ın nakliye maliyetleri daha yüksek, ayrıca ürünleri de maliyetlerinden  ötürü daha pahalı oluyor. Bu sebeple su ürünleri ihracatı çok fazla  etkilenmeyecektir" ifadelerini kullandı.

 


Geçen yıl Türkiye'nin Rusya'ya, 57 milyon 32 bin 661 dolar değerinde,  10 bin 772 ton su ürünleri ihracatı yaptığını belirten Kızıltan, Rusya'ya en çok  alabalık, levrek ve çipura satıldığını bildirdi.

 


YUNANİSTAN'IN RUSYA'YA İHRACATINDAKİ DEĞİŞİMLER

 


Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma departmanın alt kuruluşu olan  Uluslararası Ticaret Merkezi verilerine göre, Yunanistan'ın 2012'de Rusya'ya 196  milyon dolar seviyesinde olan meyve-sebze ihracatı, 2013 yılında 184 milyon  dolara geriledi.

 


Geçen yıl ağustos ayında Rusya, batının uyguladığı yaptırımlara cevap  olarak Avrupa ve Amerika'dan yapılan gıda ürünleri ithalini yasaklamıştı. Ağustos  ayında başlayan yaptırımlarla beraber Yunanistan'ın Rusya pazarında sadece yılın  kalan son 5 ayında meyve-sebze ihracatı kaybı 50 milyon doları aştı ve yıl sonu  toplam meyve-sebze ihracatı 127 milyon dolara geriledi.

 


Yunanistan'ın Rusya'ya 2012 yılında 20 milyon dolar seviyesinde olan  deniz ürünleri ihracatı ise 2014 sonunda 3 milyon dolara düştü.

 

 

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Euro Bölgesi`nde işsizlik sabit kaldı

Nisan ayı dış ticaret rakamları açıklandı

Enflasyon rakamları belli oldu

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi

`Hedge fonlar daha savunmacı hale geliyor`

`ECB muhtemelen üç kez faiz düşürecek`

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

Societe Generale net karını açıkladı

`Faiz patikasına taahhütte bulunmuyoruz`

Coinbase Global net gelirlerini artırdı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak