Rusya`nın kozu yerel para birimi

23.12.2014 Cuma 12:13

Güncelleme : 23.12.2014 Cuma 12:13

Uluslararası Enerji Ekonomisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Kumbaroğlu, Rusya'nın yerel para birimleriyle uluslararası ticaret yapması halinde dolara karşı atağa geçeceğini belirtti.




Uluslararası Enerji Ekonomisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, Rusya'nın yerel para birimleriyle uluslararası ticareti yapma ihtimali üzerine, "Rusya için ekonomik olarak kısa vadede dezavantajlı olur ancak ekopolitik olarak son dönemde köşeye sıkışan Rusya bu hamle ile dolara karşı atak yapmış olur" dedi.


Kumbaroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Rusya'nın uluslararası ticarette dolar yerine Çin para birimi yuan ya da rubleyi kullanma olasılığının, ABD ve Avrupa'nın ekonomik yaptırımlarına karşı siyasi bir hamle olduğunu ifade etti.


Rusya'nın bu hamlesinin kısa vadede Rusya ekonomisi için dezavantajlı olacağını dile getiren Kumbaroğlu, "Rusya değeri düşmekte olan bir para birimiyle satış yapmış ve dolayısıyla geliri düşmüş olacak. Ancak ekopolitik satrançta son dönemde köşeye sıkışan Rusya bu hamle ile dolara karşı atak yapıyor. Örneğin Rusya, Çin'e yuanla enerji satar ve Çin'den yuanla mal alımı yaparsa Çin'de dolar rezervi tutmaya olan ihtiyaç düşer. Böylelikle doların uluslararası rezerv birimi olarak küresel önemini yitirmesi de hedefleniyor" dedi.


Kumbaroğlu, Rusya'nın yaptığı enerji anlaşmalarında yerel para biriminin kullanılmasının, diğer para birimlerine de yansıyarak hızla gelişebileceğinin altını çizerek şöyle konuştu:


"Güney Akım projesinin iptalinden sonra Rus gazının Türkiye'ye getirilmesi ve Türkiye'deki bir enerji terminali üzerinden Avrupa'ya satılması öngörülüyor. Türkiye'deki terminal üzerinden yapılacak ticaretin Türk Lirası kullanılarak gerçekleşmesi söz konusu olursa Avrupa için bu sefer TL rezerv para birimi haline dönüşür. Türk Akım'ın bir başka potansiyel avantajı olarak ortaya çıkabilecek bu durum neticesinde Avrupa ülkelerine yapılan enerji dışı ihracatta da TL üzerinden satış yapılması gündeme gelir."


Rublenin dolar karşısında değer kaybı finansal yaptırımların etkisini hafifletmek isteyen Rusya'nın, dolar ve avro yerine yerel para birimlerine yönelerek, Çin, İran ve Türkiye gibi ülkelerle yapacağı enerji ticaretiyle ülkelerin ekonomilerine olumlu katkı sağlayacağı belirtiliyor.

'Yerel para birimi ile ticaret, o ülkeleri olumlu etkileyebilir'


Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk de Çin ile Rusya arasındaki enerji ticaretinin yerel para birimiyle yani yuan ya da ruble yapılabileceğini dile getirerek, "Rusya doğalgazı çıkarırken kendi enerjisini kullanarak kendisi üretiyor, yani dışarıdan ithal edilecek ve fiyata yansıyacak bir şey yok. Yani ruble ya da yuan dolar karşısında gerilese bile bu durum, yerel para birimiyle ticaret yapan ülkeleri çok fazla etkilemeyecek. Bu şekilde ticaretler o ülkelerin ekonomilerine de olumlu yansıyabilir" diye konuştu.


Yıldırımtürk, dünyada çok gizli bir kur savaşının olduğuna dikkati çekerek, Avrupa'nın avronun yükselmesini istemediğini ve gevşek para politikası uyguladığının altını çizdi.


ABD'nin de ekonomisini toparlarken doların avro karşısında çok yükselmesini istemediğini söyleyen Yıldırımtürk, ülkelerin kendi para birimlerini gevşek tutarak daha fazla ticaret yapıp büyümeye çalıştıklarını aktardı.

"
En Çok Okunan Haberler

Bankacılık sektörünün net karı belli oldu

Rekabet Kurulu`ndan META`ya para cezası

OECD bölgesinde enflasyon yükseldi

Bakanlıktan altın ithalatı kotasıyla ilgili açıklama

`ABD enflasyonu hisseler için önem taşıyor`

Euro Bölgesi`nde yatırımcı güveni toparlanıyor

`Temel göstergelere göre enflasyon yavaşlıyor`

S. Arabistan petrolde fiyat artışına gitti

`Haziranda faiz indirimi ihtimali güçlendi`

Avustralya`da iş ilanları sayısı artış gösterdi

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi