S&P`den Türkiye açıklaması!

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor`s, Türkiye`deki bankalara ilişkin yeni bir açıklama yaptı.

09.02.2017 Cuma 10:11

Güncelleme : 09.02.2017 Cuma 10:15

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P, Türkiye'deki bankaların ülkenin ekonomik zayıflığına karşın dirençli olmaya devam ettiğini bildirirken Türkiye bankalarının geri dönmeyen kredilerinin yaklaşık olarak yüzde 5 oranında artabileceğini kaydetti.

Standard & Poor's, zayıf faaliyet koşullarının bankaların direncini test edeceğini bildirirken, 2017 yılında Türkiye bankalarının geri dönmeyen kredilerinin yaklaşık olarak yüzde 5 oranında artabileceğini kaydetti.

S&P, 2017'de Türk  bankaları için ana risklerin fonlama ve varlık kalitesi alanlarında  yatmakta olduğunu bildirdi. Ancak S&P, yeterli sermaye kaliteleri, yeterli karları ve iyi sermayelendirilmiş olmalarının bankaların her türlü potansiyel ılımlı oynaklığı finansal profillerine  aşırı, gereksiz zarar vermeden absorbe edebilmelerine imkan vereceğini savundu.

S&P Global Ratings analisti Magar Kouyoumdjian yaptığı  değerlendirmede, "Bizim görüşümüze göre, Türk Lirası'nın ABD Doları  karşısında devam eden değer kaybı Türk bankaları için dolaylı kredi  risklerini artırıyor. Değer kaybı, bankacılık sistemi kredilerinin yaklaşık üçte birinin döviz cinsinden olduğu ortamda, borçluların  kredi geri ödeme kabiliyetleri üzerinde baskı yaratabilir" dedi.

Temel senaryoda, 2017 yılında Türk bankalarının varlık kalitesinde  ılımlı bir kötüleşme beklediklerini ifade eden Kouyoumdjian, 2016 sonunda yüzde 3,3 olan sorunlu kredilerin toplam brüt kredilere oranının yüzde 5 civarına yükselmesini beklediklerini vurguladı.

Kouyoumdjan lirada daha fazla zayıflama yaşanması halinde, şirketlerin büyük açık pozisyonlarına bağlı olarak geri ödeme  kabiliyetlerinin zarar görebileceğini ve bunun varlık kalitesinde kötüleşmeyi daha da artırabileceğini belirtti.

S&P raporunda, jeopolitik risk ve terörizm, geçen yıl yaşanan başarısız darbe girişimi ve nisan ayında yapılacak anayasa değişikliği  referandumunun ek riskler yarattığı da savunuldu.

Raporda ayrıca, Türk bankacılık sektörünün dış fonlama kaynaklarına ağır bağımlılığı nedeniyle global likidite, getiri değişiklikleri  ve yatırımcıların Türkiye için risk algılamalarında değişikliklerin bankaların fonlama ve likiditeleri üzerinrde baskı yaratabileceğini
vurgulandı.

Raporda, "Türk bankalarının finansal profilleri ve performansları son yıllarda kötüleşen yurt içi ekonomik ve siyasi ortam ile yakın  korelasyon içinde olmaya devam ediyor.

Bununla birlikte, Türk bankalarının ülkenin ekonomik zayıflığına dair işaretlere dirençli olmaya devam edeceklerine inanıyoruz. Her ne kadar bankalar göreceli olarak yüksek riskli ortamda faaliyet gösterseler de, yeterli sermaye kaliteleri, yeterli karları ve iyi sermayelendirilmiş olmaları, her türlü potansiyel ılımlı oynaklığı finansal profillerine  aşırı, gereksiz zarar vermeden absorbe edecek yeterli bir tampon  oluşturacaktır" değerlendirmesi yapıldı.

"
En Çok Okunan Haberler

Temassız ödemelerde limit yükseliyor

Euro Bölgesi ekonomisi ilk çeyrekte büyüdü

Dış ticaret istatistikleri açıklandı

Almanya beklentilerin üzerinde büyüdü

Hizmet Üretici Fiyat Endeksi belli oldu

`Jeopolitik durum enflasyonda risk oluşturuyor`

HSBC CEO`su görevi bırakacak

Musk daha fazla Tesla personelini işten çıkarabilir

Volkswagen`in satışları düştü

`Faiz indiriminden sonra dikkatli olunmalı`

Samsung faaliyet karını 10 kat artırdı

ABD`de haftalık çelik üretimi azaldı

Goldman Sachs`tan ABD istihdamı tahmini

BMW, Çin`deki fabrikasına yatırım yapacak

Aramco, Çinli şirketle ortaklığı değerlendiriyor

Avustralya`dan Bitcoin ETF`ye onay hazırlığı

Batılı bankaların Rusya`ya vergi ödemesi arttı