`S&P`nin Türkiye`nin notunu düşürmesi `ilginç`

Nomura EMEA Stratejisti Timothy Ash, S&P`nin Türkiye`nin notunu "BB"ye düşürmesi kararının "ilginç" olduğunu belirterek, "Çünkü Türkiye`ye karşı temkinli ve negatifler" dedi.

22.07.2016 Cuma 13:02

Güncelleme : 22.07.2016 Cuma 15:46

Türkiye ekonomisini uzun yıllardır yakından takip eden Nomura Orta ve Doğu Avrupa, Orta Doğu ve Afrika Bölgesi (EMEA) Stratejisti Timothy Ash, Standard & Poors'un (S&P) Türkiye'nin "BB+" olan notunu "BB"ye düşürmesi ve görünümünü negatif olarak değerlendirmesi kararının "ilginç" olduğunu belirterek, "Çünkü Türkiye'ye karşı temkinli ve negatifler." dedi.

Timothy Ash, Fitch ve Moody's'in ise değerlendirmelerinde kurumsal güçten ziyade daha objektif ölçütlere ağırlık verdiğini bildirdi.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Ash, uluslararası medyada Türkiye’deki darbe girişiminin "şaşırtıcı" şekilde yanlış resmedildiğini ifade ederek, "Uluslararası haber kanallarının olanları sanki seküler kesim ve AK Parti arasında bir savaş gibi resmetmesine şaşırdım. Halbuki Başbakan Binali Yıldırım, ana muhalefet partisi CHP ve MHP’ye bu süreçte teşekkürlerini iletti. Uluslararası medyadaki algı ise farklı şekillendi. Sanki seküler elitler AK Parti karşısındaymış gibi eski bir basmakalıp kullanıldı. Fakat durum böyle değil.” şeklinde konuştu.

Darbe girişiminin ardından piyasanın değerlendirebileceği bazı pozitif gelişmelerin olduğuna işaret eden Ash, “Evet, darbe girişimi oldu ama başarısız oldu. Kontrol yeniden tesis edildi. Üstelik seküler yapının bu girişimin arkasında yer almaması da pozitif. Halkın tamamı bu antidemokratik girişimin karşısında durdu, sokaklara çıktı." ifadelerini kullandı.

S&P, TÜRKİYE’YE KARŞI NEGATİF

Ash, uluslararası derecelendirme kuruluşlarının Türkiye’ye dair açıklamalarını değerlendirirken, Moody’s’in ülke kredi notunu izlemeye almasının notun kesinlikle düşeceği anlamına gelmediğini vurguladı. Ash, “Moody’s’in açıklaması anlaşılabilir. Bu girişim oldukça büyük bir olay ve bu yüzden de kredi notunu izlemeye aldılar. Fakat not hala yatırım yapılabilir seviyede tutuluyor.” diye konuştu.

S&P'nin ise Türkiye’nin notunu indirerek görünümünü değiştirmesini anlamakta zorlandığını belirten Ash, “S&P’nin kararı ilginç. Çünkü Türkiye’ye karşı temkinli ve negatifler. Zaten kredi notunu çöp seviyesinde tutuyorlardı.” dedi.

Ash, kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye’ye karşı bakışını değerlendirirken de, şu görüşleri dile getirdi:

“Fitch ve Moody’s, değerlendirmelerinde kurumsal güçten ziyade daha objektif ölçütlere ağırlık veriyor; kamu borcunun GSYH’ya oranı, bütçe açığı oranı, bankacılık sektörü gibi konular... Bence önemli olan bir ülkenin borç ödeme geçmişi. S&P, buna önem vermedi. Bir ülkenin kredi notunun geri ödeme yapabildiği yıllara göre değerlendirilmesi gerekiyor. Özellikle stres altında yaptığı ödemelere bakılmalı.”

Türkiye’nin 2001-2002 krizinin ardından yeniden yapılandırmaya ihtiyaç duymadan GSYH’nın yüzde 90’ına ulaşan borçlarını ödediğini hatırlatan Ash,"Tuhaf bir şekilde reyting kuruluşları Türkiye’nin borç ödeyebilme pozisyonuna yeterli önemi vermedi. Türkiye’nin daha en başından kredi notları daha yüksek olmalıydı.” değerlendirmesinde bulundu.

MOODY’S VE FİTCH, BEKLE-GÖR POLİTİKASI UYGULAYACAKTIR

Timothy Ash, önümüzdeki dönemde Türkiye’yi “yatırım yapılabilir” not ile değerlendiren Fitch ve Moody’s’in, “bekle-gör” politikası uygulamayı tercih edebileceğine belirterek, "Bence Türkiye’nin daha önce ispatlanmış geri ödeme gücü, notun yatırım yapılabilir seviyede olması gerektiğine işaret ediyor. Ülkenin milli gelirine oranla kamu borcu düşük, bütçe açığı düşük, bankacılık sektörü kuvvetli. Bunlar son derece önemli ölçütler. Ben Moody’s’in notu değiştireceğini sanmıyorum.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin mali ölçütlerinde herhangi bir bozulmanın görülmediğini ifade eden Ash, “Moody’s’in kararının 1 ila 3 ay zarfında gelmesini bekliyorum. Genel olarak fiyatlama kriterlerinde ya da mali rasyolarda bozulma görülmüyor. Moody’s’in Türkiye’nin notunu artırdığı dönemden bu yana bozulma yok. Moody’s ve Fitch, önümüzdeki dönemde bekle-gör politikası uygulayacaktır. Bu da Türk hükümetine ek karşı tedbirleri uygulamak için gereken zamanı tanıyacaktır.” şeklinde konuştu.

EKONOMİ YÖNETİMİ, PİYASA DOSTU HİKAYEYİ YATIRIMCILARA SUNABİLİRSE PİYASALAR BUNU TAKDİR EDECEKTİR

Nomura Orta ve Doğu Avrupa, Orta Doğu ve Afrika Bölgesi (EMEA) Stratejisti Ash, Türkiye’nin, içerisinden geçtiği bu zor dönemde yatırımcıları doğru bilgilendirmesinin ve yönlendirmesinin son derece önemli olduğunu vurgulayarak, “Ekonomi yönetimi, eğer tutarlı ve piyasa dostu bir hikayeyi yatırımcılara sunabilirse o zaman piyasalar da bunu takdir edecektir. Ülkenin büyüme dinamikleri, demografisi, bankacılık sektörü ve kamu finansmanı gayet iyi durumda. Türkiye’nin yeterli gücü mevcut.” diye konuştu.

"
En Çok Okunan Haberler

Merkez Bankası`nın rezervleri açıklandı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak

`Fed bu yıl sadece bir kez faiz indirecek`

Bitcoin ETF`lerinden rekor çıkış oldu

`Doğru yolda olduğumuzdan emin oluyoruz`

ABD Hazinesi gelecek hafta tahvil ihraç edecek

Google yüzlerce çalışanını işten çıkardı

Güney Kore`de enflasyon %3`ün altına indi

Microsoft, Malezya`ya yatırım yapacak

Wall Street`te endeksler karışık seyretti

`Faiz indirimi için daha zaman var`

Fed faiz kararını açıkladı

Doğal gaz tarifesinde değişiklik yapılmadı

TL mevduatta stopaj oranları değişti

Binance`ın kurucusuna 4 ay hapis

ABD`de mortgage faizi artışını sürdürdü