Sanayi üretimi 6 ayın dibinde!

Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre %0,3 arttı. Beklenti yüzde 3,3 artış yönündeydi. Sanayi üretimi Ocak ayından bu yana en düşük artışı gerçekleştirdi.

08.09.2015 Cuma 10:01

Güncelleme : 08.09.2015 Cuma 15:30

UZMANPARA/FOREKS

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi Temmuz ayında bir önceki aya göre %1,5 azaldı, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre %0,3 arttı. Beklenti yüzde 3,3 artış yönündeydi. Sanayi üretimi Ocak ayından bu yana en düşük artışı gerçekleştirdi.

Aynı ayda arındırılmamış verilerle sanayi üretimi aylık yüzde 8,5 düşüş olurken, yıllık yüzde 1,5 artış gösterdi.

Foreks anketinde sanayi üretiminin yıllık bazda arındırılmış verilerle yüzde 3,4, arındırılmamış verilerle yüzde 4,6 artması bekleniyordu.

Sanayinin alt sektörleri (2010=100 temel yıllı) incelendiğinde, 2015 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi %1,2 arttı, imalat sanayi sektörü endeksi %2,4 azaldı ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi ise %3,1 arttı.

Sanayinin alt sektörleri (2010=100 temel yıllı) incelendiğinde, 2015 yılı Temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi %3,0 azalırken, imalat sanayi sektörü endeksi %0,2 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi %2,4 arttı. 

Ana sanayi grupları (MIGs) sınıflamasına göre, 2015 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre en yüksek düşüş %11,3 ile dayanıklı tüketim malı imalatında gerçekleşti.

İmalat sanayi alt sektörleri incelendiğinde, 2015 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre en yüksek düşüş %24,9 ile bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin imalatında gerçekleşti. Bu düşüşü, %13,2 ile elektrikli teçhizat imalatı ve %8,8 ile tütün ürünleri imalatı takip etti.

İmalat sanayi alt sektörleri incelendiğinde, 2015 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre en yüksek artış %4,5 ile ağaç, ağaç ve mantar ürünleri (mobilya hariç) imalatında gerçekleşti. Bu artışı, %4,2 ile deri ve ilgili ürünlerin imalatı ve %4,0 ile giyim eşyalarının imalatı takip etti. 

BEKLENTİLERİN OLDUKÇA ALTINDA

İntegral Menkul Değerler A.Ş. Araştırma Direktörü ve UZMANPARA yazarı Tuncay Turşucu, konuya ilişkin UZMANPARA'ya yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:

"Sanayi üretimi beklentilerin oldukça altında geldi. Takvim etkisinden arındırılmış Sanayi üretimi Temmuz ayında geçen yılın aynı ayına göre %0.3 artış gösterirken, beklentiler %3.7 seviyesindeydi. Bir önceki ay açıklanan %5.5 artış ise %4.9 seviyesine revize edildi. Sanayi üretimi verisinin çekirdek verisi olan İmalat sanayi artışı da %0.2 gibi sınırlı bir oranda oluştu. İmalat Sanayi’de geçen ay %6.2 düzeyinde oluşmuştu. Genel olarak Dayanıklı tüketim, Ana metal sanayi gibi ana segmentlerdeki verilerin zayıf olduğu dikkat çekiyor. İhracatçı segmentlerde yine zayıf veriler görmekteyiz. Otomotiv sektörü, enerji sanayi üretimini pozitif etkileyen kalemler olmuş.
 
GEÇEN YILIN İLK 7 AYINA GÖRE DÜŞÜŞ CİDDİ

2014 yılında 7 aylık ortalama sanayi üretim artış hızı %4.4 olurken, 2015 yılında ortalama artış %2.2 seviyesinde oluştu. Anı dönem için İmalat sanayi artış hızı %4.1’den %2.6 seviyesine gerilemiş durumda.

Bununla birlikte Mevsim ve Takvim etkisinden arındırılmış veride ise aylık değişim %1.5 düşüş yönünde. Yine bu veride de geçen ay oluşan %2.4’lük artış %2’ye aşağı yönlü revize edilmiş.  Bu veride de pek çok ana segment negatif büyüme göstermiş. Bir önceki ay oluşan sert yükselişin ardından düzeltme gelmiş olması mümkün. Bununla birlikte Temmuz ayında bayram ve Ramazan etkisi her ne kadar takvim etkisinden arındırma yapılsa bile etkileri sürüyor. Ancak yine de geçen ayki verilerin aşağı yönlü revize edilmiş olması, ana üretim kollarında zayıf performansların olması negatif. Bu şekilde devam etmesi durumunda 3Ç büyümeye fazla bir katkı sağlamayabilir.

Piyasa için negatif veri. Verinin ardından endeks sabahki kazançlarını geri vermiş görünüyor. Verilerin bu şekilde devam etmesi durumunda 3Ç dönemde büyümeye fazla bir etki görülmeyebilir. USDTRY kurunda 3 seviyesinin üzerinde yatay seyirler devam ediyor."

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Euro Bölgesi`nde işsizlik sabit kaldı

Nisan ayı dış ticaret rakamları açıklandı

Enflasyon rakamları belli oldu

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi

`Hedge fonlar daha savunmacı hale geliyor`

`ECB muhtemelen üç kez faiz düşürecek`

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

Societe Generale net karını açıkladı

`Faiz patikasına taahhütte bulunmuyoruz`

Coinbase Global net gelirlerini artırdı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak