Sanayi üretimi beklentinin üzerinde arttı!

Türkiye`de sanayi üretimi aylık %1.3, yıllık %2.6 arttı.

08.03.2017 Cuma 09:56

Güncelleme : 09.03.2017 Cuma 07:37

Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre %2,6 arttı. Aynı ayda arındırılmamış verilerle sanayi üretimi yüzde 4,3 arttı.

Foreks anketinde yıllık bazda takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretiminin yüzde 1,9, arındırılmamış sanayi üretiminin yüzde 4,1 artacağı beklentisi oluşmuştu.

Aylık bazda Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi yüzde 1,3 artarken, arındırılmamış sanayi üretimi yüzde 12,0 düşüş gösterdi.

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayinin alt sektörleri (2010=100 temel yıllı) incelendiğinde, 2017 yılı Ocak ayında madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki aya göre %4,1 azalırken,  imalat sanayi sektörü endeksi %1,6 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü  endeksi ise %1,5 arttı.

Takvim etkisinden arındırılmış sanayinin alt sektörleri (2010=100 temel yıllı) incelendiğinde, 2017 yılı Ocak ayında madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre %13,7 azalırken, imalat sanayi sektörü endeksi %2,8 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi %7,2 arttı.

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış ana sanayi grupları (MIGs) incelendiğinde, 2017 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre en yüksek artış %3,7 ile enerjide gerçekleşti.

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış imalat sanayi alt sektörleri incelendiğinde, 2017 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre en yüksek artış %18,0 ile mobilya imalatında gerçekleşti. Bu artışı, %12,5 ile fabrikasyon metal ürünleri imalatı (makine ve teçhizat hariç) ve %11,2 ile kok kömürü ve rafine edilmiş petrol ürünleri imalatı takip etti.

EN YÜKSEK AZALIŞ BİLGİSAYAR, ELEKTRONİK VE OPTİK ÜRÜNLERDE GERÇEKLEŞTİ

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış imalat sanayi alt sektörleri incelendiğinde, 2017 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre en yüksek azalış %15,9 ile bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin imalatında gerçekleşti. Bu azalışı, %4,5 ile deri ve ilgili ürünlerin imalatı ve diğer imalatlar takip etti.

"
En Çok Okunan Haberler

Bankacılık sektörünün net karı belli oldu

Rekabet Kurulu`ndan META`ya para cezası

OECD bölgesinde enflasyon yükseldi

Bakanlıktan altın ithalatı kotasıyla ilgili açıklama

`ABD enflasyonu hisseler için önem taşıyor`

Euro Bölgesi`nde yatırımcı güveni toparlanıyor

`Temel göstergelere göre enflasyon yavaşlıyor`

S. Arabistan petrolde fiyat artışına gitti

`Haziranda faiz indirimi ihtimali güçlendi`

Avustralya`da iş ilanları sayısı artış gösterdi

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi