Sanayi üretimi şaşırttı!

Ağustos ayında sanayi üretimi beklentileri aştı. Sanayi üretimi yıllık yüzde 7,2 artışla Ocak 2014`ten bu yana en yüksek artışı kaydetti.

08.10.2015 Cuma 10:00

Güncelleme : 09.10.2015 Cuma 09:30

Ağustos ayında sanayi üretimi verisi beklentilerin üzerinde geldi. Arındırılmamış verilerle sanayi üretimi yıllık yüzde 7,2 arttı. Beklenti yüzde 3 artış yönündeydi. Sanayi üretimi yıllık yüzde 7,2 artışla Ocak 2014'ten bu yana en yüksek artışı kaydetti.


Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki aya göre %2,9, arındırılmamış yüzde 4,6 arttı.

Sanayinin alt sektörleri (2010=100 temel yıllı) incelendiğinde, 2015 yılı Ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi %3,8 azalırken, imalat sanayi sektörü endeksi %8,7 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi %3,6 arttı.

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki aya göre %2,9 arttı.

Sanayinin alt sektörleri (2010=100 temel yıllı) incelendiğinde, 2015 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi %2,0, imalat sanayi sektörü endeksi %3,3 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi ise %1,2 arttı.

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış ana sanayi gruplarında en yüksek artış dayanıklı tüketim malı imalatında gerçekleşti.

Ana sanayi grupları (MIGs) sınıflamasına göre, 2015 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre en yüksek artış %11,6 ile dayanıklı tüketim malı imalatında gerçekleşti.

İntegral Menkul Değerler A.Ş. Araştırma Direktörü ve UZMANPARA yazarı Tuncay Turşucu, konuya ilişkin UZMANPARA'ya yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:

"Sanayi üretiminde takvim etkisinden arındırılmış verilerde %7.2 gibi sert bir yükseliş görüyoruz. Aynı şekilde ham verilerde de %8.5 artış var. Sanayi üretimindeki bu artışta dayanıklı tüketim malları grubundaki %15.9’luk artış etkili olmuş görünüyor. Ağustos ayındaki artışta Temmuz ayındaki düşüşünde etkili olduğunu düşünüyorum. Temmuz ayındaki sert düşüşün ardından Ağustos ayında birikmiş bir üretim etkili olmuş olabilir. Bir diğer sebep ise hatırlanacağı üzere Temmuz ve ağustos aylarında Avrupa PMI verilerinde iyileşmeler görülmüştü. Avrupa pazarındaki iyileşmelerin içeride özellikle ihracat yoğun sektörler üzerinde üretim ayağında etkili olmuş olabileceğini düşünüyorum.

Bunun TCMB son PPK karar metninde de teyit etmekte. Sonuç olarak gelen verinin verdiği birkaç önemli mesaj var. Bunlardan birincisi, sanayi üretiminde yılın 3ncü çeyreğinde yavaşlıyor iddiaları rafa kalkmış görünüyor ve ilgili çeyrekte ortalama %3 seviyelerinde sanayi üretim artışı yakalanacak gibi duruyor. İkincisi mevcut veriler Türkiye için %3’lük büyüme beklentilerini destekliyor hatta devamı durumunda %3’ün altında büyüme senaryosunu zayıflatıyor. Son olarak ise, Avrupa’daki küçük adımlarla iyileşmeler Türkiye pazarına etkili bir şekilde yansıyor. Eylül ayında hem Türkiye hem de Avrupa’daki PMI verilerindeki yavaşlamaya göre sanayi üretiminde de bir zayıflama olabileceği beklenebilir."

 

"
En Çok Okunan Haberler

Bankacılık sektörünün net karı belli oldu

Rekabet Kurulu`ndan META`ya para cezası

OECD bölgesinde enflasyon yükseldi

Bakanlıktan altın ithalatı kotasıyla ilgili açıklama

`ABD enflasyonu hisseler için önem taşıyor`

Euro Bölgesi`nde yatırımcı güveni toparlanıyor

`Temel göstergelere göre enflasyon yavaşlıyor`

S. Arabistan petrolde fiyat artışına gitti

`Haziranda faiz indirimi ihtimali güçlendi`

Avustralya`da iş ilanları sayısı artış gösterdi

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi