Sanayi üretimi temmuzda yükseldi!

Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi temmuzda yıllık bazda yüzde 14,5 arttı. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise bir önceki aya göre yüzde 2,3 artış gösterdi.

08.09.2017 Cuma 10:07

Güncelleme : 10.09.2017 Cuma 12:19

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi aylık %2,3, yıllık %14,5 olurken, arındırılmamış sanayi üretimi aylık %7,7, yıllık %25,7 olarak açıklandı. Foreks anketinde arındırılmamış yıllık sanayi üretimi beklentisi %16,6, takvim etkisinden arındırılmış yıllık sanayi üretimi tahmini ise %9,4 olmuştu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan açıklamaya göre, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayinin alt sektörleri (2010=100 temel yıllı) incelendiğinde, 2017 yılı Temmuz ayında madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki aya göre %2,6 azalırken imalat sanayi sektörü endeksi %2,2, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi %4,8 arttı.

SANAYİ ÜRETİMİ BİR ÖNCEKİ YILIN AYNI AYINA GÖRE %14,5 ARTTI

Takvim etkisinden arındırılmış sanayinin alt sektörleri (2010=100 temel yıllı) incelendiğinde, 2017 yılı Temmuz ayında madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre %0,8, imalat sanayi sektörü endeksi %16 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi %11,7 arttı.

EN YÜKSEK ARTIŞ ENERJİDE GERÇEKLEŞTİ

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış ana sanayi grupları (MIGs) incelendiğinde, 2017 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre en yüksek artış %3,7 ile enerjide gerçekleşti.

EN YÜKSEK ARTIŞ BİLGİSAYAR, ELEKTRONİK VE OPTİK ÜRÜNLERİNDE GERÇEKLEŞTİ

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış imalat sanayi alt sektörleri incelendiğinde, 2017 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre en yüksek artış %17,3 ile bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin imalatında gerçekleşti. Bu artışı, %13,9 ile tütün ürünleri imalatı ve %11,9 ile mobilya imalatı takip etti.

EN FAZLA AZALIŞ KOK KÖMÜRÜ VE RAFİNE EDİLMİŞ PETROL ÜRÜNLERİNDE GERÇEKLEŞTİ

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış imalat sanayi alt sektörleri incelendiğinde, 2017 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre en fazla azalış %6,6 ile kok kömürü ve rafine edilmiş petrol ürünleri imalatında gerçekleşti. Bu azalışı, %5,4 ile makine ve ekipmanların kurulumu ve onarımı ve %3,4 ile deri ve ilgili ürünlerin imalatı takip etti.

"
En Çok Okunan Haberler

İstanbul’un enflasyonu açıklandı

Doğal gaz tarifesinde değişiklik yapılmadı

TL mevduatta stopaj oranları değişti

Binance`ın kurucusuna 4 ay hapis

ABD`de mortgage faizi artışını sürdürdü

Temassız ödemelerde limit yükseliyor

Euro Bölgesi ekonomisi ilk çeyrekte büyüdü

Hizmet Üretici Fiyat Endeksi belli oldu

`Jeopolitik durum enflasyonda risk oluşturuyor`

Almanya beklentilerin üzerinde büyüdü

HSBC CEO`su görevi bırakacak

Musk daha fazla Tesla personelini işten çıkarabilir

Volkswagen`in satışları düştü

`Faiz indiriminden sonra dikkatli olunmalı`

Samsung faaliyet karını 10 kat artırdı

ABD`de haftalık çelik üretimi azaldı

Dış ticaret istatistikleri açıklandı