Sanayi üretiminde ibre yukarı mı aşağı mı?

Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi beklentilerin aksine bir önceki yılın aynı ayına göre %4,9 azaldı. Beklenti yüzde 0,95 artış olacağı yönündeydi. Uzmanlar sanayi üretimi verilerini UZMANPARA`ya değerlendirdi.

08.09.2016 Cuma 10:10

Güncelleme : 09.09.2016 Cuma 08:03

Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi beklentilerin aksine bir önceki yılın aynı ayına göre %4,9 azaldı. Beklenti yüzde 0,95 artış olacağı yönündeydi. Uzmanlar sanayi üretimi verileri için UZMANPARA'ya şunları söyledi:

Kapital FX Araştırma Uzmanı ve UZMANPARA yazarı Enver Erkan takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretiminin azalma göstermesini şöyle değerlendirdi:

SANAYİ ÜRETİMİNDE BÜYÜK DÜŞÜŞ...

"Türkiye’de Temmuz ayında takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre %4,9 azalırken, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise bir önceki aya göre %7 oranında geriledi. Piyasanın genel konsensüsü, sanayi üretiminin 3. çeyrekteki yavaş görünümünü devam ettireceği yönündeydi, ancak gelen veriler itibarıyla genel beklentilerden de çok ciddi bir negatif sapma olduğunu görüyoruz.

Bilindiği gibi 15 Temmuz’da Türkiye terörist bir darbe girişimi yaşadı. Ekonomik aktiviteyi kısa süreliğine önemli ölçüde etkileyen bu olumsuzluğun etkilerini sanayi üretimi kalemlerinde de görmek mümkündür. Haliyle normale dönen ekonomik aktivite çerçevesinde Ağustos ayında, Temmuz’a göre önemli bir toparlanma göreceğiz. Ama bu toparlanma Temmuz’a göre bir toparlanma olacaktır. Yılın 3. çeyreği ekonomik aktivite ve üretim bazında hiç de iyi geçmemiştir.

'BÜYÜME İÇİN BEKLENTİMİZ 3,5 – 4 BANDIDIR'

Özellikle imalat sektöründeki düşüş etkili olmuştur. İmalat sanayi üretimi takvim etkisinden arındırılmış bazda bir önceki yılın aynı ayına göre %6,5 azalmıştır. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış imalat sanayi üretimi ise bir önceki aya göre %7,7 azalmıştır. Dayanıklı tüketim malı imalatının da yıllık bazda %16,6, aylık bazda %21,1 azalmış olması sanayi üretimindeki düşüşte belirleyici etki yaratmıştır.

3. çeyrekteki görünüm, büyümeyi aşağıya çekecektir. Bu da yıl genelinde iktisadi büyümenin %3 civarlarına doğru baskılanmasında etkili olacaktır. Bu bağlamda da tüketim harcamalarını artırmak ve iç talep yönünden büyüme desteklenmeye çalışılmaktadır. Büyüme için beklentimiz bu yılın tamamı için %3,8 orta nokta olmak üzere, 3,5 – 4 bandıdır."

ALB Forex Araştırma Uzmanı ve UZMANPARA yazarı Rıdvan Baştürk, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretiminin azalma göstermesini UZMANPARA'ya şu şekilde değerlendirdi:

"Sanayi üretimi Temmuz ayında son 11 yılın en sert düşüşünü gerçekleştirdi ve 3.çeyreğe olumsuz başladı. Temmuz  ayı içerisinde bayram sürelerinin uzun olması ve yaşanılan darbe girişiminin etkisiyle piyasalarda sanayi üretim konusunda düşüş beklentisi mevcuttu.

Ancak sanayi üretiminin piyasa beklentisin de oldukça altında kaldığını görmekteyiz. Gelen veri Temmuz ayı özelinde bir düşüş olarak karşımıza çıkmakta. Önümüzdeki aylarda sanayi üretiminde toparlanma beklenebilir ancak bunun ne kadarlık bir toparlanma olacağını takip ediyor olacağız.

Özellikle Ağustos ayına ilişkin açıklanan imalat PMI, kapasite kullanım oranı ve reel sektör güveni gibi öncül verilerin piyasa beklentilerini karşılamaması önümüzdeki ayda sanayi üretiminde olabilecek toparlanmanın sınırlı kalması anlamına gelebilir. Sanayi üretimindeki zayıflık ise yılın ikici çeyreğine ilişkin büyüme beklentilerinin de aşağı çekilmesine neden olabilir.

Ana sanayi gruplarına bakıldığında sanayi üretiminde en yüksek paya sahip olan imalat sektöründe görülen yüzde 7.7'lik daralmanın bu gerilemede başı çektiği görülmekte. Yılın ilk çeyreğinde yüzde 4.8 , ikinci çeyreğinde ise yüzde 2.5'lik ortalama artış kaydeden sanayi üretiminin üçüncü çeyrek performansı yılın ilk yarısına kıyasla bir hayli zayıf kaldığı görülüyor.
 
Ana sanayi grupları incelendiğinde aylık bazda yüzde 21.1 ile en sert gerilemenin dayanıklı tüketim malı imalatında gerçekleştiği görülürken , sermaye malı imalatı da aylık bazda yüzde 12.5 gerileme ile ikinci sırada yer aldı. Ara malı imalatı ve dayanıksız tüketim malları üretimindeki düşüşlerin ise daha sınırlı olduğu görülmekte."

"
En Çok Okunan Haberler

Merkez Bankası`nın rezervleri açıklandı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak

`Fed bu yıl sadece bir kez faiz indirecek`

Bitcoin ETF`lerinden rekor çıkış oldu

`Doğru yolda olduğumuzdan emin oluyoruz`

ABD Hazinesi gelecek hafta tahvil ihraç edecek

Google yüzlerce çalışanını işten çıkardı

Güney Kore`de enflasyon %3`ün altına indi

Microsoft, Malezya`ya yatırım yapacak

Wall Street`te endeksler karışık seyretti

`Faiz indirimi için daha zaman var`

Fed faiz kararını açıkladı

Doğal gaz tarifesinde değişiklik yapılmadı

TL mevduatta stopaj oranları değişti

Binance`ın kurucusuna 4 ay hapis

ABD`de mortgage faizi artışını sürdürdü