Sanayide çarklar hızlanacak mı?

Haftanın ilk gününde yurtiçi piyasaların odak noktası olan sanayi üretimi verileri beklentilerin çok üzerinde gelerek şaşırttı. Peki sanayide çarklar hızlanacak mı? Uzmanlar UZMANPARA`ya değerlendirdi.

10.10.2016 Cuma 10:37

Güncelleme : 11.10.2016 Cuma 08:01

Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %2,2 artış gösterdi. Arındırılmamış verilerle sanayi üretimi aynı ayda yıllık %2,7 arttı.

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise bir önceki aya göre %9,4 artarak beklentilerin çok üzerinde geldi.

Peki sanayide çarklar hızlanacak mı? Uzmanlar sanayi üretimi verilerini UZMANPARA'ya değerlendirdi.

KapitalFX Araştırma Uzmanı ve UZMANPARA yazarı Enver Erkan, açıklamanın ardından sıcağı sıcağına UZMANPARA'ya yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:

SANAYİ ÜRETİMİ: REVİZE EDİLEN BEKLENTİLER SONRASI BÜYÜMEDE RİSKLER DENGELİ

"Türkiye’de Ağustos ayında takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre %2,2 artarken, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise bir önceki aya göre %9,4 oranında artış gösterdi. Piyasanın genel konsensüsü, sanayi üretiminin Ağustos ayında daha yavaş bir artış göstereceği yönündeydi, ancak gelen veriler itibarıyla genel beklentilerden daha pozitif bir gerçekleşme olduğu görülmektedir.

Bilindiği gibi 15 Temmuz’da Türkiye terörist bir darbe girişimi yaşadı. Ekonomik aktiviteyi kısa süreliğine önemli ölçüde etkileyen bu olumsuzluğun etkileri üretim kanalları üzerinde de görüldü. Temmuz ayındaki sert düşüş, Ağustos ayında aylık bazdaki verilerde önemli bir sıçramayı beraberinde getirdi. Üretimde yeniden hızlanma olması adına olumlu, ancak verilerde bu kadar fazla oynaklık olması da dengesizlik yaratıyor. Dolayısıyla Ağustos ayı verilerindeki toparlanmayı, Temmuz ayına göre bir toparlanma şeklinde değerlendirirsek daha doğru olur. Yılın 3. çeyreği genel olarak ekonomik aktivite ve üretim bazında hiç de iyi geçmemiştir.

'ARTAN DIŞ TALEPLE TOPARLANMA GÖRÜLMEKTE'

İmalat sektöründe yine sınırlı bir katkı görmekle beraber, ana sanayi gruplarından madencilik ve taşocakçılığı ile elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretiminin katkısı daha belirgin görülmektedir. Bu iki ana sanayi grubunda arındırılmış verilerle yıllık artış oranı sırasıyla %4,3 ve %5,3’tür. Öte yandan, artan dış talebin etkisiyle beraber dayanıklı tüketim malı imalatında ve ihraç mallarının üretiminde Ağustos ayında toparlanma görülmektedir. Dayanıklı tüketim malı imalatı Ağustos ayında %32,6 artarak önemli bir toparlanma gösterirken, yıllık bazda da %1 artış gösterdi. Yıllık üretim seviyesini de aşması olumlu. Ara malı imalatı, toplam sanayi üretimindeki artış oranının altında, buna karşın dayanıksız tüketim malı imalatında ve enerji imalatında da artış görülmektedir.

Almanya’da Ağustos ayında %2,5 artan sanayi aktivitesi ve Avrupa ekonomilerindeki toparlanma emareleri çerçevesinde dış talebin destekleyici olduğunu belirtmek gerekir. Aynı dönemde Almanya’nın %2,2 artış göstermiş olan ithalatını da göz önünde bulundurduğumuzda, Avrupa’nın toparlanması bizde de üretim kanallarını olumlu etkileyecektir. Hali hazırda ihracatımızın %40’ından fazlası Avrupa Birliği’ne yapılmaktadır.

3. çeyrekteki görünüm, büyümeyi aşağıya çekecektir. Bu da yıl genelinde iktisadi büyümenin %3 civarlarına doğru baskılanmasında etkili olacaktır. Bu bağlamda da tüketim harcamalarını artırmak ve iç talep yönünden büyüme desteklenmeye çalışılmaktadır. Büyüme için aşağı yönlü risklerin bir adım önde olduğu bir dönemden geçtik. Artık resmi beklentilerin de aşağı yönlü revize edilmesiyle beraber aşağı ve yukarı yönlü riskler dengeli hale gelmiştir. Hali hazırda 3. çeyrek için büyüme beklentimiz %1,8, 2016 yılının tamamı için ise OVP’ye paralel olarak %3,2’dir."

ALB Forex Araştırma Uzmanı ve UZMANPARA yazarı Rıdvan Baştürk, sanayi üretimi verilerini UZMANPARA'ya şöyle değerlendirdi:

"Yurtiçinde sanayi üretimi ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 9.4 artış gösterirken, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise yüzde 2.2 artış gösterdi. Sanayi üretimi hem aylık hem de yıllık bazda piyasa beklentilerinin oldukça üzerinde yer aldı. Sanayinin alt sektörü olan imalat sanayinde aylık bazda yaşanan yüzde 10.8 oranındaki artış dikkat çekiciydi. Temmuz ayında yaşanan sert gerilemenin ardından Ağustos ayı için piyasada artış yönünde konsensüs mevcuttu.

'AĞUSTOS AYINDA TOPARLANMA BEKLENİYORDU'

Temmuz ayı içerisinde yaşanan darbe girişimi ve tatil günlerinin fazla oluşunun etkisiyle sanayi üretimi yüzde 7 oranında daralma göstermişti. O dönem beklentiler ise yüzde 1 daralma olacağı yönündeydi. Temmuz ayında yaşanan bu sert daralmanın ardından Ağustos ayında toparlanma bekleniyordu. Beklentilerin üzerinde artış gösteren sanayi üretimi 3.çeyrek büyümesine ilişkin endişeleri nispeten azaltmasına rağmen TL cinsi varlıklarda herhangi bir değer kazanımı söz konusu olmadı. Bu aşamada yurtiçi verilerden ziyade yurtdışı gelişmeler özellikle Fed’in faiz artırımına ilişkin beklentiler TL cinsi varlıklara yön vermeye devam edecektir."

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de çekirdek PCE belli oldu

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

`En büyük önceliğimiz fiyat istikrarı`

Microsoft`un gelir ve karı beklentileri aştı

`BoJ üç kez daha faiz artırabilir`

`ABD ekonomisi güçlü`

Japonya Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Çin`in altın tüketimi arttı

Merkez Bankası`ndan zorunlu karşılık adımı

Avrupa`da emlak piyasası kötüleşti

Net UYP açığı belli oldu

`Petrolün enflasyon için yarattığı risk sınırlı`

BNP Paribas`ın ilk çeyrek karı düştü

Toyota`nın satışları ilk kez 10 milyonu aştı

Almanya`da ihracatçıların hissiyatı geriledi

UBS`ten paladyum tahmini

IBM`den 6,4 milyar dolarlık satın alma