`Savaşın efendileri` ezber bozmadı!

Cuma akşamı Paris’te yaşanan terör saldırısının ardından Fransa Cumhurbaşkanı Hollande’ın IŞİD ile ‘savaş’ sözü vermesi ‘Savaşın efendileri’ olarak bilinen savunma sanayinin devlerine dün borsada ralli yaptırdı.

17.11.2015 Cuma 08:34

Güncelleme : 17.11.2015 Cuma 16:24

AYŞE EKİN GÜNDÜZ/UZMANPARA

Tablo yine değişmedi. Cuma akşamı Paris’te yaşanan terör saldırısının ardından Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’ın IŞİD ile ‘savaş’ sözü vermesi ‘Savaşın efendileri’ olarak bilinen savunma sanayinin devlerine dün borsada ralli yaptırdı.
 
ABD DEVİ RAYTHEON BAŞI ÇEKTİ

Söz konusu şirketlerin piyasa değerleri sadece 1 günde milyarlarca dolar artarken, savunma, silah ve ordu alanında iş yapan büyük Amerikan firması Raytheon, dün hisselerindeki yüzde 4.44'lük yükselişiyle ilk sırada yer aldı. Raytheon'u savunma sektöründe dünyanın 4. büyük şirketi olan Northrop Grumman izledi. Northrop Grumman'ın hisseleri günü yüzde 4.36 yükselişle tamamladı.



*S&P 500 endeksinde savunma sanayi şirketlerinin son 1 aylık performanslarını gösterir.  

ABD ordusunun bel kemiği olarak bilinen Lockheed Martin’in hisseleri dün yüzde 3.52 değer kazanırken,  Türk Hava Kuvvetleri’nin de kullandığı F-16 savaş uçaklarının asıl üreticisi olan ABD devlerinden General Dynamics de günü yüzde 1.91 artıda kapattı.

FRANSIZ THALES DE KANATLANDI

Çeşitli havacılık sistemlerinin önde gelen üreticisi olmasının yanında askeri uçaklar da üreten Honeywell Internationals dün yüzde 1.80 değer kazanırken,  United Technologies’in değeri sadece 1 günde 1.40 arttı.

Öte yandan dün yüzde 3’e yakın primli seyreden Fransız savunma sanayii şirketi Thales bugün de yüzde 1.82 artıda.

'SAVUNMA SANAYİSİNİ ÖNE ÇIKARACAK'

Konuya ilişkin değelendirme yapan ALB Forex Araştırma Uzmanı ve UZMANPARA yazarı Enver Erkan, şunları söyledi:

"Paris’te yaşanan terör olayları; Avrupa’nın 11 Eylül’ü olarak değerlendirildi. Hatırlanacağı gibi, 11 Eylül 2001’de ikiz kulelere gerçekleştirilen terör saldırısı, ABD’nin savaş politikasında ciddi değişikliklere neden olmuştu. Şimdi de Avrupa’da bir numaralı gündem maddesinin terör ve güvenlik haline geldiğini gözlemliyoruz. Avrupa ve ABD’nin IŞİD ile mücadelede şiddeti artırma eğilimi göstermesi ve bu yönde bir koalisyon oluşturulacağı beklentileri mevcut. Bu da tabii ki savunma sanayisini Avrupa ve ABD’de son yıllarda hiç olmadığı kadar öne çıkartacaktır. Yüksek ihtimalle bundan sonra Avrupa’da, özellikle Fransa’da dış politika eskisi gibi olmayacak."

 

"
En Çok Okunan Haberler

Merkez Bankası`nın rezervleri açıklandı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak

`Fed bu yıl sadece bir kez faiz indirecek`

Bitcoin ETF`lerinden rekor çıkış oldu

`Doğru yolda olduğumuzdan emin oluyoruz`

ABD Hazinesi gelecek hafta tahvil ihraç edecek

Google yüzlerce çalışanını işten çıkardı

Güney Kore`de enflasyon %3`ün altına indi

Microsoft, Malezya`ya yatırım yapacak

Wall Street`te endeksler karışık seyretti

`Faiz indirimi için daha zaman var`

Fed faiz kararını açıkladı

Doğal gaz tarifesinde değişiklik yapılmadı

TL mevduatta stopaj oranları değişti

Binance`ın kurucusuna 4 ay hapis

ABD`de mortgage faizi artışını sürdürdü