Sermayenin Çin`den kaçışı sürüyor

Küresel ekonominin en büyük ikinci oyuncusu Çin`de son iki ayda yaklaşık 190 milyar dolar net sermaye çıkışının yaşanması, büyümedeki yavaşlamayı ve likidite koşullarına ilişkin endişeleri artırıyor.

16.10.2015 Cuma 11:35

Güncelleme : 16.10.2015 Cuma 15:46

Merkezi Londra'da bulunan ve sermaye hareketlerini inceleyen CrossBorder Capital'ın verilerine göre Çin'den ağustosta 140 milyar dolar, eylülde ise 50 milyar dolar net sermaye çıkışı yaşandı. Uluslararası finans uzmanlarına göre Çin'in mevcut döviz rezervleri yaklaşık 3,6 trilyon dolar seviyesinde olsa da, sermaye hareketlerindeki tersine dönüş Çin'in ekonomik büyümesindeki yavaşlama endişeleri ile birleştiğinde ilave para politikası manevraları gerektirebilir.

CrossBorder Capital'ın araştırmasında, "Çin bu seviyedeki sermaye çıkışını takip edemez. Çin'in para politikası yapıcılarının kontrolü kaybedip kaybetmediği tartışılabilir. Lehman benzeri bir durumun oluşması olası değil fakat yuan üzerindeki baskılar artıyor. Son verilere bakıldığında halen bu yılın sonuna kadar yüzde 10 değer kaybının yaşanmasını tahmin ediyoruz" ifadelerine yer verildi.

Küresel sermaye hareketleri verilerine göre temmuz ayına kadarki son 13 aylık dönemde Çin'den yaklaşık 828,4 milyar dolar net sermaye çıkışı meydana geldi. Bu yılın dokuz aylık dönemi içerisinde ise Çin'den net sermaye çıkışı yaklaşık 638 milyar dolara dayandı. Çin'e ilişkin endişelerin arttığı ağustos ayında da yaklaşık 140 milyar dolar net sermaye çıkışı gerçekleşti.

DEVALÜASYON KAÇINILMAZ

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan sermaye hareketleri uzmanı ve CrossBorder Capital Direktörü Michael Howell, "Yuanda yaklaşık yüzde 10 değer kaybı bekliyorum fakat bu değer kaybına para politikasında da bazı değişikliklerin eşlik etmesi gerekecek. Bir çok yorumcu Çin'in yaklaşık 3,6 trilyon dolar döviz rezervi olduğunu, üç yıl boyunca her ay 100 milyar dolar sermaye çıkışı yaşasa bile sorun olmayacağını söylüyor ama bu son derece yanlış bir düşünce" dedi.

Çin'in ekonomik büyümesinin istikrarı için düzenli sermaye akışına ihtiyaç duyduğunun altını çizen Howell, "Çin'den her sermaye çıkışında kredi sıkışması yaşanıyor. Bu durum sürdürülemez" değerlendirmesinde bulundu.

Çin başta olmak üzere gelişen piyasalardan sermaye çıkışının bu hızla devam edemeyeceğini belirten Howell, "Yeni dengelenme nasıl bulunacak? Özellikle Çin için yeniden dengelenmenin sağlanması için yuanın değer kaybetmesi gerekiyor. Birçok kişi hali hazırda yuanın yüzde 20 oranında fazladan değerli olduğunu düşünüyor. Öte yanda Çin'de yaşanacak devalüasyonlar piyasalarda şok etkisi oluşturacaktır. Bunun sonucunda yatırımcılar daha güvenli varlıklara doğru hareket edecektir" ifadelerini kullandı.

Merkezi Londra'da bulunan Capital Economics'in Asya Başekonomisti Mark Williams ise Çin Merkez Bankası'nın politik müdahaleler yoluyla sermaye çıkışının olumsuz etkilerini yatıştırabileceğini vurguladı.

Williams, "Çin'de belli bir miktarda sermaye çıkışı yaşandı fakat Çin'in döviz rezervleri dikkate alındığında o kadar da büyük sayılmayabilir. Çin'in döviz rezervlerini satmasının yerel parasal koşullara doğrudan etkisi tabi ki olacaktır. Buna rağmen Çin Merkez Bankası'nın adımları olası etkileri yatıştırabilir" dedi.

Önümüzdeki dönemde Çin para biriminde değer kayıplarının görülebileceğini belirten Williams, "Para birimi üzerinde zayıflama yönünde baskılar devam ediyor. Çin Merkez Bankası ise para biriminin istikrarının korunması konusunda kararlı görünüyor" değerlendirmesinde bulundu.

 

 

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de çekirdek PCE belli oldu

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

`En büyük önceliğimiz fiyat istikrarı`

Microsoft`un gelir ve karı beklentileri aştı

`BoJ üç kez daha faiz artırabilir`

`ABD ekonomisi güçlü`

Japonya Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Çin`in altın tüketimi arttı

Merkez Bankası`ndan zorunlu karşılık adımı

Avrupa`da emlak piyasası kötüleşti

Net UYP açığı belli oldu

`Petrolün enflasyon için yarattığı risk sınırlı`

BNP Paribas`ın ilk çeyrek karı düştü

Toyota`nın satışları ilk kez 10 milyonu aştı

Almanya`da ihracatçıların hissiyatı geriledi

UBS`ten paladyum tahmini

IBM`den 6,4 milyar dolarlık satın alma