Sigortacılıkta `denetleyici kurumla` atılım gerçekleşecek

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak`ın açıkladığı "Yeni Ekonomi Programı Yapısal Dönüşüm Adımları 2019"da Sigortacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu`nun (SDDK) kurulacak olmasına yer verilmesi sektörde memnuniyetle karşılandı.

12.04.2019 Cuma 11:20

Güncelleme : 12.04.2019 Cuma 13:01

Başkent Sigorta Acenteleri Derneği (BASİAD) Başkanı Hacı Ali Yücel, AA  muhabirine, finansal sistemin yapı taşlarının başında sigortacılığın geldiğini söyledi.

Ekonomik gelişmede sigorta sektörünün önemine işaret eden Yücel,  "Fırsatı kaçırmadan sektör kendini doğru anlatmalı. Sektör olarak yeni bir hikaye  yazmamız gerekiyor. Sektörün sorunları bütün taraflarca bilinmekte. Önemli olan  yeni projeler üretmek ve çözüm önerileri sunarak bunların gerçekleşmesini sağlama  kararlılığıdır." dedi.

Yücel, ekonomik ve finansal yapının regüle edilmesi, ticaretin tabana  yayılmasının güçlü bir sigorta sistemine sahip olmaktan geçtiğini vurgulayarak,  finansal sistemde bankacılık sektörünün sistemin yüzde 85'ini teşkil ederken  sigortacılığın yüzde 5 civarında olduğunu belirtti.

Ekonomik krizlerden çıkmada güçlü bir sigorta sistemine sahip olmanın  önemine dikkati çeken Yücel, fon büyüklüğüne sahip bireysel emeklik sistemi ve  organize edilmiş finansal sigortacılık sisteminin kriz dönemlerinin panzehiri  olduğunu vurguladı.

Yücel, Türkiye'nin uluslararası ticaretin merkezinde bulunduğunu  belirterek, "Ülkemiz, sahip olduğu konum dolayısıyla onu çevreleyen bölge  ülkeleri ve komşularıyla, yerli ve milli reasürans şirketi kurarak bu bölgedeki  ticaretin düzenlenmesi ve risklere teminat yaratılmasıyla yüksek ekonomik  kazanımlara sahip olunabilir." diye konuştu.

Sektör olarak, birçok talepleri olduğunu belirten Yücel, "Zorunlu  sigortaların artırılması gerekir. Devletin tüm varlıkları özel sigorta ile  sigortalanmalı. Sigorta genel şartları gelişen ticaret ve teknolojik gelişmelere  paralel olarak yeniden düzenlenmeli. Finansal sigorta türlerinin artırılması  gerekiyor. Sigorta edilmekten kaçınılan riskler için Tehlikeli Riskler Havuzu  kurulmalı. Zorunlu trafik sigortasının araçlara değil sürücülere göre  düzenlenmesi gerekir. Sigorta Acenteler İcra Komitesinin  (SAİK) yapısı yeniden  düzenlenmeli." ifadesini kullandı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) kurulduktan sonra  bankaların batma tehlikesiyle karşı karşıya kalmadığını ve insanların mağdur  olmadığını vurgulayan Yücel, şunları kaydetti:

"Genç nüfusu ve bölgesel pozisyonu ile liderlik yapacak ülkemizin bu  alandaki her girişimi çok yüksek istihdam yaratacak.  Küresel düşünüp yerel  yapılanmanın kaçınılmaz gerçekleri her geçen gün belirgin biçimde ortaya  çıkmakta. Sigorta sektörünün bu günlere ulaşmasında büyük emeği olan sigorta  acentelerinin daha fazlasını gerçekleştirebilmeleri için köklü değişimlere  ihtiyaç vardır.  BDDK'nın yapılandırılmasıyla çok daha sağlıklı ve güçlü bir  bankacılık sistemi var edildiği görülürken, sigorta sektörünün güçlü ve sağlıklı  yapılanması yolculuğunda ilk adım Sigortacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun  (SDDK) kurulması olacak. İş dünyasının sürekliliğini sağlayan tek güvencesi  sigorta sektörü. SDDK'nın kurulmasıyla büyük bir atılım gerçekleşeceği inancını  taşıyoruz ve bu konuda sorumluluk almaya hazırız."

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de çekirdek PCE belli oldu

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

`En büyük önceliğimiz fiyat istikrarı`

Microsoft`un gelir ve karı beklentileri aştı

`BoJ üç kez daha faiz artırabilir`

`ABD ekonomisi güçlü`

Japonya Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Çin`in altın tüketimi arttı

Merkez Bankası`ndan zorunlu karşılık adımı

Avrupa`da emlak piyasası kötüleşti

Net UYP açığı belli oldu

`Petrolün enflasyon için yarattığı risk sınırlı`

BNP Paribas`ın ilk çeyrek karı düştü

Toyota`nın satışları ilk kez 10 milyonu aştı

Almanya`da ihracatçıların hissiyatı geriledi

UBS`ten paladyum tahmini

IBM`den 6,4 milyar dolarlık satın alma