Şimşek`ten reform açıklaması

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, "Türkiye`nin birçok temel yapısal sorunu var ve o nedenle de sabah kalkıyoruz, akşam yatırıyoruz `reform, reform, reform` diyoruz" dedi

22.04.2016 Cuma 08:40

Güncelleme : 22.04.2016 Cuma 10:35

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek,"Türkiye'nin durumu hiç güllük gülistanlık değil. Türkiye'nin birçok temel yapısal sorunu var ve o nedenle de sabah kalkıyoruz, akşam yatırıyoruz 'reform, reform, reform' diyoruz." dedi.

Şimşek, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi Konferans Salonu'nda organize edilen "1. Ekonomi Zirvesi"nin kapanış bölümünde yaptığı konuşmada, Osmanlı ve sonrasında Türkiye'nin en büyük sorununun hep bütçe açıkları olduğunu belirterek, "Bir türlü bütçenin gelir giderini dengeye oturtamamışız. İki ucunu bir araya getirememişiz tabiri caiz ise ve bu hep sıkıntılara sebep olmuştur." diye konuştu.

Başbakan Yardımcısı Şimşek, bütçede sağlanan başarıya ilave olarak vergi oranlarının indirildiğini belirterek, "En yüksek gelir vergisi oranını yüzde 49'dan yüzde 35'e indirmişiz. En düşük gelir vergisi oranını yüzde 22'den yüzde 15'e indirmişiz. Kurum kazançları üzerinden alınan vergi oranını yüzde 65'den yüzde 34'e düşürdük. OECD ülkeleri arasında en düşük kurumlar vergisi oranına sahip 7'nci ülkeyiz. Hatta KDV'yi bile düşürmüşüz. Eğitim, sağlık, turizm gıda gibi birçok sektörde, üründe KDV'yi bazılarında yüzde 18'den yüzde 8'e bazen de yüzde 8'den yüzde 1'e düşürmüşüz." dedi.

Altyapı, eğitim ve sağlık yatırımlarına öncelik verdiklerini ifade eden Şimşek, "Tabiri caizse faiz bütçeleri yerine, yatırım ve hizmet bütçeleri yaptık. Altyapıya bu dönemde 279 milyar kaynak ayırmışız." diye konuştu.

'DAHA YAPACAĞIMIZ ÇOK İŞ VAR'

Şimşek, çeşitli alanlarda yapılan yatırımlara ilişkin verileri de katılımcılarla paylaşarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu anlattıklarımdan sonra diyebilirsiniz ki 'dünyanın durumu hiç iyi değil, Türkiye maşallah süper, her şey güllük gülistanlık.' Hayır, öyle değil. Türkiye'nin durumu hiç güllük gülistanlık değil. Türkiye'nin birçok temel yapısal sorunu var ve o nedenle de sabah kalkıyoruz, akşam yatırıyoruz 'reform, reform, reform' diyoruz. Niye? Memleket zaten bütün sorunlarını çözseydi niye reformdan bahsedecektik. Demek ki daha yapacağımız çok iş var."

Türkiye'nin şu anda enflasyon, işsizlik ve cari açık olarak üç makro sorunu bulunduğuna dikkati çekenŞimşek, şu değerlendirmede bulundu:

"Cari açık demek bir ülkenin kendi imkanlarının ötesinde tüketmesi demektir. Ayağını yorganına göre uzatmamak demek, ülke açısından. Kamuda biz bunu başardık, kamu artık ayağını yorganına göre uzatıyor. Geçen sene kamuda biz bütçeyi dengeledik. Cari açık denilince sadece kamu değil, cari açık dediğiniz zaman karşınıza tabii ki genel anlamda bütün hane halkı, şirketler çıkıyor. Gelişmekte olan ülkelerin toplamında çok az bir cari açık var ama Türkiye'de ciddi bir cari açığı var."

'TASARRUF ORANININ EN DÜŞÜK OLDUĞU ÜLKELERDEN BİR TANESİYİZ'

Şimşek, cari açığın bir tasarruf açığı olduğunu aktarara, "Tasarruf oranının en düşük olduğu ülkelerden bir tanesiyiz. İşte bütün sorunlarımızın kökeninde bu var. Bugünkü faiz tartışmasının temelinde bu var. Liranın değer kaybının temelinde de bu var. Türkiye diğer ülkelere göre az tasarruf ediyor, az tasarruf edince dünyaya bağımlı hale geliyor, dünyaya bağımlı hale gelince de dış şoklara açık, maruz kalıyor. İşin özü bu" ifadesini kullandı.

Cari açık, işsizlik ve enflasyon Türkiye'nin karşı karışa olduğu yapısal sorunlar olduğunu ve ancak yapısal çözümlerle telafi edilebileceğini vurgulayan Şimşek, "Yapısal reformları yaparsanız gelecek nesillere yatırım yaparsınız. Yapısal reformları yapmazsanız gelecek nesillerden çalmış olursunuz. Dolayısıyla yapısal reformlar Türkiye için de dünya için de şu anda en önemli gündem maddesi çünkü para politikasının, maliye politikasının yapabileceklerinin sınırı var ve oradaki çözümler kalıcı refah artışı sağlamıyor. Kalıcı refah artışı istiyorsanız tabii ki reform yapacaksınız" yorumunu yaptı.

 

"
En Çok Okunan Haberler

Bankacılık sektörünün net karı belli oldu

Borsa İstanbul`dan yeni rekor

Rekabet Kurulu`ndan META`ya para cezası

OECD bölgesinde enflasyon yükseldi

Bakanlıktan altın ithalatı kotasıyla ilgili açıklama

`ABD enflasyonu hisseler için önem taşıyor`

Euro Bölgesi`nde yatırımcı güveni toparlanıyor

`Temel göstergelere göre enflasyon yavaşlıyor`

`Haziranda faiz indirimi ihtimali güçlendi`

S. Arabistan petrolde fiyat artışına gitti

Avustralya`da iş ilanları sayısı artış gösterdi

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

Altın fiyatları haftaya nasıl başladı?

Dolar bugün kaç TL?