Şişecam ve TSE bir ilke imza attı

Şişecam ve TSE stratejik işbirliğiyle bir ilke imza attı.

26.09.2016 Cuma 15:46

Güncelleme : 26.09.2016 Cuma 16:35

Milli standardizasyon ve uygunluk değerlendirme kuruluşu Türk Standartları Enstitüsü (TSE) ile düzcam, cam ev eşyası, cam ambalaj ve cam elyafı gibi camın tüm temel alanları ile soda ve krom bileşiklerini kapsayan iş kollarında küresel bir oyuncu olan Şişecam Topluluğu arasındaki stratejik işbirliğine ilişkin protokol Conrad İstanbul Bosphorus’da düzenlenen bir törenle imzalandı.

TSE Başkanı Sebahittin Korkmaz, imza töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye’nin kalite alt yapısının güçlendirilmesi, sanayi kuruluşları ile bilgi paylaşımının artırılması ve teknik alanlarda işbirliğinin geliştirilmesi adına Şişecam Topluluğu ile birlikte önemli bir adım atıklarını belirtti. Korkmaz  “62 yıldır ülkemizde, standardizasyon ve uygunluk değerlendirme alanlarında hizmet veren Enstitümüz, Türk iş dünyasının daha az maliyetle yüksek kaliteli üretim yapmasının, Ar-Ge faaliyetlerini sürdürmesinin, uluslararası standartların oluşturulmasında etkin rol almasının ve bu standartlara uygun ürün ve hizmet sağlamasının anahtarı konumundadır.

Bugüne kadar başta otomotiv sektörü olmak üzere, yapı, kimya, makine ve daha pek çok sektörde sanayicilerimizle yakın işbirliği içinde çalıştık. Bu çalışmalarımızın Şişecam ile imzaladığımız protokolde olduğu gibi bir yol haritasına bağlanmasının verimlilik ve etkinlik açısından büyük önem taşıdığını düşünüyor, diğer sektörlerimizde faaliyet gösteren işletmelerimizi de TSE ile işbirliğine davet ediyoruz” diye konuştu.

CAM SANAYİNİN TALEPLERİ ULUSLARARASI ALANDA KARŞILIK BULACAK

Şişecam ile gerçekleştirecekleri işbirliği konularının başında TSE’nin asli görevi olan standardizasyon konusunun geldiğini ifade eden Korkmaz, şöyle devam etti: “TSE, Uluslararası Standardizasyon Teşkilatı (ISO), Uluslararası Elektroteknik Komisyonu (IEC), Avrupa Standardizasyon Komitesi (CEN) ve Avrupa Elektroteknik Standardizasyon Komitesi’nin (CENELEC) ülkemizdeki tek temsilcisi konumunda olup ISO’ya 1955, IEC’ye 1956, Avrupa Standardizasyon Kuruluşları CEN ve CENELEC’e ise 2012 yılından bu yana tam üyedir. Bu üyelikler sayesinde TSE  söz konusu kuruluşlar bünyesinde standart hazırlama çalışmalarını yürütmek amacıyla oluşturulan Teknik Komite, Alt Komite ve çalışma gruplarına Ayna Komiteler aracılığı ile katılabilmektedir. Ülkemiz sanayicileri, akademisyenleri ve tüm ilgili taraflar, Ayna Komite çalışmalarına katılabilmekte, standartları, henüz taslak
aşamasındayken ülke menfaatleri doğrultusunda şekillendirme imkânı bulabilmektedir. İşbirliği kapsamında Şişecam’ın standardizasyon çalışmaları içerisinde aktif olarak yer alması ülkemiz cam sanayinin istek ve taleplerinin uluslararası standardizasyon kuruluşlarında layıkıyla karşılık bulması anlamına gelecektir.”

Protokol kapsamında Şişecam ile standardizasyonun yanı sıra uygunluk değerlendirme, belgelendirme, muayene ve gözetim, deney ve kalibrasyon alanlarında işbirliğinin geliştirilmesi, ortak çalışma alanlarının belirlenmesi, çalışma programlarının oluşturulması ve bunların gerçekleştirilmesi için adımlar atacaklarını kaydeden Korkmaz, “Enstitümüz açısından önem taşıyan bir başka işbirliği alanı da eğitim programları düzenlenmesidir. Enstitümüzün görev alanlarında ve tarafların üzerinde mutabık kalacağı alanlarda eğitim programlarını da hayata geçirmeyi hedefliyoruz” dedi.

ŞİŞECAM TOPLULUĞU 81 YILLIK BİRİKİMİNİ TSE İLE PAYLAŞACAK

Şişecam Topluluğu Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdürü Prof. Dr. Ahmet Kırman ise Türk sanayisinin uluslararası rekabetinde anahtar rol oynayan TSE ile yaptıkları geniş kapsamlı işbirliğiyle bir ilki gerçekleştirdiklerini belirterek, başta cam olmak üzere faaliyet gösterdikleri sektörlerde standartların belirlenmesinden, Topluluğun Türkiye dâhil 13 ülkedeki üretim süreçlerinin denetimine kadar geniş bir yelpazede TSE ile güçlerini birleştirdiklerini kaydetti.

Bu işbirliği kapsamında  iki köklü kurumun ülkemizde kalite alt yapısını daha da güçlendirme hedefiyle standardizasyon, eğitim, belgelendirme, muayene ve gözetim, deney ve kalibrasyon alanlarında birlikte çalışacağını ifade eden Kırman, “Şişecam Topluluğu olarak 81 yıllık birikimimizi TSE ile paylaşmanın yolunu açacak olan bu stratejik işbirliği ile aynı zamanda TSE’nin sahip olduğu yetkinliklerden faydalanma imkanına da kavuşacağız. Başta Gebze’deki Şişecam Bilim ve Teknoloji Merkezi olmak üzere bünyemizdeki tüm laboratuvarları TSE’nin kullanımına açacağız. Cam sektöründe sahip olduğumuz ‘know-how’ ile TSE’nin bu alandaki standardizasyon faaliyetlerini destekleyeceğiz. Sektörde standartların kullanımını teşvik etmek amacıyla da TSE ile birlikte çeşitli panel, seminer ve konferanslar düzenleyeceğiz” diye konuştu.

ŞİRKETLER İÇİN KÜRESEL ÖLÇEKTE VAR OLABİLMENİN TEK YOLU

Üretici ve tüketici arasında köprü görevi gören ve uluslararası ticaretin ortak dili haline gelen standartların artık şirketler için küresel ölçekte var olabilmenin tek yolu olduğuna dikkat çeken Kırman, şöyle konuştu: “Bugünün zorlu rekabet ortamında ayakta kalabilmek ancak, standartlara uygun, kaliteli mal ve hizmet üretimiyle mümkün. Çay içtiğimiz bardaktan içinde yaşadığımız binalarda, evimizdeki beyaz eşyalardan gıdaların ambalajına ve otomobillerimize kadar her alanda hayatımıza giren cam, şeffaflığı, sürdürülebilirliği ile vazgeçilmez bir malzeme. Bu denli yaşamımıza kattığımız camın kaliteli üretimi ise büyük önem taşıyor. Standartlara uygun olmayan şekilde üretilen kalitesiz cam, binalarda enerji kaybından, kazalara kadar birçok sorunu beraberinde getirebiliyor.”

Standartların ülke ekonomisi başta olmak üzere hem üreticiye hem de tüketiciye yönelik önemli faydalar sağladığını vurgulayan Kırman, “Standartlar üretimde verimliliği ve kaliteyi artırır. Üretim kayıplarını azaltırken maliyetleri düşürür. Tüketici açısından can ve mal güvenliğini sağlayıp yaşam kalitesini artırır. Haksız rekabetin önüne geçerek, tüketiciye doğru fiyatla, kaliteli ürünün sunulmasını sağlar. Ülke ekonomisi açısından da standartlar, kaynakların verimli ve etkin kullanılmasını sağlar. Sanayiyi belirli hedeflere yönelterek, üretimde kalitenin gelişmesini sağlar” diye konuştu.

ÜRETİMDE TOPYEKUN BİR KALİTE ARTIŞINI BERABERİNDE GETİRECEK

Şişecam Topluluğu’nun dünyada cam ev eşyasında en büyük üçüncü, cam ambalajda en büyük dördüncü ve düzcamda en büyük beşinci üretici olduğunu belirten Kırman, şöyle konuştu: “Küresel bir oyuncu olarak, standartlara uyumu kritik öneme haiz bir konu olarak görüyoruz. Çevresel, sosyal ve ekonomik etkilerimizi yönetmek amacıyla iş yapış şekillerimizi oluştururken, ulusal ve uluslararası kabul görmüş standartları esas alıyoruz. TSE ile imza atacağımız stratejik işbirliğine de bu anlamda büyük önem veriyoruz. Ülkemizde cam sanayinin temelini atan, dünyada da söz sahibi bir Topluluk olarak bütünleşik standartlaşma yolu ile cam sektöründe kalitenin daha da yukarı çıkacağına inanıyoruz. Pazardaki tüm oyuncuları markalaşmaya ve standartlar dahilinde üretim yapmaya sevk edecek olan bu işbirliği topyekun bir kalite artışını da beraberinde getirecektir. TSE ile
gerçekleştirdiğimiz bu geniş kapsamlı işbirliğinin diğer sektörler için de örnek teşkil etmesini arzuluyoruz.”

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de çekirdek PCE belli oldu

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

`En büyük önceliğimiz fiyat istikrarı`

Microsoft`un gelir ve karı beklentileri aştı

`BoJ üç kez daha faiz artırabilir`

`ABD ekonomisi güçlü`

Japonya Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Çin`in altın tüketimi arttı

Merkez Bankası`ndan zorunlu karşılık adımı

Avrupa`da emlak piyasası kötüleşti

Net UYP açığı belli oldu

`Petrolün enflasyon için yarattığı risk sınırlı`

BNP Paribas`ın ilk çeyrek karı düştü

Toyota`nın satışları ilk kez 10 milyonu aştı

Almanya`da ihracatçıların hissiyatı geriledi

UBS`ten paladyum tahmini

IBM`den 6,4 milyar dolarlık satın alma