Sonbaharda neye yatırım yapmalı

Piyasalarda yatırım araçları dalgalı bir seyirde hareket ediyor. Yılın ilk üç çeyreğinde pozitif bir seyir izleyen piyasalarda son çeyrekte oynaklık artabilir. Yatırımcının gözü ise borsa ve altında.

27.08.2017 Cuma 10:06

Güncelleme : 28.08.2017 Cuma 08:30

ZEYNEP AKTAŞ

Piyasalar yılın üçte birini geride bırakarak son çeyreğe girmeye hazırlanıyor. 2017’nin ilk üç çeyreğini oldukça dalgalı fakat pozitif bir seyirde geçiren yatırım araçlarının fiyat seyirleri, yılın son çeyreğinde mevcut eğilimlerini devam ettirebilir. borsada yeni zirve beklentileri korunurken, altının fiyat seyri takip edilecek. dolar ve euroda ise son çeyrekte beklentiler güçlü olmasına rağmen taban arayışı ve yatay hareket görebiliriz. Verilere baktığımızda son 10 yılın altısında borsa yatırımcısına son çeyrekte kazandırdı. Borsanın son çeyreği pozitif kapattığı dönemlerde getiriler yüzde 2 ila yüzde 17,79 arasında oluştu. Aynı dönemde dolar/TL kurunun dönemi pozitif kapattığı yılların sayısı ise 7 oldu. Dolar kurunun son çeyrek getirileri yüzde 0,81 ile yüzde 22,51 arasında değişti. Dolar kuru 2016’da ise yüzde 17,55 oranında kazandırdı. Çok büyük dalgalanmalar gerçekleşmedikçe dolar kurunun son çeyrek getirisi yüzde 6’lı seviyelerde gerçekleşti. Ancak bu yıl dolar kurundaki istatistikler farklı gerçekleşebilir.    

RİSK PRİMİNDE DÜŞÜŞ

Türkiye’nin kredi risk primi düşüyor. Türkiye’nin 5 yıllık CDS oranı 171,37 seviyesinde ve 2015 yılından bu yana en düşük seviyelerde seyrediyor. Gelişmelere baktığımızda piyasalardaki pozitif yöndeki hareketli dönemin kaynağı yılın ilk üç çeyreğinde yurtdışından yaşanan fon akışı oldu. Gelişmekte olan ülkelere yaşanan fon akışı, Türkiye’de de etkisini gösterdi ve hisse senetleri yükselirken dolar/TL kuru düştü. Faizlerin seyri yabancı yatırımcıları çekti. Bu süreçte devlet iç borçlanma senetleri ilgi gördü. Bu trendi belirleyen güçlü para akışı değiştiğinde nasıl ki pozitif ve dalgalı bir seyir başladıysa bu defa negatif ve dalgalı bir seyir başlayacak.

SENETLERDE GÜÇLÜ SEYİR

O zaman da para çıkışının getirdiği aşağı doğru sert dalgalanmaları göreceğiz. Verileri incelediğimizde henüz para çıkışını gösteren bir gösterge olmadığını görüyoruz. Yılın son çeyreğinde hisse senetlerindeki güçlü seyir devam edebilir. Oynaklığın, fiyat hareket marjlarının arttığını görebiliriz.

İşlem hacimleri yükselebilir. Hisse senetlerinde el değişimleri gözlenebilir. Fakat ana trend yükseliş yönündeki hareketini koruyacak. BIST 100 Endeksi’ne baktığımızda haftayı 110 bin sınırında 109.755 seviyesinden tamamladığını görüyoruz. Son bir haftada borsaya yatırılan 1.000 TL değer kazanarak 1.023 TL olurken, para cumhuriyet altınında değerini korudu, dolar ve euro’da ise değer kaybetti.

BANKA HİSSELERİ İZLENECEK

Borsada yükselişi getiren banka hisseleri oldu. Bankalarda yabancılar paylarını koruyor. Yabancıların ilk 7 ayda banka hisselerindeki alımlarına baktığımızda Garanti Bankası’nda net 270 milyon 17 bin dolarlık, İş Bankası C’de 255 milyon 566 bin dolarlık, Halk Bankası’nda ise 215 milyon 874 bin dolarlık alım yaptıklarını görüyoruz.

YABANCI FIRSATI ‘KAÇIRMADI’

Hisse senetlerinde yabancıların alımları devam ediyor. Ağustosun üçüncü haftasında yabancılar 220 milyon dolarlık net hisse senedi alımı gerçekleştirdi. Borsada düzeltme yaşandığı endeksin 110 binlerden 104 binlere gerilediği dönemde yabancılar hisse topladı. 11 Ağustos haftasında 144 milyon dolarlık net alım gerçekleştiren yabancılar, 18 Ağustos haftasında ise 220 milyon dolarlık net alım yaptı ve iki haftada toplam 364 milyon 500 bin dolarlık net alım gerçekleştirerek paylarını artırdı. Buda borsanın bir kez daha 110 bin seviyesine doğru atağa geçmesine neden oldu. Yabancılar geçtiğimiz hafta borsadaki paylarını yüzde 65,98’e çıkardı. Hisse bazında güçlü alımlar devam ediyor. Yabancı payı en yüksek olan hisse senetlerinde payların arttığı görülüyor. Turkcell’de önceki hafta yüzde 87,39 olan yabancı payı geçtiğimiz hafta yüzde 87,60 seviyesine yükseldi. Vakıflar Bankası’nda yüzde 86,55 oranında olan yabancı payı yüzde 87,66’ya yükseldi. Halkbankası’nda 84,25 olan yabancı payı yüzde 84,55 seviyesine yükseldi.

DOLARDA DÜŞÜŞ HEDEFİ: 3.35

Dolar/TL kuru son 10 yılın 7’sinde son çeyrekte yükseldi. Fakat bu yıl dolar/TL kuru yatırımcısına kazandırmayabilir.

Yaz aylarında dip seviyenin görülmesi sonrasında son çeyrekte dip oluşturma çabalarının devamını görebiliriz. 3.35 seviyesi önemli bir destek. Kurun toparlanması ise 2018’in ilk çeyreğine sarkabilir. Ocakta 3.94 seviyesinin test edilmesi sonrasında dolar/TL’de başlayan aşağı hareket bir kanal içerisinde devam ediyor. Kanalın destek seviyelerinin test edilmesi halinde kurda yeni dip seviyeleri oluşacak. FED Başkanı Janet Yellen’in konuşmasının ardından dolar endeksindeki gerileme ile birlikte dolar/TL yılın en düşük seviyesine indi. Yellen’ın konuşmasında para politikasına ilişkin ifadenin yer almadığı görüldü. Dolar/TL kuru 3.4355 ile aralıktan beri en düşük seviyeye indi. Dolar endeksi de 3 haftanın en düşük seviyesine geriledi. “Şahin bir konuşma beklenirken konuşmada böyle bir bilgi yer almaması dolar kuru üzerinde negatif etki yarattı. ABD’deki veri akışının FED’in faiz artırımı ve bilanço küçültmesi konusunda karar vermesini zorlaştırması ABD ekonomisinin seyrine ilişkin belirsizlikler yaratıyor. Bu da endeksi ve kuru etkiliyor.

"
En Çok Okunan Haberler

Bankacılık sektörünün net karı belli oldu

Borsa İstanbul`dan yeni rekor

Rekabet Kurulu`ndan META`ya para cezası

OECD bölgesinde enflasyon yükseldi

Bakanlıktan altın ithalatı kotasıyla ilgili açıklama

`ABD enflasyonu hisseler için önem taşıyor`

Euro Bölgesi`nde yatırımcı güveni toparlanıyor

`Temel göstergelere göre enflasyon yavaşlıyor`

`Haziranda faiz indirimi ihtimali güçlendi`

S. Arabistan petrolde fiyat artışına gitti

Avustralya`da iş ilanları sayısı artış gösterdi

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

Altın fiyatları haftaya nasıl başladı?

Dolar bugün kaç TL?