`Sorunlu krediler aslında yüzde 4`

Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın, "Sorunlu krediler varlık yönetim şirketlerine de satış dikkate alındığında aslında yüzde 4, yüzde 2.8 değil" dedi.

14.05.2015 Cuma 10:11

Güncelleme : 14.05.2015 Cuma 10:52

Türkiye Bankalar Birliği 58. Olağan Genel Kurulu’nda konuşan Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın, Türkiye’nin büyümeye devam etmekle birlikte küresel sorunlardan olumsuz etkilendiğini belirtti.

Bankacılık sektörü verileri hakkında bilgi veren Aydın “Bankacılık sektörünün toplam aktifleri 15 mart itibariyle 2.13  trilyon lira oldu ve GSYH'nın yüzde 118'ine ulaştı. Kredilerin GSYH'daki payı yüzde 74'lere geldi; bu payın halen yukarı  doğru gidecek mesafesi var. Sektörün 2014 sonu itibariyle proje finansmanları için 228 milyar TL taahhüdü var.
 
Önümüzdeki dönemde de proje finansmanına talep artacak” dedi. Aydın, proje finansmanlarına özel sektörün katılımını teşvik etmek, menkul kıymetleştirmeyi yapmak, sermaye piyasasını da devreye sokmak zorunda olduklarını ifade etti.   Aydın “Takipteki krediler varlık yönetim şirketlerine satılanlar da dahil yüzde 4 seviyesinde, yüzde 2.8 değil, bu yönetilebilir bir seviyedir.

Kredi büyümesi için sermaye şart, yeni finansal mimaride yüksek ve kaliteli sermaye aranıyor.” dedi. Bankacılık sektörünün mevcut düzenlemeler çerçevesinde 700 milyar TL daha kredi verebilecek olduğuna dikkat çeken Aydın, özkaynağı büyütme konusunda sıkıntı olduğunu söyledi.
"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de çekirdek PCE belli oldu

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

`En büyük önceliğimiz fiyat istikrarı`

Microsoft`un gelir ve karı beklentileri aştı

`BoJ üç kez daha faiz artırabilir`

`ABD ekonomisi güçlü`

Japonya Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Çin`in altın tüketimi arttı

Merkez Bankası`ndan zorunlu karşılık adımı

Avrupa`da emlak piyasası kötüleşti

Net UYP açığı belli oldu

`Petrolün enflasyon için yarattığı risk sınırlı`

BNP Paribas`ın ilk çeyrek karı düştü

Toyota`nın satışları ilk kez 10 milyonu aştı

Almanya`da ihracatçıların hissiyatı geriledi

UBS`ten paladyum tahmini

IBM`den 6,4 milyar dolarlık satın alma