SPK`dan Tebliğ değişikliği

22.01.2015 Cuma 10:31

Güncelleme : 22.01.2015 Cuma 10:31

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), "Yabancı Sermaye  Piyasası Araçları ve Depo Sertifikaları ile Yabancı Yatırım Fonu Payları  Tebliği"nde değişikliğe gitti.

 


SPK'nın Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan "Yabancı Sermaye  Piyasası Araçları ve Depo Sertifikaları ile Yabancı Yatırım Fonu Payları  Tebliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ"i, bugün itibarıyla yürürlüğe  girecek.


 

Tebliğdeki, payları yurt dışı borsalarda işlem gören yabancı  ortaklıkların, paylarının yurt içinde borsada işlem görmeye başlaması için  Kurul'a başvurmalarının zorunlu tutulduğuna ilişkin maddede geçen "paylarının"  ifadesi, "sermaye piyasası araçları" şeklinde değiştirildi.

 

Tebliğ'de daha önce yer alan "Yabancı devletler ve mahalli idarelerin  yabancı sermaye piyasası araçlarının Türkiye'de satışıyla ilgili esaslar, bu  Tebliğ hükümleri çerçevesinde başvurunun niteliğine göre Kurulca belirlenir"  ifadesi de "Yabancı devletler ve mahalli idarelerin yabancı sermaye piyasası  araçlarının Türkiye'de satışıyla ilgili esaslar başvurunun niteliğine göre  Kurulca belirlenir. Bu fıkra kapsamında gerçekleştirilen işlemlere konu olan  sermaye piyasası araçlarına ilişkin Kurul ücreti, binde sıfır oranında uygulanır"  şeklinde düzenlendi.

 

Yabancı ortaklık tanımında da değişikliğe gidilen Tebliğ'de, söz  konusu kavram "Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Kararda tanımlanan  dışarıda yerleşik kişilerden ilgili ülke mevzuatına göre sermaye piyasası  araçlarını ihraç eden ortaklığı, kurum veya kuruluşu" şeklinde tanımlandı.

 

Yapılan değişikliklerin yanında Tebliğ'e, Hazine Müsteşarlığı, Türkiye  Cumhuriyet Merkez Bankası gibi kurum ve kuruluşların üyesi ya da ortağı olduğu  uluslararası kuruluş niteliğindeki yabancı ortaklıklara ilişkin maddeler de  eklendi.

 

Eklenen maddelere göre; Türkiye'de halka arz edilerek veya halka arz  edilmeksizin ortaklık hakkı vermeyen sermaye piyasası aracı satışının  gerçekleştirilmesi ve yurt dışında daha önce ihraç edilen ortaklık hakkı vermeyen  sermaye piyasası araçlarının borsada işlem görmeye başlaması durumlarında yabancı  ortaklıklarca işlem öncesinde Kurula bilgi verilecek. Ayrıca, eklenen bu madde  kapsamındaki yabancı ortaklıklar, özel durumların kamuya açıklanması, finansal  raporlama ve bağımsız denetime ilişkin Kurulun düzenlemelerine tabi olmayacak.

 

Tebliğe göre, ortaklık hakkı vermeyen ilgili sermaye piyasası  araçlarının borsada işlem görmesi halinde, yurt dışında yayımlanmış veya  yayımlanacak izahname, finansal raporlar ve özel durum açıklamalarına nerelerden  ulaşılacağına dair bilgilerin Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda yayımlanması da  zorunlu olacak.

"
En Çok Okunan Haberler

Euro Bölgesi ekonomisi ilk çeyrekte büyüdü

Borsa İstanbul`dan rekor üstüne rekor

Dış ticaret istatistikleri açıklandı

Almanya beklentilerin üzerinde büyüdü

Hizmet Üretici Fiyat Endeksi belli oldu

`Jeopolitik durum enflasyonda risk oluşturuyor`

HSBC CEO`su görevi bırakacak

Musk daha fazla Tesla personelini işten çıkarabilir

Volkswagen`in satışları düştü

`Faiz indiriminden sonra dikkatli olunmalı`

Samsung faaliyet karını 10 kat artırdı

ABD`de haftalık çelik üretimi azaldı

Goldman Sachs`tan ABD istihdamı tahmini

BMW, Çin`deki fabrikasına yatırım yapacak

Aramco, Çinli şirketle ortaklığı değerlendiriyor

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Dolar ve euroda son durum ne?