Suriye lirası, 3 haftada yüzde 50 değer kaybetti

Suriye`nin yerel para birimi Suriye lirası (SL), 3 haftada yüzde 50 değer kaybederken, 1 ABD doları 3 bin SL seviyesini aştı.

08.06.2020 Cuma 13:13

Güncelleme : 09.06.2020 Cuma 09:21

9 yıldır iç savaşın hakim olduğu ve ekonomik krizin her geçen gün  derinleştiği Suriye'de, para birimi SL'de son aylarda büyük ölçekli değer  kayıpları yaşanıyor.

1 Ocak'ta 1 dolar, yaklaşık 900 SL'ye denk gelirken, 18 Mayıs'ta 2 bin  SL, bugün de 3 bin SL'yi aştı. SL, son 3 haftada dolar karşısında yüzde 50 değer  kaybetti.

SL'nin, iç savaşın başladığı 2011'den bu yana dolar karşısındaki değer  kaybı ise yüzde 5 bin 900'u buldu.

Kötüye giden ekonomik koşulların getirdiği hayat pahalılığı ise  ülkenin güneyindeki Esed rejiminin kontrolündeki Suveyda ili ve başkent Şam'ın  Zakiye bölgesinde rejiminin protesto edilmesine neden oldu. Çok sayıda  protestocu, Esed rejimi karşıtı sloganlar atarak Rusya ve İran'ın ülkeyi terk  etmesini istedi.

"SURİYE MERKEZ BANKASI'NIN DOLAR REZERVLERİ TÜKENDİ"

Suriyeli ekonomist Yunus Kerim, AA muhabirine yaptığı açıklamada,  SL'nin dolar karşısındaki büyük değer kayıplarının devam ettiğini söyledi.

Kerim, "Suriye'de Esed rejimi ve destekçisi Rusya ile İran'ın  faaliyetlerine yardım sağlayan kişi ve kuruluşlara ilave yaptırımlar  uygulanmasını öngören, ABD'deki Sezar Suriye Sivil Koruma Yasası'nın önümüzdeki  günlerde yürürlüğe girecek olması SL'nin değer kaybetmesini hızlandırdı." dedi.

Lübnan'daki istikrarsızlık ve yurt dışından dolar transferlerinin  durmasının da Suriye lirasının değer kaybına neden olduğunu belirten Kerim,  Suriye Merkez Bankası'nın dolar rezervlerinin tükendiğini vurguladı.

Sezar Suriye Sivil Koruma Yasası, Beşşar Esed rejimini siyasi sürecin  içine çekmeyi ve uluslararası kararlara boyun eğmeye mecbur bırakmayı hedefliyor.

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Euro Bölgesi`nde işsizlik sabit kaldı

Nisan ayı dış ticaret rakamları açıklandı

Enflasyon rakamları belli oldu

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi

`Hedge fonlar daha savunmacı hale geliyor`

`ECB muhtemelen üç kez faiz düşürecek`

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

Societe Generale net karını açıkladı

`Faiz patikasına taahhütte bulunmuyoruz`

Coinbase Global net gelirlerini artırdı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak