Suudi Arabistan petrole hükmetmek istiyor

Dünyanın en büyük petrol üreticisi Suudi Arabistan, petrol pazarındaki en büyük rakibi yüksek maliyetli ABD`li kaya petrolü (shale) üreticileri karşısındaki pozisyonunu güçlendirmek için onları baskı altında tutmaya çalışıyor.

14.05.2015 Cuma 09:05

Güncelleme : 14.05.2015 Cuma 10:33

İngiliz Financial Times gazetesine konuşan bir Suudi yetkili, petrol fiyatlarında yaşanan düşüşün yatırımcıları ABD'ninki gibi pahalı petrolden uzaklaştırdığını söyledi.


Suudi Arabistan Amerikan kaya petrolü üreticileri gibi rakiplerini baskı altına alma stratejisinin başarılı olduğunu söyledi.


Riyad'da Financial Times'a konu hakkında önemli açıklamalar yapan bir Suudi yetkili, petrol fiyatlarında yaşanan düşüşün yatırımcıları ABD'ninki gibi pahalı petrolden uzaklaştırdığını söyledi. Suudi Arabistan'ın küresel enerji piyasalarındaki egemenliğini koruyacağını öngören yetkili, ülke olarak petrol çağının süresini uzatmak istediklerini kaydetti.


Suudi Arabistanlı yetkili "Geride kalan aylarda petrol fiyatlarında yaşanan düşüşlerin yatırımcıları pahalı olan Amerikan kaya ya da offshore petrolünden uzaklaştırdığına hiç şüphe yok. Petrol fiyatları dibe ulaştı ve geri dönecekmiş gibi de görünmüyor" ifadesini kullandı.


Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA) dün açıkladığı veriler Suudi Arabistan'ın pozisyonu doğruluyordu. Raporda düşük petrol fiyatlarından dolayı ABD'de petrol kuyularının yüzde 60'ına yakınının kapatılmak zorunda kalındığı belirtildi. 


Kimi küresel petrol piyasası analistleri ve uzmanları, Suudi Arabistan'ın pazar payını artırma konusunda başarılı olduğunu söylemek için henüz erken olduğunda hemfikir.


Nisan ayında günlük 10.3 milyon varille rekor ham petrol üretimine geçen Suudi Arabistan, önümüzdeki ay gerçekleştirilecek OPEC toplantısı öncesinde hiç de üretimi kısacakmış gibi görünmüyor.

"
En Çok Okunan Haberler

Merkez Bankası`nın rezervleri açıklandı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak

`Fed bu yıl sadece bir kez faiz indirecek`

Bitcoin ETF`lerinden rekor çıkış oldu

`Doğru yolda olduğumuzdan emin oluyoruz`

ABD Hazinesi gelecek hafta tahvil ihraç edecek

Google yüzlerce çalışanını işten çıkardı

Güney Kore`de enflasyon %3`ün altına indi

Microsoft, Malezya`ya yatırım yapacak

Wall Street`te endeksler karışık seyretti

`Faiz indirimi için daha zaman var`

Fed faiz kararını açıkladı

Doğal gaz tarifesinde değişiklik yapılmadı

TL mevduatta stopaj oranları değişti

Binance`ın kurucusuna 4 ay hapis

ABD`de mortgage faizi artışını sürdürdü