Suudi Arabistan`dan ABD`ye darbe!

Rusya-Suudi Arabistan yakınlaşması, ABD’den gelen tepkiye rağmen yol kat etmeye devam ediyor.

07.07.2015 Cuma 11:00

Güncelleme : 07.07.2015 Cuma 17:32

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz el Suud'un Rusya ziyaretini Washington Post’un, "ABD'nin dünya kamuoyundaki prestijinin önemli ölçüde düşüren Washington'un eski müttefikleri Rusya ile yakınlaşmaya gidiyor" diye yorumladığı gün yeni bir haber geldi: Suudiler Rusya yabancı yatırım fonuna 10 milyar dolar yatırım yapma kararı aldı.

Bu açılım, ABD'nin Rusya'ya yatırım yapılmaması ve kredi verilmemesi için pek çok ülkeye baskı yaptığı bir dönemde sembolik açıdan da büyük önem taşıyor.

Rusya Doğrudan Yatırım Fonu (RFPİ) başkanı Kirill Dmitrev, Suudi yönetiminin yaptırım yapmayı istediği projelerin çoğunluğunun Rusya’da gerçekleşeceğini duyurdu. Bunlar arasında altyapı, tarım, tıp, lojistik, perakende ve emlak yatırımları bulunuyor.

İnterfaks’ın haberine göre, eğer bu anlaşma gerçekleşirse, Suudi Arabistan Rusya’nın devlet fonlarına en yüksek yatırım yapan yabancı ülke konumuna gelecek. Daha önce Birleşik Arap Emirlikleri 7 milyar dolar yatırımla ilk sıradaydı.

ABD’YE YENİ DARBE

Bu arada Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz el Suud'un Rusya'ya davetini yazan Washington Post, "ABD'nin dünya kamuoyundaki prestijinin önemli ölçüde düşüren Washington'un eski müttefikleri Rusya ile yakınlaşmaya gidiyor" yorumda bulundu.

Moskova ile Riyad arasındaki olası işbirliği ABD'ye "darbe" olarak nitelendiren Washington Post, "1930'ların ortasında Franklin Delano Roosevelt'in Suudi Arabistan ile sözleşme imzalandığından beri Suudilerle müttefikliğimiz sürüyor. ABD'nin kendilerini yalnız bıraktığını hisseden Suudiler  ABD'nin düşüşte olduğunu ve bu yüzden de yükselen İran ile çok yakından işbirliği yaptığını düşünüyor. Onun için de kendileri Rusya'ya dönüyorlar. Bu durum bizim şimdi gerçekten de ne konumda olduğumuz konusunda çok şeyi anlatıyor" diye yazdı.

Sputnik News’in aktardığına göre, Haziran ayın ortasında Rusya'nın St. Petersburg kentinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Muhammed bin Selam'ı ağırlamıştı. Bu ziyaret Batı medyasında farklı yorumlara neden oldu. Putin ve Muhammed bin Selam, görüşmesi sonra imzalanan birçok anlaşma sürpriz niteliğinde oldu. Bu anlaşmaların en önemlisi ise barışçıl amaçlarla 16 nükleer reaktör tesisinin ve enerji ve su kaynaklarının inşa edilmesi. Söz konusu tesislerin işletilmesinde Rusya'nın büyük bir rolü olacak.

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de çekirdek PCE belli oldu

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

`En büyük önceliğimiz fiyat istikrarı`

Microsoft`un gelir ve karı beklentileri aştı

`BoJ üç kez daha faiz artırabilir`

`ABD ekonomisi güçlü`

Japonya Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Çin`in altın tüketimi arttı

Merkez Bankası`ndan zorunlu karşılık adımı

Avrupa`da emlak piyasası kötüleşti

Net UYP açığı belli oldu

`Petrolün enflasyon için yarattığı risk sınırlı`

BNP Paribas`ın ilk çeyrek karı düştü

Toyota`nın satışları ilk kez 10 milyonu aştı

Almanya`da ihracatçıların hissiyatı geriledi

UBS`ten paladyum tahmini

IBM`den 6,4 milyar dolarlık satın alma