Suudiler`den çılgın hamle!

Dünyanın en büyük petrol üreticisi Aramco`nun halka arzının 2017`de gerçekleşebileceğini belirten Suudi Prens Salman 2 trilyon dolarlık fon oluşturmak için harekete geçti

02.04.2016 Cuma 17:51

Güncelleme : 02.04.2016 Cuma 17:54

Suudi Arabistan Krallığı için en değerli varlık olarak görülen petrol için Suudi Arabistan Prensi atak yaptı. New York Times'ın haberine göre Cuma günü Bloomberg'le yaptığı söyleşinin sonucunda Kamu Yatırımları Fonu ile ilgili açıklamalarda bulunan 30 yaşındaki Suudi Prensi Salman, petrole olan bağımlılığı azaltmayı hedeflediklerini ifade etti.

Habertürk'ün haberine göre, Prens Salman'ın Kamu Yatırım Fonu vizyonu kapsamında açıklamalarına göre Suudi Arabistan ve Amerika Birleşik Devleri'nin ortak petrol arıtma şirketi olan Saudi Aramco varlıklarının eklenmesi ile zamanla 2 trilyon dolara ulaşarak, Suudi Krallığı'nın petrol bağımlılığının azaltılması hedefleniyor.

Prens Salman'ın ifadelerine göre 2 trilyon dolar ile dünyanın en büyük fonu olabilir. 'Kuşkusuz dünyanın en büyük fonu olacak' diyen Prens Salman, bunun kısa süre içinde gerçekleşeceğini de ifade etti. Petrol şirketinin bir hükümet fonuna aktarılacağını söyleyen Prens Salman, "Yatırımları çeşitlendirmek istiyoruz. Günümüzden 20 yıl sonra ekonomimiz ya da  devletimiz petrole bağımlı olmak zorunda kalmayacak. Kamu harcamalarımızı verimli hale getirmek için çalışıyoruz. Petrol fiyatlarının düşmesinin bizim asıl sorunumuz olduğunu düşünmüyorum" diye konuştu.

KÜRESEL ÜRETİMİN YÜZDE 10'U

Söz konusu Saudi Aramco dünyanın önde gelen petrol üretim şirketi. Günde yaklaşık olarak 10 milyon varil petrol sağlanıyor. Şirket küresel üretimin ise yüzde 10'unu karşılıyor. Yaklaşık olarak 160 milyar varil petrol rezervi bulunuyor. Şu anda en büyük hükümet fonu 850 milyar dolar ile Norveç'e ait.

Uzun süreli endişeler söz konusu. Yaklaşık seksen sene önce ilk petrolü bulan Suudi Arabistan bugün dünyanın en büyük petrol ihraç eden ülkesi konumunda. Konuyla ilgili Kral Salman'ın oğlu 30 yaşındaki Prens Muhammed çözüm bulmak için ve petrol devi Suudi Arabistan ekonomisini yeni düzene hazırlamak için büyük bir dönüşüme hazırlıyor.

STRATEJİ MANTIKLI

Roubini Global'den Rachel Ziemba konuyla ilgili "Strateji mantıklı bir strateji ancak gümüş kurşun olarak nitelendirilemez. Bazı özel yatırımcılar Suudi Arabistan'ı bir kumbara olarak görüyor" dedi.

Atlantik Konseyi Küresel Enerji Enstitüsü uzmanı Jean-François Seznec ise konuyu "Bu büyük bir meydan okuma." olarak değerlendirdi.

Georgetown Üniversite'si öğretim Üyesi Paul Sullivan, "Suudi Arabistan'ının reforma, çeşitliliğe ve yeniden  düşünmeye ihtiyacı olduğu aşikar. Ancak bu sadece petrol endüstrisi dışındaki yatırımları artırmakla gerçekleşemez' dedi.

Bloomberg ham petrol varil fiyatları 10 dolara bile düşse Aramco'nun en az  2,5 trilyon dolar değerinde olacağı öngörüyor. Aramco'nun satılmasıyla oluşacak 2 triyon dolarlık fon borsalarda işlem birçok dünya devini satın alabilir.

İRAN ŞARTI

Öte yandan Suudi Arabistan veliaht prens vekili Muhammed bin Salman, verdiği röportajda, "Eğer İran, Rusya, Venezuela, OPEC ülkeleri ve diğer bütün büyük üreticiler üretimi dondurma kararı alırsa biz de onların arasında yer alacağız" dedi.  En büyük OPEC üreticisi Suudi Arabistan ve örgüte üye olmayan Rusya geçtiğimiz Şubat ayında üretimi dondurmak için görüş birliğine varmış, fakat anlaşmanın diğer ülkelerin de katılıp katılmamasına bağlı olacağını açıklamıştı.

 

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de çekirdek PCE belli oldu

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

`En büyük önceliğimiz fiyat istikrarı`

Microsoft`un gelir ve karı beklentileri aştı

`BoJ üç kez daha faiz artırabilir`

`ABD ekonomisi güçlü`

Japonya Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Çin`in altın tüketimi arttı

Merkez Bankası`ndan zorunlu karşılık adımı

Avrupa`da emlak piyasası kötüleşti

Net UYP açığı belli oldu

`Petrolün enflasyon için yarattığı risk sınırlı`

BNP Paribas`ın ilk çeyrek karı düştü

Toyota`nın satışları ilk kez 10 milyonu aştı

Almanya`da ihracatçıların hissiyatı geriledi

UBS`ten paladyum tahmini

IBM`den 6,4 milyar dolarlık satın alma