Tarihimizde ilk kez 3 trilyon lirayı aşacak

Bu yılın son çeyreğinde büyüme hızı yüzde 5,4`ün üzerinde gerçekleşirse gayrisafi yurt içi hasıla 3 trilyon lirayı geçecek.

15.12.2017 Cuma 12:25

Güncelleme : 15.12.2017 Cuma 16:49

Türkiye'nin gayrisafi yurt içi  hasıla (GSYH) bazında milli geliri, büyüme hızının yılın son çeyreğinde yüzde  5,4'ü geçmesi halinde ilk kez 3 trilyon lirayı aşacak. 
 
AA muhabirinin, 2018 Yılı Programı ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)  verilerinden yaptığı hesaplamalara göre, bu yılın üç çeyreğinde GSYH büyüme hızı  yüzde 7,4'e yükseldi, ekonominin 3. çeyrekte yüzde 11,1 büyümesi dikkati çekti.
 
Yılın üç çeyreğinde (ocak-eylül dönemi) kaydedilen büyüme hızının 4.  çeyrekte de (ekim-aralık dönemi) devam etmesi ve dolar kurunun 4 liranın altında  kalması halinde (3.83) ise Türkiye'nin GSYH'si cari fiyatlarla 800 milyar doları  geçecek.
 
Programda, 37 bin 899 lira (10 bin 579 dolar) olarak tahmin edilen  kişi başına yurt içi gelir de nüfusun 80 milyon, dolar kurunun 3,83 lira olarak  hesaplanması durumunda 10 bin doların altında kalacak.
 
2018 Yılı Programında GSYH tahmini 3 trilyon 350 milyon lira, yıl sonu  TÜFE tahmini yüzde 9,5, deflatör de yüzde 10,3 olarak yer alıyor.
 
Uzmanlar, son çeyrekte büyümenin üçüncü çeyrekteki kadar yüksek  olmayacağını fakat öncü göstergelerin büyümenin yüzde 5'in üzerinde gerçekleşerek  yıl ortalamasını artırabileceğini gösterdiğini belirtiyor. Buna göre, yıllık  ortalama büyümenin yüzde 7'nin altına düşmemesi halinde GSYH 800 milyar doların  üzerinde olacak.
 
SANAYİ ÜRETİMİNDEKİ ARTIŞ BÜYÜME RAKAMLARINA YANSIYACAK
 
Reel Kapital Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, AA muhabirine  yaptığı değerlendirmede, ocak-haziran döneminde sektörel büyüme rakamları  üzerinde önemli etkide bulunan Kredi Garanti Fonu  kullanımı ve büyümeyi  desteklemek amacıyla sağlanan bazı teşvik ve desteklerin yılın son çeyreğinde  azalacağını, dolayısıyla son çeyrek büyümesinin üçüncü çeyrekteki kadar yüksek  olmasının beklenmemesi gerektiğini söyledi.
 
Öncü göstergeler içinde son çeyreğe ilişkin verilerin, keskin bir  yavaşlama olmayacağını ortaya koyduğuna işaret eden Erkan, "Özellikle sanayi  üretiminin büyüme üzerindeki pozitif katma değer etkisinden yola çıkacak olursak,  ekim ayında yıllık bazda sağlanan yüzde 7,3’lük kuvvetli üretim artışının büyüme  üzerindeki etkisi pozitif olacak." dedi.
 
Erkan, benzer bir tablonun sanayi ve PMI endekslerinde de görüldüğünü  belirterek, "Dolayısıyla büyüme son çeyrekte çok rahat bir şekilde yüzde 5 bandı  üzerinde gerçekleşebilir ve bu kapsamda yıllık büyüme de yüzde 7 bandına yakın  gerçekleşebilir. Buna karşılık, dolar kurunda geçmiş yıllara göre meydana gelen  yükseliş, cari fiyatlarla GSYH’nin dolar bazında küçülmesine neden olmuştur. 2013  yılında 900 milyar dolar bandının üzerinde olan GSYH’nin 2016 yılında 850 milyar  dolar bandına doğru düştüğünü gözlemliyoruz." diye konuştu.


"
En Çok Okunan Haberler

Temassız ödemelerde limit yükseliyor

Euro Bölgesi ekonomisi ilk çeyrekte büyüdü

Dış ticaret istatistikleri açıklandı

Almanya beklentilerin üzerinde büyüdü

Hizmet Üretici Fiyat Endeksi belli oldu

`Jeopolitik durum enflasyonda risk oluşturuyor`

HSBC CEO`su görevi bırakacak

Musk daha fazla Tesla personelini işten çıkarabilir

Volkswagen`in satışları düştü

`Faiz indiriminden sonra dikkatli olunmalı`

Samsung faaliyet karını 10 kat artırdı

ABD`de haftalık çelik üretimi azaldı

Goldman Sachs`tan ABD istihdamı tahmini

BMW, Çin`deki fabrikasına yatırım yapacak

Aramco, Çinli şirketle ortaklığı değerlendiriyor

Avustralya`dan Bitcoin ETF`ye onay hazırlığı

Batılı bankaların Rusya`ya vergi ödemesi arttı