Tasarım Tebliği, ihracatın kilosunu 50 dolara çıkaracak

25.12.2014 Cuma 13:53

Güncelleme : 25.12.2014 Cuma 13:53

İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları  Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, Tasarım Desteği Hakkında Tebliğ'in  yüksek katma değerli üretimin kapıları ardına kadar açtığını belirterek, "Halen  24 dolar olan 1 kilogram hazırgiyim ihracatını, tasarım tebliğinin yaratacağı  sinerjiyle 50 dolara çıkaracağız" değerlendirmesini yaptı.

 


Tanrıverdi, yazılı açıklamada, Ekonomi Bakanlığı tarafından  yürütülecek Tasarım Desteği Hakkında Tebliğ'in Resmi Gazete'de yayımlandığını  anımsatarak, artık 60 milyar dolarlık 2023 ihracat hedefini yakalamanın çok daha  kolaylaştığını ifade etti.

 


Tebliğ ile yüksek katma değerli üretimin kapılarının ardına kadar  açıldığını belirten Tanrıverdi, "Halen 24 dolar olan 1 kilogram hazırgiyim  ihracatını, tasarım tebliğinin yaratacağı sinerjiyle 50 dolara çıkaracağız"  ifadelerini kullandı.

 

Tanrıverdi, Türk hazırgiyim ve konfeksiyon sektörünün 2023 yılı için  60 milyar dolarlık ihracat hedefi belirlediğini aktararak, bu yüksek hedefe  ulaşmanın yolunun sektörün katma değerli ihracat ve tasarım kapasitesinin  geliştirilmesinden geçtiğini dile getirdi.

 

Sektörün tasarım kabiliyetinin daha üst seviyelere çıkarılması için  başta Ekonomi Bakanlığı olmak üzere yoğun çalışmalar başlatıldığına işaret eden  Tanrıverdi, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Birliklerinin de katkısıyla  Tasarım Tebliği'nde sektöre önemli açılımlar sağlayacak bir değişiklik  gerçekleştirildiğine dikkati çekti.

 

Hikmet Tanrıverdi, bu çerçevede Resmi Gazete'de yayımlanan değişiklik  ve yeni düzenlemelere göre bundan sonra proje bazlı olarak destek kapsamına  alınan şirketlere toplam 3 yıl için bazı imkanlar sağlandığını belirterek,  şunları aktardı:

 

Şirketlerin çalıştıracakları tasarımcı ve modelistlerin toplam 1  milyon dolara kadar olan brüt maaşları karşılanacak. Aynı proje kapsamında  kullanılacak techizat ve malzemeler için maksimum 250 bin dolar destek verilecek.  Ayrıca seyahat ve web sayfası üyeliğine ilişkin masrafların da 150 bin doları  desteklenecek. Böylece 3 yılda 1,4 milyon dolarlık destek sağlanacak. Bir başka  ifadeyle firmalarımız 3 yılda tasarıma ayıracakları 2,8 milyon doların 1,4 milyon  dolarını geri alacak. Bugün kilogramı 24 dolarla en yüksek katma değerli ihracat  gerçekleştiren ilk üç sektörden biriyiz. Firmalarımız tasarım desteğiyle yüksek  katma değerli üretime kilitlenip, ihracatta büyük sıçrama gerçekleştirecek."

 

Hazırgiyim ve konfeksiyon sektörünün son yıllarda tasarımda önemli  gelişmeler kaydettiğini, bu gelişmede İHKİB'in çalışma ve çabalarının büyük rol  oynadığını vurgulayan Tanrıverdi, gelen tasarım desteğiyle çıtanın çok daha  yukarıya çıkacağını sözlerine ekledi.

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Euro Bölgesi`nde işsizlik sabit kaldı

Nisan ayı dış ticaret rakamları açıklandı

Enflasyon rakamları belli oldu

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi

`Hedge fonlar daha savunmacı hale geliyor`

`ECB muhtemelen üç kez faiz düşürecek`

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

Societe Generale net karını açıkladı

`Faiz patikasına taahhütte bulunmuyoruz`

Coinbase Global net gelirlerini artırdı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak