Taşınır rehin işlemlerinde yeni dönem

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı`nın yönetmeliklerinde yapılan değişiklikle KOBİ`lerin sahip olduğu her türlü taşınırın rehin edilebilmesinin önü açıldı.

22.05.2018 Cuma 14:58

Güncelleme : 23.05.2018 Cuma 12:06

Bakanlığın taşınır rehinine ilişkin üç farklı yönetmeliğinde  değişiklik yapan yönetmelikler Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
 
Buna göre, rehine konu olabilecek taşınırlar için ayırt edici özellik  aranması zorunluluğuna istisna getirildi. Böylelikle özellikle stok ve  hammaddeler, genel tanımlama yapılması suretiyle rehine konu edilebilecek.  KOBİ'lerin sahip olduğu her türlü taşınırın rehin edilebilmesine imkan  sağlanacak.
 
Bir üretim sürecinde kullanılan taşınır varlığın rehin edilmesi  halinde rehinin alacak üzerinde de devam etmesi sağlanacak. Bir hammadde üzerinde  kurulan rehin, başkaca bir işleme gerek olmaksızın fatura üzerinde de kurulmuş  sayılacak. KOBİ'ler arasında çek veya senet kullanımı yerine rehin tesisi kurma  imkanı getirilecek.
 
Rehinli taşınırın gelecekte sağlayacağı faiz, sigorta gibi getirileri,  taşınırın ürünleri ve ikamelerinin de başka bir işleme gerek kalmaksızın doğrudan  rehin kapsamına girmesi sağlanacak. Böylelikle rehinli alacaklının sahip olduğu  güvence kapsamı genişletilecek.
 
Dönen varlıklarda üçüncü kişilerin iyi niyetinin korunması sağlanacak.
 
Rehinin kaldırılmasında 3 iş günü olan süre Türk hukukuna tabi rehinli  alacaklılar için 15 iş gününe, yabancı hukuka tabi rehinli alacaklılar için 30 iş  gününe çıkarıldı.

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de çekirdek PCE belli oldu

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

`En büyük önceliğimiz fiyat istikrarı`

Microsoft`un gelir ve karı beklentileri aştı

`BoJ üç kez daha faiz artırabilir`

`ABD ekonomisi güçlü`

Japonya Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Çin`in altın tüketimi arttı

Merkez Bankası`ndan zorunlu karşılık adımı

Avrupa`da emlak piyasası kötüleşti

Net UYP açığı belli oldu

`Petrolün enflasyon için yarattığı risk sınırlı`

BNP Paribas`ın ilk çeyrek karı düştü

Toyota`nın satışları ilk kez 10 milyonu aştı

Almanya`da ihracatçıların hissiyatı geriledi

UBS`ten paladyum tahmini

IBM`den 6,4 milyar dolarlık satın alma