Tayland`da ekonomik büyüme yavaşlıyor

Tayland’ın ekonomik büyümesi, hükümet harcamaları ve turizmde düşüş ile yavaşlıyor.

17.08.2015 Cuma 12:47

Güncelleme : 17.08.2015 Cuma 13:29

Tayland'ın ekonomik büyümesi ikinci çeyrek dönemde, gelişme gösteren hükümet harcamaları ve turizmin zayıf yerel talebi ve ihracatı dengelemede başarısız olması ile yavaşladı. Görünüm kuraklık ve yuanın devalüasyonu ile karardı.

BloombergHT'de yer alan habere göre, National Economic and Social Development Board’un (NESDB) Pazartesi Bangkok’da yaptığı açıklamaya göre, gayrisafi yurtiçi hasıla (GSYH) Haziran ayı itibarıyla sona eren üç aylık dönemde bir yıl önceye göre yüzde 2.8 oranında yükselişe gösterdi. Büyüme verisi Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentilerini karşıladı. Büyüme bir önceki çeyrek dönemde yüzde 3 seviyesindeydi.

Başbakan Prayuth Chan-Ocha ihracatın azalması ve üretimin düşmesiyle yalpalayan ekonomiyi desteklenmesi için artan baskıyla bakanlar kurulunun görev atamalarını yeniden düzenleyeceğini açıkladı. Geçen hafta yaşanan beklenmedik yuan devalüasyonu hükümetin işini zorlaştırdı. NESDB Pazartesi günü açıkladığı karar ile bu yıl için büyüme ve yurtdışı satış tahminlerini düşürdü.

Bangkok merkezli Kasikorn Research Co. ekonomisti Pimonwan Mahujchariyawong,  “Yuan devalüasyonu Tayland için iyi bir haber değil. Hükümet harcamaları ve turizm, büyümeyi yönlendiren iki büyük etken. Fakat şimdi manzara yuan etkisiyle birlikte daha karanlık” şeklinde konuştu.

Baht dolar karşısında yüzde 0.4 değer kaybederek Bangkok saati ile 10.21’de 35.34 dolara geldi. Bloomberg'in derlediği verilere göre, baht 11 Asya para birimi arasında geçtiğimiz altı ay içinde en kötü performansı sergileyen para birimleri arasında yer alıyor.

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de çekirdek PCE belli oldu

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

`En büyük önceliğimiz fiyat istikrarı`

Microsoft`un gelir ve karı beklentileri aştı

`BoJ üç kez daha faiz artırabilir`

`ABD ekonomisi güçlü`

Japonya Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Çin`in altın tüketimi arttı

Merkez Bankası`ndan zorunlu karşılık adımı

Avrupa`da emlak piyasası kötüleşti

Net UYP açığı belli oldu

`Petrolün enflasyon için yarattığı risk sınırlı`

BNP Paribas`ın ilk çeyrek karı düştü

Toyota`nın satışları ilk kez 10 milyonu aştı

Almanya`da ihracatçıların hissiyatı geriledi

UBS`ten paladyum tahmini

IBM`den 6,4 milyar dolarlık satın alma