TCMB faiz kararı öncesi dolarda son durum ne?

Corona virüs nedeniyle uzun süredir baskı altında bulunan dolar/TL 7 seviyesine yaklaşırken, piyasalarda yön belirleyici olarak petrol fiyatları ve bugün sonuçları açıklanacak TCMB faiz kararı bekleniyor.

22.04.2020 Cuma 09:33

Güncelleme : 22.04.2020 Cuma 13:47

ABD'de petrol fiyatları bu hafta tarihte ilk defa eksiye düştü. Brent tipi ham petrol ise bu sabah 16 dolarla 1999'dan bu yana en düşük seviyede işlem görüyor.

Dolar/TL dün 6.9970'e kadar yükseldi. Kur bu sabah 6.9815/6.9900 seviyesinde işlem görüyor. Aynı saatte euro/TL 7.5759/7.5880 seviyesinde. BIST 100 endeksi dün %1.5 civarı kayıpla kapandı.

TL dün petrol fiyatlarındaki düşüş ve küresel riskten kaçış ile gelişmekte olan ülke para birimleri genelinde görülen kayıplara maruz kaldı. Kayıplar petrol başta olmak üzere ekonomisi yeraltı zenginliklerine bağlı ülke para birimlerinde daha belirgin yaşandı.

Yılbaşından beri bakıldığında TL, dolar karşısında yaklaşık %15 değer kaybı yaşarken benzer para birimlerinde %26'yı aşan değer kayıpları gözleniyor. Dolar karşısında ruble %20, peso %22, real %24, rand %26 değer kaybı yaşıyor.

TCMB Başkanı Murat Uysal da hafta sonu yaptığı açıklamada yeni swap anlaşmaları amaçlı görüşmeler yaptıklarını söylemişti.

Reuters'ın 18 kurumun tahminiyle yaptığı ankete göre faiz indirimi medyan beklentisi 50 baz puan olurken, tahminler politika faizinin sabit tutulması ile 100 baz puan indirilmesi arasında değişiyor. Tahminler arasında faiz artışı ise yer almıyor.

TCMB EŞİ GÖRÜLMEMİŞ HIZDA TAHVİL ALIYOR

Corona virüs etkilerini sınırlamak için tahvil alımlarını artıracağını açıklayan TCMB'nin 30 Mart'tan beri alımları nominal 21.1 milyar TL, piyasa değeri olarak 26.7 milyar TL 'ye ulaştı.
"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de çekirdek PCE belli oldu

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

`En büyük önceliğimiz fiyat istikrarı`

Microsoft`un gelir ve karı beklentileri aştı

`BoJ üç kez daha faiz artırabilir`

`ABD ekonomisi güçlü`

Japonya Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Çin`in altın tüketimi arttı

Merkez Bankası`ndan zorunlu karşılık adımı

Avrupa`da emlak piyasası kötüleşti

Net UYP açığı belli oldu

`Petrolün enflasyon için yarattığı risk sınırlı`

BNP Paribas`ın ilk çeyrek karı düştü

Toyota`nın satışları ilk kez 10 milyonu aştı

Almanya`da ihracatçıların hissiyatı geriledi

UBS`ten paladyum tahmini

IBM`den 6,4 milyar dolarlık satın alma