Temiz şirket iade edilecek

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, FETÖ bağlantılı şirketlerden suçu tespit edilenlerin satılacağını, suça karışmayanların ise sahibine iade edileceğini söyledi.

07.11.2016 Cuma 07:12

Güncelleme : 07.11.2016 Cuma 08:54

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, FETÖ'ye finansal destek sağladığı belirlenerek el konulan 496 şirketlere ilişkin önemli tespitlerde bulundu. Sabah'tan Hazal Ateş'in haberine göre darbe girişiminin ardından FETÖ ile bağlantılı şirketlere yönelik piyasada bütün oyuncuların iş yapmamak, bankalar açısından da kredi vermemek gibi ciddi bir direnç başlattığını belirten Canikli, "Şirketler iflasa doğru gidiyordu. Şirketler iflasa doğru giderken biz devreye girdik, iflastan kurtardık. Suç işlediği tespit edilen şirket bütün varlıklarıyla satılacak. Suç işlemeyen sahibine iade edilecek" dedi.

FETÖ'yle mücadelenin sürdüğünü belirten Canikli, yaptığı değerlendirmede şu mesajları verdi:

FETÖ'YE DESTEK BÜYÜK SUÇ: FETÖ'ye finansman sağlayan ya da onun parasını aklayan firmalar var. Diğer ülkeler gibi Türkiye'de de terör örgütlerine kaynak aktarmak, parasını aklamak suçtur, hem de ciddi suçlardan bir tanesidir. Bu kapsamda olan şirketlerin yönetimi soruşturma sürecinde mahkemeler tarafından kayyuma devredilir.

İFLAS, KAPANMA ÖNLENİYOR: Şirketlerin bu süreç içerisinde iyi şekilde yönetilmesi ve yönetim eksikliğinden dolayı iflas etmemeleri, kapanmamaları gerekiyor. Bu nedenle kayyum atanması mahkemeler tarafından kararlaştırıldıktan sonra kayyumluk görevini otomatik olarak Fon'a geçirecek düzenlemeyi KHK ile hüküm altına aldık.

MALİ BOZULMA DURDU: Darbe girişimi soruşturmaları kapsamında yönetimleri Fon'a devredilen şirketlerin mali yapılarındaki bozulma durdu, ticari kayıplar ortadan kalktı, borsaya kayıtlı olanların da hisse senetleri borsada değer kazanmaya başladı.

PİYASADA OLUMSUZ ALGI KALKTI: Bu şirketler devlet kurumu tarafından yönetildiği için piyasadaki olumsuz algılar da tamamen ortadan kalktı, diğer firmalar bunlarla iş yapmaya başladı, ticari ilişkiler de normale dönüyor. Şirketler son derece güçlü bir yönetim kadrosuyla yönetiliyor.

AKREDİTE KURULUŞLAR ARAŞTIRILIYOR: Şirketlerle ilgili devir tarihindeki mali durumlarını bütün ayrıntılarıyla ortaya koymak için akredite kuruluşlar tarafından gerekli araştırmalar yapılıyor. Böylece şirketlerin TMSF'ye devredildiğindeki mali durumlarının tam olarak fotoğrafı çekilecek.

DÜNYADA DA SİSTEM AYNI İŞLİYOR

Bakan Canikli sistemin Amerika'da da böyle, İngiltere'de de böyle, Almanya'da da aynı şekilde işlediğini belirterek, "O ülkelerin terör örgütü olarak kabul ettiği bir oluşuma finansman aktardığı tespit edilen bir firma hangi hukuki muameleye tabi tutuluyorsa, bizde de aynı muameleye tabi tutuluyor. Dolayısıyla bu şirketlere el konulması gibi bir durumun söz konusu olmadığını tekrar belirtmek istiyorum" dedi. Aldıkları tedbirlerin uluslararası yatırımcıların bu firmalardaki haklarının ve menfaatlerinin de korunmasını sağladığını da belirten Canikli, hiçbir firmada uluslararası sermayenin hakları ve menfaatlerinin ihlal edilmediğini söyledi.

SONUCA KADAR BLOKE EDİLECEK

Fon tarafından elde edilecek bir artı değerin kalması halinde mahkemenin sonucuna kadar bloke edileceğini belirten Canikli, "Yargılama sonucunda mahkeme kararına göre kaynaklar ya müsadere edilecek ya da sahiplerine verilecek" şeklinde konuştu.

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de çekirdek PCE belli oldu

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

`En büyük önceliğimiz fiyat istikrarı`

Microsoft`un gelir ve karı beklentileri aştı

`BoJ üç kez daha faiz artırabilir`

`ABD ekonomisi güçlü`

Japonya Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Çin`in altın tüketimi arttı

Merkez Bankası`ndan zorunlu karşılık adımı

Avrupa`da emlak piyasası kötüleşti

Net UYP açığı belli oldu

`Petrolün enflasyon için yarattığı risk sınırlı`

BNP Paribas`ın ilk çeyrek karı düştü

Toyota`nın satışları ilk kez 10 milyonu aştı

Almanya`da ihracatçıların hissiyatı geriledi

UBS`ten paladyum tahmini

IBM`den 6,4 milyar dolarlık satın alma