Theresa May`in Brexit planı reddedildi

İngiliz milletvekillerinin, Başbakan Theresa May`in Brexit planını dün yapılan oylamada büyük farkla reddetmeleriyle, ülke şimdi Avrupa Birliği`nden düzensiz bir çıkış, hatta Brexit`ten tamamen vazgeçmeye gidebilecek siyasi bir kaosun içinde.

16.01.2019 Cuma 09:25

Güncelleme : 16.01.2019 Cuma 16:04

Avam Kamarası üyelerinin 202 olumlu oya karşı 432 ret oyu verdiği planın reddinin hemen ardından muhalefetteki İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn, parlamentonun bugün TSİ 22.00'de toplanarak May hakkında güven oylamasına gitmesini istedi.

May oylamadan sonra yaptığı konuşmada, "Meclisin bu anlaşmayı desteklemediği ortada ama bu oylama, meclisin neyi desteklediğini bize göstermedi" dedi.

May, "Meclis, parlamento kararıyla yapılmış bir referandumda İngiliz halkının verdiği karara saygı gösterip göstermeyeceğini de belli etmedi" dedi.

May'in hâlâ Avrupa Birliği ile vardığı anlaşmayı savunması ve İşçi Partisi'nin de bir genel seçime gitme isteği karşısında parlamento kesin bir kilitlenme içinde ve henüz hiçbir başka seçenek önerilmiş değil.

MAY KALABİLİR

Ancak May'in Muhafazakar partisinden Brexit planına karşı çıkanların bile başbakanın devrilmemesi için çaba gösterecekleri anlaşılıyor.

May'in azınlık hükümetini ayakta tutan Kuzey İrlanda partisi DUP, May'e güven oyu vereceklerini açıkladı. Anlaşmaya en şiddetli muhalefeti yapan Muhafazakar Parti üyeleri de May'i destekleyeceklerini açıkladılar.

Karara tepki gösteren Avrupa Birliği liderlerinden Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, eğer İngiltere'nin AB'den anlaşmasız ayrılması gerçekleşirse, bundan en büyük zararı İngiltere'nin göreceğini söyledi.

Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz da bir Twitter mesajında, "İngiliz Avam Kamarasından bugün çıkan Brexit kararından üzüntü duydum. Ancak ne olursa olsun, çıkış anlaşması yeniden müzakere edilmeyecek" dedi.

Bugün Strasbourg'da Avrupa Parlamentosu'nda konuşacak olan İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, İngiltere'nin düzensiz bir şekilde AB'den çıkışının bir "felaket" olacağını söyledi.

Belçika, Danimarka, Lüksemburg liderleri sosyal medya mesajlarında anlaşmasız çıkış için hazırlık yaptıklarını söylerken Avrupa Parlamentosu'nun Brexit müzakerecisi Guy Verhofstadt, İngiliz parlamenterlerin artık nasıl bir anlaşma istediklerini söylemeleri gerektiğini vurguladı.

Belçika'nın eski başbakanlarından olan Verhofstadt, "İngiliz parlamentosu neyi istemediğini söyledi. Şimdi ne istediklerini öğrenmenin zamanıdır. Bu dönemde yurttaşlık hakları korunmalıdır" dedi.
 

"
En Çok Okunan Haberler

Altın yatırımcılarının gözü Fed faiz kararında

Doğal gaz tarifesinde değişiklik yapılmadı

TL mevduatta stopaj oranları değişti

Binance`ın kurucusuna 4 ay hapis

Temassız ödemelerde limit yükseliyor

Euro Bölgesi ekonomisi ilk çeyrekte büyüdü

Dış ticaret istatistikleri açıklandı

Almanya beklentilerin üzerinde büyüdü

Hizmet Üretici Fiyat Endeksi belli oldu

`Jeopolitik durum enflasyonda risk oluşturuyor`

HSBC CEO`su görevi bırakacak

Musk daha fazla Tesla personelini işten çıkarabilir

Volkswagen`in satışları düştü

`Faiz indiriminden sonra dikkatli olunmalı`

Samsung faaliyet karını 10 kat artırdı

ABD`de haftalık çelik üretimi azaldı

Dolar bugün kaç liradan işlem görüyor?