`Ticaret savaşının ekonomiye zararı yüzde 1 düzeyinde`

Çin Halk Siyasi Danışma Konferansı Başkanı Vang Yang, Çin-ABD ticaret savaşının ülke ekonomisinin büyümesine yüzde 1 düzeyinde zarar vereceğini bildirdi.

17.05.2019 Cuma 16:10

Güncelleme : 20.05.2019 Cuma 10:07

South China Morning Post gazetesinin haberine göre, Çin'de en üst  düzey istişare mekanizması olarak görev yapan Çin Halk Siyasi Danışma Konferansı'nın (ÇHDSK) başkanlığını yürüten ve  Çin Komünist Partisinin en üst düzeydeki 7 yetkilisinden biri olan Vang Yang,  hükümet olarak Çin ve ABD arasında çıkan ticaret savaşının yıllık etkisini  değerlendirdiklerini kaydetti.

Bu değerlendirmeye göre en kötü senaryoda ticaret savaşının ekonomik  büyümeye zararının beklenenden daha düşük olacağını belirten Vang, zararın ekonominin bu yılki büyümesinin yüzde 1'ine karşılık geleceğini ifade etti.

Vang, ABD'nin, ticaret savaşından acı çekeceğini düşünerek Çin  halkının kararlılığını hafife aldığının da altını çizdi.

Ticaret savaşı, Çin ve ABD arasında bir yılı geride bırakırken,  uluslararası piyasalar geçen haftalarda gümrük vergisi misillemelerine şahit  oldu.

Çin Başbakan Yardımcısı Liu Hı'nın Washington'da katıldığı ticaret  müzakerelerinden eli boş dönmesinin akabinde ABD Başkanı Donald Trump, ticaret  müzakerelerinin başarısız geçmesini gerekçe göstererek, 8 Mayıs'ta 200 milyar  dolar değerinde Çin menşeili ürüne uygulanan gümrük tarifesini yüzde 10'dan yüzde  25'e çıkardığını açıklamıştı.

Pekin yönetimi, Trump'ın açıklamalarını vergi hamlesine misilleme  olarak hafta başında ABD'den ithal edilen 60 milyar dolar tutarında 5 binden  fazla kalem ürüne yüzde 5 ila yüzde 25 düzeyinde gümrük vergisi getirildiğini  bildirmiş, vergilerin 1 Haziran'dan itibaren yürürlüğe gireceğini duyurmuştu.

Çin, mart ayında yaptığı meclis toplantılarında bu yılki ekonomik  büyüme hedefinin yüzde 6,-6,5 civarında olacağını duyurmuştu. Pekin yönetimi bu  adımla ekonomik büyüme hedefini son 30 yılın en düşük seviyesine çekmişti.

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de çekirdek PCE belli oldu

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

`En büyük önceliğimiz fiyat istikrarı`

Microsoft`un gelir ve karı beklentileri aştı

`BoJ üç kez daha faiz artırabilir`

`ABD ekonomisi güçlü`

Japonya Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Çin`in altın tüketimi arttı

Merkez Bankası`ndan zorunlu karşılık adımı

Avrupa`da emlak piyasası kötüleşti

Net UYP açığı belli oldu

`Petrolün enflasyon için yarattığı risk sınırlı`

BNP Paribas`ın ilk çeyrek karı düştü

Toyota`nın satışları ilk kez 10 milyonu aştı

Almanya`da ihracatçıların hissiyatı geriledi

UBS`ten paladyum tahmini

IBM`den 6,4 milyar dolarlık satın alma