Ticari misilleme gerilimi tırmanıyor

Avrupa Birliği Komisyonu Ticaretten Sorumlu Üyesi Cecilia Malmström, ABD`ye yapılan ticari misillemeler hakkında, "Uluslararası küresel kurallara uygun davranmamanın sonuçları olması gerekir." dedi.

26.06.2018 Cuma 17:01

Güncelleme : 27.06.2018 Cuma 10:03

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Ticaretten Sorumlu Üyesi Cecilia Malmström, Brüksel'de düzenlediği basın toplantısında AB ve ABD  arasında yaşanan ticari gerilime ilişkin değerlendirmede bulundu.
 
ABD'li uluslararası motosiklet üreticisi Harley-Davidson'ın AB'nin  ABD'ye karşı uygulamaya başladığı gümrük vergileri nedeniyle, ABD'deki üretiminin  bir kısmını deniz aşırı ülkelere taşıma kararıyla ilgili Malmström, "Uluslararası  küresel kurallara uygun davranmamanın sonuçları olması gerekir." diye konuştu.
 
Malmström, yaşanan sürecin ABD ekonomisi için olumlu olmadığını,  ABD'li işletmelerin ve tüketicilerin yönetime baskı yapması gerektiğine dikkati  çekerek, AB ve ABD arasında ticari konularda bir görüşme veya müzakerenin devam  etmediğini vurguladı.
 
ABD Başkanı Donald Trump'ın Avrupa arabalarına ilave gümrük vergileri  uygulanması tehdidiyle ilgili Malmström, "Bu konuda ne yapabileceğimizi  tartışacağız ama henüz erken." değerlendirmesinde bulundu.
 
Malmström, uygulanmaya başlayan gümrük vergilerinin AB çelik ve  alüminyum sektörlerine olası etkilerinin değerlendirildiğini, söz konusu  sektörlere ilave korunma tedbirleri konusundaki kararın temmuz ayı ortasında  alınacağını söyledi.
  
SÜREÇ
 
ABD Başkanı Trump, 9 Mart'ta ithal çelik ve alüminyuma sırasıyla yüzde  25 ve yüzde 10 gümrük tarifesi uygulanacağını açıklamış, AB'ye bu vergilerden 1  Haziran'a kadar geçici muafiyet tanımıştı. AB, ABD'nin yakın müttefiki olduğunu  ve ulusal güvenlik tehdidi olmadığını gerekçe göstererek ABD'nin gümrük  vergilerinden daimi bir biçimde muaf tutulma çağrısında bulunmuştu. Taraflar  arasında yapılan müzakereler sonucu AB, ABD'yi kararından vazgeçirememişti.
   
ABD'nin devreye aldığı ilave gümrük vergileri konusunda dengeleyici  tedbirler alan AB, 22 Haziran'dan itibaren ABD'den ithal edilen mısır, barbunya,  pirinç, mısır gevreği, fıstık ezmesi, yaban mersini, portakal suyu, viski, puro,  sigara, tütün, ruj, kot pantolon, nevresim, ayakkabı, lavabo, merdiven,  vantilatör, motosiklet, yat, tekne, tüp ve çelik gibi yüzlerce farklı ürüne yüzde  25 gümrük vergisi yürürlüğe koydu.
 
AB'nin kararının ardından ABD Başkanı Trump, Avrupa'dan ithal edilen  tüm araçlara yüzde 20 ek gümrük vergisi uygulama tehdidinde bulundu.

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Euro Bölgesi`nde işsizlik sabit kaldı

Nisan ayı dış ticaret rakamları açıklandı

Enflasyon rakamları belli oldu

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi

`Hedge fonlar daha savunmacı hale geliyor`

`ECB muhtemelen üç kez faiz düşürecek`

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

Societe Generale net karını açıkladı

`Faiz patikasına taahhütte bulunmuyoruz`

Coinbase Global net gelirlerini artırdı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak