TİM, Orta Amerika`ya ihracatı o ülkelerden artıracak

Türkiye İhracatçılar Meclisi, Orta Amerika`ya ihracatı Panama ve Guatemala`dan artıracak.

28.07.2016 Cuma 13:05

Güncelleme : 28.07.2016 Cuma 13:46

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Orta Amerika pazarında ihracatını ve etkinliğini artırabilmek için Panama ve Guatemala'ya ticaret heyeti gerçekleştirdi. 13 firmadan temsilcilerin katıldığı 23 kişilik heyet iki ülkede toplam 300 ikili iş görüşmesine imza attı. TİM Başkanvekili Mustafa Çıkrıkçıoğlu, her iki ülkeye yapılan ihracatı orta vadede yüzde 20 seviyesinde artırmayı hedeflediklerini belirterek, "Orta Amerika pazarına giriş için Guatemala, önemli bir ülke. Bölgeye de bu kapıdan gireceğiz" dedi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), önemli iş fırsatları barındırdığı ve pazar olarak potansiyeli olduğu düşünülen Panama ve Guatemala'ya ticaret heyeti düzenledi. Ekonomi Bakanlığı'nın koordinatörlüğünde, TİM'in organizasyonu ile düzenlenen organizasyona kimya, elektrik - elektronik, tekstil, yapı ve yapı malzemeleri, çimento- seramik, ağaç ve ağaç ürünleri, gıda, enerji, makine gibi 9 sektörden temsilciler katıldı. 13 Türk firmasının bulunduğu heyette, iki ülkede toplamda 300 ikili iş görüşmesi gerçekleştirerek önemli işbirliklerine kapı aralandı.

TİM Başkanvekili Mustafa Çıkrıkçıoğlu'nun başkanlığını yürüttüğü heyette, Panama'da 70 firma ile 150 ikili iş görüşmesi gerçekleştirilirken, Guatemala'da ise 80 firma ile 150 ikili iş görüşmesi yapıldı. Söz konusu görüşmeler sonrasında yapı ve yapı malzemeleri, tekstil ve gıda sektörlerine ilginin daha yüksek olduğu görülürken, çimento sektöründe ise önemli bağlantılar kuruldu. Panama ve Guatemalalı firmaların ayrıca işbirliği ve yatırıma açık oldukları özellikle inşaat projeleri için Türk firmaların bilgi, tecrübelerinden yararlanarak birlikte bu ülkelerde yatırım bekledikleri gözlemlendi.

Panama'dan da bir heyetin önümüzdeki dönemde Türkiye'yi ziyaret edeceğini ve işbirliği için daha güçlü adımlar atılacağını aktaran Çıkrıkçıoğlu, "İki ülkede dış ticaret hacimlerini arttırma çabası içinde. Özellikle Guatemala, Orta Amerika pazarına giriş noktasında çok önemli bir ülke. Bölgeye de bu kapıdan gireceğiz. Bunun bilinciyle temaslarımızı artırarak sürdüreceğiz ve ihracatçılarımıza yeni kapılar açacağız" dedi.

ORTA VADEDE İHRACAT YÜZDE 20 ARTACAK

Türkiye'nin Panama'ya ihracatının 2015'te 166 milyon, Guatemala'ya ise 25 milyon dolar olduğunu hatırlatan Çıkrıkçıoğlu, iki ülke ile toplam dış ticaret hacminin de 225 milyon dolara ulaştığını söyledi. Çıkrıkçıoğlu, orta vadede bu rakamların ilk aşamada yüzde 20 seviyesinde artırmayı öngördüklerini kaydederek hedefe adım adım ilerleyeceklerini vurguladı.

Latin Amerika Pazarı'nda etkinliğini artırmak için TİM önderliğinde daha önce de Arjantin, Meksika ve Kolombiya'ya ticaret heyetleri düzenlenmişti. Bu ziyaretlerin devamı niteliğini taşıyan Panama ve Guatemala Ticaret Heyeti'nin ardından önümüzdeki dönemde de Şili, Kolombiya ve Ekvator'a da sektörel ve genel ticaret heyetleri düzenlenmesi öngörülüyor.

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de çekirdek PCE belli oldu

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

`En büyük önceliğimiz fiyat istikrarı`

Microsoft`un gelir ve karı beklentileri aştı

`BoJ üç kez daha faiz artırabilir`

`ABD ekonomisi güçlü`

Japonya Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Çin`in altın tüketimi arttı

Merkez Bankası`ndan zorunlu karşılık adımı

Avrupa`da emlak piyasası kötüleşti

Net UYP açığı belli oldu

`Petrolün enflasyon için yarattığı risk sınırlı`

BNP Paribas`ın ilk çeyrek karı düştü

Toyota`nın satışları ilk kez 10 milyonu aştı

Almanya`da ihracatçıların hissiyatı geriledi

UBS`ten paladyum tahmini

IBM`den 6,4 milyar dolarlık satın alma