TİSK, kıdem tazminatı konusunda uyardı

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu, kıdem tazminatında işletmelerin maliyetini artıracak, işçi-işveren ilişkisini bozacak düzenlemeler konusunda uyarıda bulundu.

03.06.2016 Cuma 11:16

Güncelleme : 03.06.2016 Cuma 14:46

TİSK, ekonomi yönetiminin çalışma hayatına yönelik regülasyonlardan ziyade kaynak sorununun çözümü olarak çalışma hayatına ilişkin düzenlemelere yöneldiğini vurguladı. TİSK, özellikle kıdem tazminatında işletmelerin maliyetini artıracak ve işçi-işveren ilişkilerini bozacak düzenlemelerden kaçınılmasını önerdi.

TİSK, ülkemizin büyüme oranının gelişmiş ülkelere kıyasla iyi olmakla birlikte, potansiyel büyüme oranı olarak görülen yüzde 5’in 2012’den beri yakalanamadığını kaydetti.

KIDEM TAZMİNATINA KARMA MODEL GELİYOR

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) tarafından hazırlanan Mayıs ayı Ekonomi Bülteni’nde, ekonomi yönetiminin kaynak arayışı içerisinde olduğuna dikkat çekildi. Ekonomi Bülteni’nde, otomatik bireysel emeklilik yaklaşımı ve kıdem tazminatında yeni bir sistem oluşturma isteğinin deçalışma hayatına yönelik regülasyonlardan ziyade kaynak sorununu çözmek amacı taşıdığı ifade edildi. TİSK Bülteni’nde, “İç tasarrufları artırmak herkesin iştirak ettiği bir amaç olmakla birlikte, özellikle kıdem tazminatında işletmelerin maliyetlerini artıracak ve işçi-işveren ilişkilerini bozacak düzenlemelerden kaçınılması gerekiyor” uyarısı yapıldı.

Türkiye’de kritik fiyat değişkenleri olan faiz oranı ve döviz kurundaki kırılganlıkların devam ettiğini vurgulayan TİSK, “Cari açığın gerilemesine rağmen, ihracattaki azalış bu düşüşü gölgeliyor. İhracat 2015 Ocak ayından bu yana sadece üç ay artış gösterdi, on üç ay ise azaldı. Cari açığın finansmanı net hata noksan olgusuna dayalı. Yılın ilk dört ayı sonunda merkezi yönetim bütçe dengesi yapısal reformlar uygulanmak suretiyle değil, TCMB’nin kâr transferi ile sağlandı” yorumunda bulundu.

TÜRKİYE POTANSİYEL BÜYÜME ORANINI YAKALAYAMIYOR

Büyümedeki yavaşlama ve küçülmenin şu anda dünya ekonomisinin en büyük problemi olduğu kaydedilen TİSK Ekonomi Bülteni’nde, likidite tuzağına çekilen ekonomilerin “sürekli durgunluk” trendi izlediği belirtildi. TİSK Ekonomi Bülteni’nde ülkemizin büyüme oranının gelişmiş ülkelere kıyasla yüksek olduğu, ancak 2012 yılından bu yana yüzde 5’lik potansiyel büyüme oranının yakalanamadığı hatırlatıldı. Bülten’de, “Oldukça kırılgan yapıdaki bu ortamda ekonomik birimlerin temel beklentisi, 65. Hükümet’in işbaşına gelmesi ile birlikte yurtiçi ve yurtdışı kaynaklı risklerin en aza indirilmesi ve ekonomide güven ortamının yeniden sağlanmasıdır” denildi.

"
En Çok Okunan Haberler

Morgan Stanley, S&P 500 beklentisini değiştirdi

`Bu yaz bir faiz indirimi mümkün`

Net UYP açığı belli oldu

Çin bazı ABD`li firmaların faaliyetini yasakladı

Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi arttı

Rusya`dan 2 Alman bankasıyla ilgili karar

Çin faiz oranlarını değiştirmedi

Londra yabancı yatırım çekmede Avrupa`nın lideri

Japonya`da devlet tahvili getirisi yükseldi

Çin`in konut sektörü önlemi yeterli bulunmadı

Japonya`da market satışları 5 aydır artıyor

İngiltere`de konut fiyatları rekor seviyede

Borsada yatırımcı sayısında artış devam etti

`Enflasyon yüzde 2 hedefine doğru ilerleyecek`

Ons altında yeni rekor

Dolar ve euroda son durum ne?

Borsa İstanbul`dan yeni rekor