TL’ye ilk sağlık sektörü geçti

Kamu harcamalarını TL ile yapma operasyonu önce sağlık sektöründe hayata geçiyor. Sağlık Bakanlığı, ithal tıbbi cihaz ve ilaç alımlarını liraya çevirmek için firmalarla görüştü.

01.12.2016 Cuma 08:03

Güncelleme : 01.12.2016 Cuma 09:19

Hükümetin dövizdeki artışı durdurmak için kamu harcamalarını lira ile yapma kararına ilk destek sağlık sektöründen geldi. Sağlık Bakanlığı, ithal tıbbi cihaz ve ilaç alımlarını liraya çevirmek için firmaları görüşmeye çağırdı. Sabah'tan Safure Cantürk'ün haberine göre milyon dolarlık alım sözleşmeleri liraya çevrilecek.

MALİYE İNCELEDİ

Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın talimatıyla en çok dövizle alım yapan kamu kurum ve kuruluşları listelendi. Listenin başında başta şehir hastaneleri olmak üzere ilaç sektörü ve tıbbi cihaz alımıyla sağlık sektörü ilk sırada yer aldı. Maliye yöneticileri, Sağlık Bakanlığı yetkililerinden yaptıkları ve yapmakta oldukları yeni alım sözleşmelerinin dövizden liraya çevrilmesini istedi.

Sağlık Bakanlığı, yeni alımların lira üzerinden yapılması talimatı verirken, sözleşmesi döviz olarak imzalanmış alımlar için yabancı firmalara çağrı yaptı. Bakanlık, firmalara özellikle şehir hastaneleri için toplu alım yapacağı ve yerli ortak şartı koyduğu MR, röntgen, ultrason, dijital monitör gibi 5 milyon dolarlık alım sözleşmelerinin liraya dönüştürülmesini teklif etti. Firma yetkilileri ise söz konusu alımın, döviz artışına göre lira farkının ödenmesi önerisini getirdi.

Bakanlık söz konusu alımlar için döviz kurunun kaç liradan sabitleneceği ve olası artışlar durumunda farkın ne oranda ödeneceği ile ilgili yeni bir çalışma başlattı.

SIRA SAVUNMA'DA

Maliye Bakanlığı'nın, dövizle alımı en çok yapan kurumlar arasında yer alan Savunma Sanayi Müsteşarlığı'na da liraya dönüş talimatı verdiği öğrenildi.

BDDK'DAN BÜYÜMEYE DESTEK

Ekonomide büyümeyi desteklemek için harekete geçen Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), ticari ve KOBİ kredilerinde genel karşılıkları aşağı çekme planlarını içeren taslağı yayınladı. Ticari kredilerde yüzde 1 olan genel karşılık oranı 0.5'e, KOBİ kredilerinde yüzde 0.5 uygulanan kredi karşılıkları 0'a çekildi.

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de çekirdek PCE belli oldu

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

`En büyük önceliğimiz fiyat istikrarı`

Microsoft`un gelir ve karı beklentileri aştı

`BoJ üç kez daha faiz artırabilir`

`ABD ekonomisi güçlü`

Japonya Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Çin`in altın tüketimi arttı

Merkez Bankası`ndan zorunlu karşılık adımı

Avrupa`da emlak piyasası kötüleşti

Net UYP açığı belli oldu

`Petrolün enflasyon için yarattığı risk sınırlı`

BNP Paribas`ın ilk çeyrek karı düştü

Toyota`nın satışları ilk kez 10 milyonu aştı

Almanya`da ihracatçıların hissiyatı geriledi

UBS`ten paladyum tahmini

IBM`den 6,4 milyar dolarlık satın alma