TL`ye uyarlanacak sözleşmelerde damga vergisi

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), Türk lirasına çevrilen döviz cinsinden sözleşmelerden hangi hallerde damga vergisi talep edileceğine açıklık getirdi.

22.11.2018 Cuma 13:39

Güncelleme : 23.11.2018 Cuma 10:05

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından, 85 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı'na göre Türk parasına  uyarlanacak sözleşmelere ilişkin damga vergisi uygulaması hakkında sirküler  yayınlandı.

Sirkülere göre, belli parayı ihtiva eden sözleşmeler, Damga Vergisi  Kanunu ya da özel kanunlarda herhangi bir istisna hükmü yer almadığı sürece nispi  damga vergisine tabi bulunuyor. Belli parayı ihtiva eden sözleşmelerin  değiştirilmesi halinde ise değişikliğe ilişkin kağıdın, artan tutar üzerinden  damga vergisine tabi tutulması gerekiyor.

Bu çerçevede, söz konusu Cumhurbaşkanı Kararı kapsamında döviz  cinsinden sözleşmelerin bedellerinin Türk lirası olarak yeniden belirlenmesine  ilişkin düzenlenen kağıtlarda, belirlenen şartları birlikte taşıması halinde  ayrıca damga vergisi aranılmayacak.

Buna göre, sözleşmelerin taraf, süre uzatımı, yeni iş ilavesi gibi  diğer maddelerinde bir değişiklik yapılmadan münhasıran bedele ilişkin düzenleme  yapılması gerekecek. Değişiklik sonrası Türk lirası cinsinden belirlenecek toplam  bedelin, ilk sözleşmede yer alan döviz cinsinden bedel ile değişikliğe ilişkin  kağıdın düzenlendiği tarihteki Merkez Bankasınca ilan edilen cari döviz satış  kurunun çarpımı suretiyle bulunacak tutarı geçmemesi, ilk sözleşmeye atıf  yapılmış olması şartı aranacak.

Öte yandan düzenlenen kağıt, yabancı para ile düzenlenen sözleşmenin  diğer maddelerinde bir değişiklik yapılmadan düzenlendiği tarihteki Merkez  Bankası döviz satış kurlarına göre hesaplanacak tutardan daha yüksek bir bedel  içermesi durumunda, ilk sözleşmedeki damga vergisinin azami tutardan ödenmemiş  olması kaydıyla, artan tutar üzerinden damga vergisi ödenecek.

Yabancı para cinsinden düzenlenen sözleşmelerde damga vergisinin azami  tutardan ödenmiş olması halinde ise artan bedel nedeniyle bu kağıttan ayrıca  damga vergisi aranmayacak.

Bedelin Türk lirası olarak belirlenmesine ilişkin düzenlenen kağıdın,  ilk sözleşme yerine yeni bir sözleşme olarak veya aynı sonucu doğuracak şekilde  bedel dışındaki unsurları da değiştirecek şekilde düzenlenmesi halinde, bu kağıt  için genel hükümler çerçevesinde damga vergisi talep edilecek.

Diğer taraftan, ilk sözleşmenin başka hükümlerinde de değişiklik  olması veya bu sözleşme yerine geçecek tamamen yeni bir sözleşme yapılması  durumunda, bu sözleşme ihtiva ettiği toplam tutar üzerinden genel hükümler  çerçevesinde nispi damga vergisine tabi olacak.

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Euro Bölgesi`nde işsizlik sabit kaldı

Nisan ayı dış ticaret rakamları açıklandı

Enflasyon rakamları belli oldu

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi

`Hedge fonlar daha savunmacı hale geliyor`

`ECB muhtemelen üç kez faiz düşürecek`

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

Societe Generale net karını açıkladı

`Faiz patikasına taahhütte bulunmuyoruz`

Coinbase Global net gelirlerini artırdı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak