Toplam kredi stoğu 2 trilyon oldu

Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi Üyesi kuruluşlar tarafından kullandırılan nakit krediler ekim 2016 itibariyle bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 12 artarak 1 trilyon 968 milyar TL oldu.

14.12.2016 Cuma 09:25

Güncelleme : 14.12.2016 Cuma 09:43

Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi Üyesi kuruluşlar tarafından kullandırılan nakit krediler ekim 2016 itibariyle bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 12 artarak 1 trilyon 968 milyar TL oldu. Türkiye Bankalar Birliği'nden yapılan açıklamaya göre, bir önceki aya göre olan artış ise yüzde 2 seviyesinde oldu.

Nakit kredilerin 1.884 milyar TL’lik bölümü bankalarda, 37 milyar TL’si finansal kiralama şirketlerinde, 26 milyar TL’si finansman şirketlerinde ve 22 milyar TL’si ise faktoring şirketlerinde bulunuyor.

TBMM'nin aylık raporunda şu bilgiler verildi:

Tasfiye olunacak alacaklar ekim 2016 itibariyle bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 35 artarak 66 milyar TL olmuştur. Aynı dönemdeki tasfiye olunacak alacak oranı ise yüzde 2.7'den yüzde 3,2 seviyesine yükselmiştir. Ekim 2016 itibariyle tasfiye olunacak alacakların toplam nakit kredilere oranı bankalarda yüzde 3,1, faktoring şirketlerinde yüzde 7,2, finansal kiralama şirketlerinde yüzde 6,9 ve finansman şirketlerinde yüzde 3,8’dir.

TİCARİ NİTELİKLİ KREDİLERİN TOPLAM İÇİNDEKİ PAYI GEÇEN YILA GÖRE 0,8 PUAN ARTTI

Tüzel ve gerçek ticari müşterilere kullandırılan ticari kredilerin toplam nakit krediler içindeki payı Ekim 2016 itibariyle bir önceki yılın aynı dönemine göre 0,8 puan artarak yüzde 77,7 olmuştur. İmalat sanayi yüzde 26,2 ile ticari krediler içinde en yüksek paya sahip olan sektör olurken, bu sektörü perakende ticaret (yüzde 17,1) ve inşaat sektörü (yüzde 11,0) takip etmiştir.

Elektrik, gaz ve su kaynakları sektörü bir yıl içerisinde yüzde 29,0’lık kredi büyüme hızıyla dikkat çekmiştir. Krediler içinde en yüksek paya sahip imalat sanayine sağlanan krediler ise son bir yıl içerisinde yüzde 4,3 artmıştır. Ekim 2016 itibari ile tahsili gecikmiş alacak oranı en yüksek olan
sektör  yüzde 4,2 ile toptan ve perakende sektörü olmuştur. Bunu yüzde 4,0 ile inşaat sektörü takip etmektedir. Tasfiye olunacak alacak tutarının son bir yıl içerisinde en fazla arttığı sektör ise yüzde 53,3 ile taşımacılık, depolama ve haberleşme sektörü olmuştur. Söz konusu sektördeki tasfiye olunacak alacak oranı yüzde 1,5’dir. 

BİREYSEL KREDİ VE KREDİ KARTLARI TOPLAM HACMİ 439 MİLYAR TL OLDU

Bankalar ve banka dışı finansal kuruluşlar tarafından gerçek kişilere kullandırılan bireysel kredi ve kredi kartları bir önceki yılın aynı dönemine göre üzde 8,1 oranında artarak 439 milyar TL olmuştur. Bireysel kredi ve kredi kartları içinde en yüksek artış yüzde 11,9 ile konut kredilerinde görülmüştür. Tüm bireysel kredi ve kredi kartları toplamda bir önceki aya göre yüzde 1,1 artış gösterirken, konut kredileri yüzde 1,9 oranında artmıştır. 2016 Ekim ayı itibariyle, bireysel kredi bakiyesinin yüzde 37,7’sini konut kredileri, yüzde 37,4'ünü ihtiyaç kredileri, yüzde 18,1’ini kredi kartları ve yüzde 6,8’ini taşıt kredileri oluşturmuştur.

Bireysel krediler toplam tahsili gecikmiş alacak tutarı bir yıl içerisinde yüzde 33,4 artarak 22.6 milyar TL omuştur. Aynı dönemdeki tasfiye olunacak alacak oranı ise yüzde 4,0'den yüzde 4,9 seviyesine yükselmiştir.

BİREYSEL KREDİ VE KREDİ KARTI MÜŞTERİLERİNİN SAYISI 26,8 MİLYON

Bireysel kredi ve kredi kartı olan kişi sayısı son bir yılda 1,6 milyon artarak 26,8 milyon kişi olurken, ortalama kredi miktarı ise 16,4 bin TL düzeyinde gerçekleşmiştir. Gerçek kişilere kullandırılan bireysel kredi ve kredi kartları toplam hacminin toplam krediler içindeki payı azalmıştır. Ekim 2016
itibari ile son bir yıl içinde 0.8 puan azalarak yüzde 22,3 seviyesine gerilemiştir.

Bireysel kredi bakiyesinin en yüksek olduğu il İstanbul olmuştur. Ekim 2016 itibari ile İstanbul’da 155 milyar TL, Ankara’da 43 milyar TL ve İzmir’de 28 milyar TL tutarında bireysel kredi bulunmaktadır. Ardahan, yüzde 14 ile son 12 ayda bireysel kredi kullanımı en çok artan il olmuştur. Kişi başına ortalama bireysel kredi miktarı en yüksek iller ise sırasıyla, Van, Ankara ve İçel (Mersin) olmuştur."

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Euro Bölgesi`nde işsizlik sabit kaldı

Nisan ayı dış ticaret rakamları açıklandı

Enflasyon rakamları belli oldu

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi

`Hedge fonlar daha savunmacı hale geliyor`

`ECB muhtemelen üç kez faiz düşürecek`

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

Societe Generale net karını açıkladı

`Faiz patikasına taahhütte bulunmuyoruz`

Coinbase Global net gelirlerini artırdı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak