Trump: Enayi miyiz?

Ticaret savaşları ile gerilimin tırmanması ardından Almanya Başbakanı Angela Merkel`in ABD`yi açıkça tehdit ederek, "Bu çatışmanın `gerçek bir savaşa` dönüşmemesi için tüm çabayı ortaya koymak oldukça önemli. Ancak tabii ki bunun iki tarafı var." açıklaması ardından ABD Başkanı Donald Trump`tan aynı sertlikte yanıt geldi. Trump, Merkel`in ismini de kullanarak "Rusya`dan korunmak istiyorsun, ama Rus gazına milyarlar ödüyorsun, üstelik NATO`ya para vermiyorsun. Artık faturalarını ödemeniz lazım" dedi.

06.07.2018 Cuma 15:55

Güncelleme : 09.07.2018 Cuma 09:51

Ticaret savaşlarında misillemeler ve tehditler adeta havada uçuşurken Almanya Başbakanı Angela Merkel'den geçtiğimiz günlerde çok önemli bir açıklama gelmişti. Gerilimin gerçek bir savaşa dönüşebileceği uyarısında bulunan Merkel, "Bu çatışmanın 'gerçek bir savaşa' dönüşmemesi için tüm çabayı ortaya koymak oldukça önemli. Ancak tabii ki bunun iki tarafı var." demiş ve Almanya'nın savunma harcamalarını attıracağını da vurgulamıştı.

Bu açıklamanın üzerinden iki gün geçtikten sonra ABD Başkanı Donald Trump'tan Merkel'e aynı tonda yanıt geldi. Almanya'nın hem Rusya'dan korunmayı istediği hem de Rusya'dan milyarlarca dolarlık petrol ve gaz aldığına dikkat çeken Trump: ''Gidip Rusya ile gaz ve petrol anlaşmaları yapıyorlar, Rusya'ya milyarlarca ve milyarlarca dolar ödüyorlar. Rusya'ya karşı kendilerini korumak istiyorlar, ama gidip Rusya'ya milyarlarca dolarlık ödeme yapıyorlar.'' dedi.
 
'ENAYİ MİYİZ?'
 
NATO'ya üye diğer ülkelerin ittifakın bütçesine daha fazla katkı yapması talebini tekrarlayan Trump, Almanya'yı GSYİH'sinin sadece yüzde 1'ini NATO bütçesine ayırdığı için de eleştirdi. 
 
Trump konuşmasının devamında ''Dedim ki kendisine 'Biliyorsun Angela, garanti edemem ama sizi koruyoruz ve bu sizin için bizim için olduğundan daha büyük anlam taşıyor, zira sizi korumakla bizim ne kadar korunma elde ettiğimiz meçhul. Bütün hesabı ödeyen enayileriz biz. NATO'ya gidip diyeceğim ki artık faturalarını ödemeniz lazım. Her şeyin icabına ABD bakamaz.'' dedi.

TİCARET SAVAŞI ŞİDDETLENİYOR

Öte yandan ABD yönetimi Çin'den ithal edilen 34 milyar dolar değerindeki 800'den fazla ürüne yüzde 25 ek gümrük vergisi uygulamaya resmen başladı. Bu gelişme üzerine Çin'den de yanıt gecikmedi.

Çin Dışişleri Bakanlığı bugün yaptığı açıklamada ABD'ye misilleme tarifelerinin yürürlüğe girdiğini ilan etti.

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Euro Bölgesi`nde işsizlik sabit kaldı

Nisan ayı dış ticaret rakamları açıklandı

Enflasyon rakamları belli oldu

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi

`Hedge fonlar daha savunmacı hale geliyor`

`ECB muhtemelen üç kez faiz düşürecek`

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

Societe Generale net karını açıkladı

`Faiz patikasına taahhütte bulunmuyoruz`

Coinbase Global net gelirlerini artırdı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak