Trump tehdit etti: Kapatırım

ABD Başkanı Donald Trump, Demokratların sınır duvarı için finansman sağlamaması halinde hükümeti kapatmakla tehdit etti.

30.07.2018 Cuma 12:01

Güncelleme : 31.07.2018 Cuma 09:22

ABD Başkanı Donald Trump ABD Kongresi'ndeki Demokrat Parti'nin göç yasası değişikliklerini desteklememesi ve bu kapsamda inşa etmek istediği sınır duvarı için finansman sağlamaması halinde, hükümeti kapatacağını belirtti.
 
Ancak, federal hükümet faaliyetlerindeki bir aksaklık seçmenlerin Kongre'yi kontrol eden Cumhuriyetçileri suçlamasına yol açarak Trump'ın istemediği sonuçlar verebilir.
 
Trump Twitter'da yaptığı açıklamada "Demokratlar, Duvar'ı da kapsayan Sınır Güvenliği için oy vermezlerse, hükümeti kapatmak isterim! Piyango, Yakalama ve Serbest Bırakma gibi şeylerden kurtulmalı ve sonunda LİYAKAT'a dayanan bir göç sistemine geçmek gerekiyor. Ülkemize harika insanların gelmesine ihtiyacımız var!" dedi.
 
BU YIL İKİ KEZ KAPANMIŞTI
 
Federal hükümetin harcamaları hakkındaki anlaşmazlıklar devlet hizmetlerinin bu yıl içinde iki kere ödeneksizlikten durmasına yol açtı. Bunların ilk Ocak ayında hafta sonunda, ikincisi ise Şubat ayında birkaç saatliğine gerçekleşti.
 
Kongre, hükümeti 30 Eylül'e kadar finanse etmek için bir harcama önlemi üzerinde anlaşmak zorunda.
 
HÜKÜMET KAPANMASI NEDİR?

Amerikan kanunlarına göre, Kongre 1 Ekim'de başlayıp 30 Eylül'de sona eren mali yıl için kalıcı bütçeyi onaylayamazsa, geçici bütçelerle arayı kapatması gerekiyor.
 
Geçici bütçenin de onaylanamadığı dönemlerde harcama yetkisini kaybeden federal hükümet kapanıyor. Bu durum, yaklaşık 320 milyonu aşkın kişiye hizmet veren federal hükümetin hayati hizmetler dışındaki tüm faaliyetlerini durdurması anlamına geliyor.
 
Bu süreçte, hayati olmayan kamu çalışanları zorunlu izne çıkarılırken, ABD ordusu, CIA, FBI ve NSA gibi istihbarat kurumları, kamu hastanelerinde çalışan doktor ve hemşireler, havaalanları ve hapishanelerdeki güvenlik görevlileri gibi kamu çalışanları görevlerine devam ediyor. “Hayati” personel kategorisinde yer alan bu çalışanlar, kapanma dönemlerindeki maaşlarını genellikle Kongre yeni bir bütçe geçirene kadar alamıyor.
 
Ülkede “hayati olmayan” hizmetler için çalışanların sayısı yaklaşık 850 binken, “hayati” personel sayısının 2 milyon civarında olduğu belirtiliyor.

"
En Çok Okunan Haberler

`ABD enflasyonu hisseler için önem taşıyor`

Euro Bölgesi`nde yatırımcı güveni toparlanıyor

Bakanlıktan altın ithalatı kotasıyla ilgili açıklama

`Temel göstergelere göre enflasyon yavaşlıyor`

`Haziranda faiz indirimi ihtimali güçlendi`

S. Arabistan petrolde fiyat artışına gitti

Avustralya`da iş ilanları sayısı artış gösterdi

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Enflasyon rakamları belli oldu

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

`Hedge fonlar daha savunmacı hale geliyor`

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Altın fiyatları haftaya nasıl başladı?

Dolar bugün kaç TL? 

Borsa yatay açıldı