Tüketici güven endeksinin azalması

02.01.2015 Cuma 13:47

Güncelleme : 02.01.2015 Cuma 13:47

Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Genel Başkan  Yardımcısı ve Finans Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Niyazi Berk, tüketici güven  endeksinin azalmasına ilişkin, "2015 yılında ihracatın desteklenerek özellikle  lüks tüketim sayılan ithal ürünlere yönelimin azaltılmasıyla tüketici güven  endeksinde daha da iyileşme görülebilecek" dedi.

 


Berk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tüketici güven endeksinin  aralıkta önceki aya göre yüzde 1,3 azalarak 67,7 olarak kayıtlara geçtiğini  anımsattı.

 


Türkiye İstatistik Kurumunca (TÜİK) yayımlanan raporda dikkat çekici  tespitlerin yer aldığına işaret eden Berk, şunları dile getirdi:

 


Rapora göre, kasımda 68,7 olan endeksin aralıkta 67,7'ye gerilemesine  ve tüketici güven endeksinin 1,3 azalmasına rağmen, hane halkı maddi durum  beklentisi endeksinin geçen aya göre yüzde 0,3 artması, küçük de olsa olumlu  işaret. Bu, 2015 yılında hane gelir gider dengesinin daha da bozulmayacağına  inananların arttığını gösteriyor. Bu artış, gelecek 12 aylık dönemde hane halkı  maddi durumunun daha iyi olacağını bekleyenlerin oranının artmasından  kaynaklanıyor."

 




Kasımda 24,7 olan tasarruf etme ihtimali endeksinin aralıkta 23'e  gerilediğine işaret eden Berk, "Bu düşüşü halk arasında 'Torba Yasa' diye  adlandırılan 6552 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun  kapsamında milyonlarca kişinin geçmişten gelen borçlarını ödeme planı da  etkiliyor" diye konuştu.

 

"İthal ürünlere yönelim azaltılmalı"

 

Berk, Türkiye'nin ithalatının ihracatından fazla olduğuna dikkati  çekerek, sözlerini şöyle tamamladı:

 

Piyasadaki maliyet ve satış fiyatları artışına neden olduğu için  dövizdeki kur artışının makul noktalarda tutulması, piyasaya da olumlu yönde  yansımış, birkaç ürün dışında önemli fiyat artışı olmamıştır. Petrol fiyatlarında  düşüşün pompaya kısmen yansıtılması da iç piyasayı olumlu etkileyerek potansiyel  fiyat artışlarını önlemiştir. 2015 yılında ihracatın desteklenerek özellikle lüks  tüketim sayılan ithal ürünlere yönelimin azaltılmasıyla tüketici güven endeksinde  daha da iyileşme görülebilecek."

 

 

"
En Çok Okunan Haberler

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

Nisan ayı dış ticaret rakamları açıklandı

Enflasyon rakamları belli oldu

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi

`Hedge fonlar daha savunmacı hale geliyor`

`ECB muhtemelen üç kez faiz düşürecek`

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

Societe Generale net karını açıkladı

`Faiz patikasına taahhütte bulunmuyoruz`

Coinbase Global net gelirlerini artırdı

Merkez Bankası`nın rezervleri açıklandı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak

Altın fiyatları ne kadar oldu?

İşte dolarda son durum

Borsada yeni rekor