Tüketici güveninde düşüş sinyali

14.01.2015 Cuma 09:19

Güncelleme : 14.01.2015 Cuma 11:29

CNBC-e Tüketici Güven Ön Endeksi Ocak ayında bir önceki ayın nihai endeksine göre yüzde 4,35 oranında azalarak 78,55 değerini aldı.




 


CNBC-e Tüketici Güven Ön Endeksi Ocak verisi açıklandı. Endeks, Ocak ayında bir önceki ayın nihai endeksine göre yüzde 4,35 oranında azalarak 78,55 değerini aldı. Endeksi oluşturan soruların detaylarına bakıldığında, tüketicinin mevcut durum algısında ve tüketim eğiliminde azalma ortaya çıkarken, Türkiye Ekonomisinin geleceğine ilişkin beklentiler bir miktar toparlandı.
 


Düşüşün en büyük nedeni ise, içinde bulunulan dönemin dayanıklı tüketim malları ile otomobil ve konut alımı için uygunluğunu ölçen CNBC-e Tüketim Eğilimi Endeksi’nin bir önceki ay sonuna göre yüzde 24,18 gerileyerek 55,17 değerini alması oldu. Mevsimsel faktörler ile yılın son aylarında başta otomobil olmak üzere artış gösteren tüketim eğilimi, yine muhtemelen mevsimsel etkilerle Ocak ayı başında görece sert bir düşüş gösterdi.
 


Finansal piyasaların genel anlamda pozitif seyretmesi CNBC-e Tüketici Beklenti Endeksini yüzde 1,24 arttırarak 78,55 değerine ulaştırdı. Beklentilerdeki iyileşmenin, kişisel finansal durumdan ziyade Türkiye Ekonomisine ilişkin beklentilerden kaynaklandığı anlaşılıyor.



Ocak ayının ilk yarısında enflasyon beklentilerinde hafif, işsizlik beklentilerinde görece güçlü olan artış, tüketicinin kişisel durum beklentilerini olumsuz etkiledi. Sonuç olarak, Aralık ve Ocak aylarında Tüketici güveninde mevsimsel etkilerin güçlü olduğu hareketler görüldü. Genel eğilimde çok büyük bir değişim ise gözlenmiyor.

"
En Çok Okunan Haberler

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Borsada tüm zamanların rekoru

`Fed bu yıl sadece bir kez faiz indirecek`

Bitcoin ETF`lerinden rekor çıkış oldu

`Doğru yolda olduğumuzdan emin oluyoruz`

ABD Hazinesi gelecek hafta tahvil ihraç edecek

Google yüzlerce çalışanını işten çıkardı

Güney Kore`de enflasyon %3`ün altına indi

Microsoft, Malezya`ya yatırım yapacak

Wall Street`te endeksler karışık seyretti

`Faiz indirimi için daha zaman var`

Fed faiz kararını açıkladı

Doğal gaz tarifesinde değişiklik yapılmadı

TL mevduatta stopaj oranları değişti

Temassız ödemelerde limit yükseliyor

Altın fiyatlarında ‘Fed’ etkisi

Dolar bugün ne kadar oldu?