Tüketiciyi koruyan cezalar arttı

27.12.2014 Cuma 10:57

Güncelleme : 27.12.2014 Cuma 15:21

Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun hükümlerine aykırı hareket edenlere uygulanan idari para cezaları, 2015 yılından itibaren geçerli olmak üzere yüzde 10,11 arttırıldı.

 



Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun hükümlerine aykırı hareket edenlere uygulanan idari para cezaları, 2015 yılından itibaren geçerli olmak üzere yüzde 10,11 arttırıldı. Gümrük ve Ticaret Bakanlığının, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 77. maddesine göre 2015 yılında uygulanacak olan idari para cezalarına ilişkin tebliği, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.



Buna göre, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun hükümlerine aykırı hareket edenlere uygulanan idari para cezaları, yeniden değerleme oranı olan yüzde 10,11 arttırıldı. Tebliğ, 1 Ocak'tan itibaren yürürlüğe girecek. Bakanlığın Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 68'inci maddesinde belirtilen parasal sınırlar da yeniden değerleme oranı olan yüzde 10,11 artış esas alınarak artırıldı.



İlçe tüketici hakem heyetleri için üst parasal sınır 2 bin 200 lira, büyükşehir statüsünde olan illerdeki il tüketici hakem heyetleri için parasal sınır 2 bin 200 lira ile 3 bin 300 lira, büyükşehir statüsünde olmayan illerin merkezlerindeki il tüketici hakem heyetleri için üst parasal sınır 3 bin 300 lira, büyükşehir statüsünde olmayan illere bağlı ilçelerdeki il tüketici hakem heyetleri için parasal sınır, 2 bin 200 lira ile 3 bin 300 lira arası olarak tespit edildi. Söz konusu düzenleme de 1 Ocak'tan itibaren yürürlüğe girecek.

En yüksek ceza 5.5 milyon lira!


Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Hukuk Komisyonu Başkanı Murat Emergen, kanuna aykırılığın tespiti halinde para cezalarının da 1 Ocak 2015'ten itibaren arttırılacağını dile getirdi.

En düşük para cezasının 220 lira, en yüksek cezanın da 5 milyon 505 bin 500 liraya yükseltildiğine işaret eden Emergen, "Yani tüketicinin canını yakan da yanacak ancak cezalar tüketicilerden gelen her şikayet sayısıyla çarpılarak yansıtılacaktır.


Bu nedenle mağduriyet yaşayan tüketicilerin hakem heyetlerine başvurmalarının yanında haksızlığı yapan satıcı hakkında Gümrük ve Ticaret Bakanlığına da şikayette bulunması halinde yaptırım uygulanabilecek ve hak ihlalleri cezasız kalmayacaktır" değerlendirmesinde bulundu.


Tüketicilerin talebi halinde bankaları aidatsız kredi kartı sunma zorunluluğu bulunduğuna dikkati çeken Emergen, bakanlığın öngördüğü tamamlama sigortasını yaptırmayan veya istenen teminatı sağlamayarak ön ödemeli konut ve devre mülk satan firmalara 550 bin ile 5 milyon 505 bin lira arasında ceza uygulanabileceğini vurguladı.

"
En Çok Okunan Haberler

Temassız ödemelerde limit yükseliyor

Euro Bölgesi ekonomisi ilk çeyrekte büyüdü

Dış ticaret istatistikleri açıklandı

Almanya beklentilerin üzerinde büyüdü

Hizmet Üretici Fiyat Endeksi belli oldu

`Jeopolitik durum enflasyonda risk oluşturuyor`

HSBC CEO`su görevi bırakacak

Musk daha fazla Tesla personelini işten çıkarabilir

Volkswagen`in satışları düştü

`Faiz indiriminden sonra dikkatli olunmalı`

Samsung faaliyet karını 10 kat artırdı

ABD`de haftalık çelik üretimi azaldı

Goldman Sachs`tan ABD istihdamı tahmini

BMW, Çin`deki fabrikasına yatırım yapacak

Aramco, Çinli şirketle ortaklığı değerlendiriyor

Avustralya`dan Bitcoin ETF`ye onay hazırlığı

Batılı bankaların Rusya`ya vergi ödemesi arttı