`Türk Akımı hiçbir zaman blöf olmadı`

Rusya Enerji Araştırma Enstitüsü Petrol ve Gaz Bölümü Başkanı Mitrova "(Türk Akımı) Hiç kimse projenin blöf olduğunu söyleyemez, mutlaka hayata geçirilecek "Bir veya iki hat inşa edileceğini düşünüyorum, projenin iptalden söz edilemez" dedi.

17.11.2015 Cuma 11:15

Güncelleme : 17.11.2015 Cuma 11:22

Merkezi Moskova'da bulunan Rusya Bilimler Akademisi'nin Enerji Araştırma Enstitüsü'nde Petrol ve Gaz Bölümü Başkanı Tatiana Mitrova, Rus gazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşımayı planlayan Türk Akımı projesinin hiçbir zaman blöf olmadığını, bir veya iki hat olarak mutlaka hayata geçirileceğini düşündüğünü söyledi.

Mitrova, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Rusya ile Türkiye arasındaki enerji alışverişine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Rusya'nın Ukrayna üzerinden doğalgaz transferi yapmak istemediğini ve Ukrayna'yı devre dışı bırakan tüm seçenekleri araştırıp değerlendirdiğini ifade eden Mitrova, "Kuzey Akım 2 projesi açıklandığında, Avrupa'daki birçok şirket ilgi gösterdi ve gerçekleştirilmeye daha yatkın bir proje haline geldi. Türk Akımı'nın yerini doldurmaya çalışan bir proje gibi lanse edilse de aslında iki ayrı projeden bahsediyoruz" dedi.

Mitrova, Rusya'dan Almanya'ya Baltık Denizi altından toplam 55 milyar metreküp kapasiteli iki ayrı deniz boru hattının yapılacağı Kuzey Akım 2 projesinin Türk Akımı'na göre daha fazla dikkati çektiğini ama önümüzdeki süre içerisinde Türk Akımı'nın iptaline ilişkin bir açıklama yapılmayacağını savundu.

Türk Akımı dört hat olarak planlansa da daha sonra Gazprom tarafından iki hatta düşürüldüğünü hatırlatan Mitrova, "Projede bir ya da iki boru hattının inşa edileceğini düşünüyorum. Hiç kimse projenin blöf olduğunu söyleyemez, mutlaka hayata geçirilecek. Biliyorsunuz Türk Akımı projesi Güney Akım projesinin yerini dolduracak. Rusya zaten bu proje için yatırımların yarısını tamamladı. Şimdi geriye sadece inşaat için yapılacak harcamalar kaldı. Bu kadar yatırım yapılmışken ve borular Bulgaristan'da beklerken projenin iptalinden söz edilemez" ifadelerini kullandı.

TAHKİM KARARINDAN ÖNCE ÇÖZÜM BEKLENTİSİ

Mitrova, Rus gazında indirim konusunda Türkiye'yi tahkime götüren sürece ve devam eden mahkemeye ilişkin de "Rusya ile Avrupa arasında son 6-7 yıl içinde gaz fiyatları konusunda birçok anlaşmazlık ve tahkim durumu yaşandı ancak bunların büyük kısmı mahkeme kararından önce çözüme kavuştu. Bu davanın da öyle olacağını düşünüyorum" değerlendirmesinde bulundu.

Rusya ve Türkiye'nin enerji konusunda iyi anlaşan iki ülke olduğunu savunan Mitrova, "Türkiye doğalgaz kaynaklarını çeşitlendirmek istiyor olabilir. Sıvılaştırılmış doğalgazı düşünse bile hem sıvılaştırılmış doğalgazın daha pahalı olduğu hem de altyapının buna uygun olmadığı düşünülürse, boru hatlarıyla gelen gaz hala Türkiye için en iyi seçenek" değerlendirmesinde bulundu.

PROJEYE YÖNELİK SON GELİŞMELER

Gazprom'un Üst Yöneticisi Aleksey Miller, dün Moskova'da, Türk Akımı projesinin en kısa zamanda hayata geçirileceğini belirterek, proje için Rusya ve Türkiye'den üst düzey yetkililerin gelecek ay buluşacağını bildirmişti.

Yine, Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada da projenin inşasında boru hattını yerleştirecek gemilerin gümrük vergisi ve birtakım diğer vergilerden geçici bir süre ve koşullu muaf tutulması konusunun değerlendirildiği ifade edilmişti.

 

 

"
En Çok Okunan Haberler

Merkez Bankası`nın rezervleri açıklandı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak

`Fed bu yıl sadece bir kez faiz indirecek`

Bitcoin ETF`lerinden rekor çıkış oldu

`Doğru yolda olduğumuzdan emin oluyoruz`

ABD Hazinesi gelecek hafta tahvil ihraç edecek

Google yüzlerce çalışanını işten çıkardı

Güney Kore`de enflasyon %3`ün altına indi

Microsoft, Malezya`ya yatırım yapacak

Wall Street`te endeksler karışık seyretti

`Faiz indirimi için daha zaman var`

Fed faiz kararını açıkladı

Doğal gaz tarifesinde değişiklik yapılmadı

TL mevduatta stopaj oranları değişti

Binance`ın kurucusuna 4 ay hapis

ABD`de mortgage faizi artışını sürdürdü