`Türk ekonomisi büyük fırsatlar sunuyor`

Dünyanın en büyük finans merkezi Londra’daki City of London’ın Başkanı Lord Peter Estlin, Türk ekonomisinin son derece canlı olduğunu belirterek, İngiltere ve Türkiye arasında büyük iş birliği fırsatlarının bulunduğunu söyledi.

10.04.2019 Cuma 11:52

Güncelleme : 11.04.2019 Cuma 11:00

City of London’ın Başkanı Lord Peter Estlin, tarihi 18.yüzyılın ortalarına dayanan ve finans merkezi  başkanlarının ikametgahı olan Mansion House’da AA muhabirinin sorularını  yanıtladı.

Estlin, “Türk ekonomisi son dönemde çok hızlı bir şekilde büyüdü. Bu  heyecan verici ve büyük fırsatlar sunuyor. İngiltere ve Türkiye, Avrupa’nın  batısında ve doğusunda yer alarak simbiyotik bir ilişki ortaya koyuyor.”  değerlendirmesinde bulundu.

İngiltere ve Türkiye’nin karşılıklı ekonomik ilişkilerde yeni alanlara  ilerleyebileceğinin altını çizen Estlin, “İnovasyon gerektiren yeni  teknolojilerin kullanılmasında, finans teknolojisinde, sigortacılık alanlarında  birçok fırsat görüyorum. Türkiye’nin iş birliği yapabileceğimiz canlı bir ekonomi  olduğunu görüyor ve hissediyorum. Londra büyük oranda finans teknolojilerinin  merkezi. Fakat özellikle İstanbul’da çok sayıda yetenekli insan var. Bu  uzmanlıklarımızı her iki piyasada nasıl paylaşabiliriz? Hedefimiz bu olacak.” ifadelerini kullandı.

İstanbul’un finans merkezi olması konusunda atılan adımları da  değerlendiren Lord Estlin, “Türkiye’nin finans sektörünü geliştirdiğini ve  özelikle İslami finans gibi alanlarda geliştirebileceğini görüyorum. Londra  batıda bir merkezken, İstanbul da bölgesel bir oyuncu. Bence asıl konun  karşılıklı düzenlemeler yoluyla gücümüzü artırmak ve piyasalarımıza erişebilmek.  Birlikte büyümek yolunda çok sayıda fırsat görüyorum.” yorumunu yaptı.

"WTO’NUN GELİŞTİRİLMESİ GEREKİYOR"

İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılmasına (Brexit) ilişkin de  değerlendirmede bulunan Estlin, “Londra finans merkezi başından beri Birlik'te  kalınmasından yana oldu ama demokrasiye de saygı göstermemiz gerekiyor.  Anlaşmasız ayrılık iyi bir sonuç olmaz. Bu İngiltere için de Türkiye için de iyi  bir sonuç doğurmaz. Parlamentonun bir anlaşmayı oluşturabileceğini düşünüyorum.  Bu küresel istikrar için de daha iyi olacaktır. ” ifadelerini kullandı.

İngiltere’nin uzun vadeli kalıcı küresel serbest ticaretin  oluşturulmasını hedeflendiğini belirten Estlin, “Sadece mal ticaretinde değil  aynı zamanda ürünlerinde ticareti konusunda Türkiye’nin de istekli olduğunu  görüyorum.” dedi.

Dünya Ticaret Örgütü'nün (WTO) mevcut yapısının bugünün ihtiyaçlarına  cevap vermekte yetersiz kaldığını belirten Estlin, “WTO’nun geliştirilmesi  gerekiyor. İngiliz ekonomisinin yüzde 80’ini hizmet sektörü oluşturuyor.  Türkiye’de de hizmet sektörü giderek payını artırıyor. Bizim uluslararası  seviyede bu ihtiyaçlara cevap verebilecek yapıların arayışında olmamız  gerekiyor.” şeklinde konuştu.

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de çekirdek PCE belli oldu

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

`En büyük önceliğimiz fiyat istikrarı`

Microsoft`un gelir ve karı beklentileri aştı

`BoJ üç kez daha faiz artırabilir`

`ABD ekonomisi güçlü`

Japonya Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Çin`in altın tüketimi arttı

Merkez Bankası`ndan zorunlu karşılık adımı

Avrupa`da emlak piyasası kötüleşti

Net UYP açığı belli oldu

`Petrolün enflasyon için yarattığı risk sınırlı`

BNP Paribas`ın ilk çeyrek karı düştü

Toyota`nın satışları ilk kez 10 milyonu aştı

Almanya`da ihracatçıların hissiyatı geriledi

UBS`ten paladyum tahmini

IBM`den 6,4 milyar dolarlık satın alma