Türk ihracatında İran hamlesi

Türk ihracatçısı, ambargoların kaldırıldığı İran için harekete geçti. İran pazarının Türkiye`nin ihracatını yüzde 8-10 artırması bekleniyor.

02.02.2016 Cuma 09:04

Güncelleme : 02.02.2016 Cuma 09:59

Türk ihracatçısı, ambargoların kaldırıldığı İran için harekete geçti. Ülkede bir Türk Ticaret Merkezi açılması planlanırken, İran pazarının Türkiye'nin ihracatını yüzde 8-10 artırması bekleniyor

Jeopolitik risk ve küresel ekonomideki durgunluğun etkisiyle kan kaybetmeye devam eden Türk ihracatçısı, rotayı ambargoların kaldırıldığı İran'a çevirdi. Sabah'ın haberine göre, İran'ın dünyaya açılmasından en olumlu etkilenecek ülkelerin başında Türkiye'nin geleceğine dikkat çeken Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, İran'a yönelik 1 Ocak 2015'te yürürlüğe giren ve her yıl 125 gümrük tarifesinin sıfırlanmasını sağlayan Tercihli Ticaret Anlaşması'nın da (TTA) ihracata ekstra ivme kazandıracağına vurgu yaptı.

İRAN'A TÜRK TİCARET MERKEZİ

Büyükekşi, bu gelişmelerin Türkiye'nin iracatına yüzde 8-10 katkı sağlayacağını söyledi. İran'da bir 'Türk Ticaret Merkezi' açacaklarını ifade eden Büyükekşi, "Ekonomi Bakanlığımızın destekleri ve DEİK işbirliğiyle de 'Ambargo Sonrası İran Ekonomisi Etki Analizi' yürütüyoruz. Mart ayında çalışmanın sonuçlarını ihracatçılarımızla paylaşarak, onlara bir yol haritası sunmanın memnuniyetini yaşayacağız. İhracatçımızın bu pazarda çok daha etkin olmalarını sağlayacağız" dedi. Öte yandan dün açıklanan rakamlara göre ihracat ocakta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 14.4 azalarak 9 milyar 208 milyon dolar oldu. Miktar bazında düşüş ise yüzde 1'de kaldı.

İRANLILAR MOBİLYACILARIN YÜZÜNÜ GÜLDÜRDÜ

Uluslararası ambargonun kaldırıldığı İran, dünyanın en önemli 2. mobilya fuarı olan ve 26-31 Ocak'ta CNR Expo'da gerçekleştirilen İMOB'a (Uluslararası İstanbul Mobilya Fuarı) en çok katılım gösteren üçüncü ülke oldu. Mobilya Sanayi İşadamları Derneği (MOBSAD) Başkanı Adnan Bostan, İMOB'da, her 100 yabancıdan 7'sinin İranlı olduğuna dikkat çekerek, geçen yıla göre İran ile olan iş hacimlerinde yüzde 100 artış gerçekleştirdiklerini söyledi.

"
En Çok Okunan Haberler

Bankacılık sektörünün net karı belli oldu

Rekabet Kurulu`ndan META`ya para cezası

OECD bölgesinde enflasyon yükseldi

Bakanlıktan altın ithalatı kotasıyla ilgili açıklama

`ABD enflasyonu hisseler için önem taşıyor`

Euro Bölgesi`nde yatırımcı güveni toparlanıyor

`Temel göstergelere göre enflasyon yavaşlıyor`

S. Arabistan petrolde fiyat artışına gitti

`Haziranda faiz indirimi ihtimali güçlendi`

Avustralya`da iş ilanları sayısı artış gösterdi

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi